Έτοιμη να άρει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε τρεις επαρχίες στο βόρειο τμήμα της χώρας είναι η κυβέρνηση στο Περού, σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου ο διάλογος για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου εκμετάλλευσης των τεράστιων ποσοτήτων χρυσού και χαλκού που βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη Καχαμάρκα.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο πρόεδρος της χώρας Ollanta Humala αναμένεται να κάνει τη σχετική ανακοίνωση μέσα στην ημέρα, τονίζοντας όμως ότι οι δυνάμεις Ασφαλείας θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους τελευταίους μήνες πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια βίαιων διαδηλώσεων για τη ματαίωση του σχεδίου «Conga», ενός επιχειρησιακού πλάνου που προβλέπει τη δημιουργία δικτύου ορυχείων κοντά στο Γιανακότσα, το μεγαλύτερο σημείο εξόρυξης χρυσού και χαλκού στη Ν. Αμερική.

Οι αντιδράσεις των αυτοχθόνων ήταν έντονες από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης, με τις εικόνες από τις βίαιες διαδηλώσεις να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη, το κυβερνητικό επιτελείο κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις επαρχίες Σελεντίν, Καχαμάρκα και Μπαμπαμάρκα, απαγορεύοντας τις διαδηλώσεις και στέλνοντας δυνάμεις του στρατού στην ευρύτερη περιοχή.

Μετά την απόφαση αυτή οι κινητοποιήσεις των αυτοχθόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων κορυφώθηκαν, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό του Περού να ανακοινώνει ύστερα από λίγες εβδομάδες την προσωρινή αναβολή υλοποίησης του έργου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φόβοι για περιβαλλοντική καταστροφή

Βασικός μέτοχος του συγκεκριμένου έργου είναι η αμερικανική εταιρεία «Newmont», η οποία έχει διαβεβαιώσει ότι θα τηρήσει όλους τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Το «Conga» περιλαμβάνει την πραγματοποίηση εξορύξεων σε υψόμετρο 3.700 μ. και τη μετακίνηση τεσσάρων λιμνών που βρίσκονται κοντά στα εργοτάξια, με την παράλληλη αντικατάστασή τους από αντίστοιχες τεχνητές μέσω μεγάλων δεξαμενών.

Οι κάτοικοι ωστόσο αντιδρούν καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα αποθέματα νερού που θα προκύψουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Παράλληλα, θέτουν το ζήτημα των σοβαρών κινδύνων της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από τις εξορύξεις χαλκού και χρυσού. Από την πλευρά τους, τόσο η κυβέρνηση όσο και η «Newnmont» υποστηρίζουν ότι το έργο θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Περού, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012, 05:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης