Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «Σούνιον» αποτελεί πλέον περιβαλλοντικό κίνδυνο – όπως μεταδίδει το Reuters, μετά το πλήγμα που υπέστη από επίθεση των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα, ανοιχτά της Υεμένης την Τετάρτη 21/08 .

Το πετρελαιοφόρο μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου με προορισμό το λιμάνι της Κορίνθου και εκκενώθηκε από το πλήρωμά του μετά την επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα από  δύο μικρά σκάφη που το χτύπησαν με τρία βλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πλοίο αποτελεί πλέον περιβαλλοντικό κίνδυνο, δήλωσε η Ναυτική δύναμη της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα “Aspides”.

Το «Σούνιο» έγινε στόχος βλημάτων στα ανοιχτά του λιμανιού της Χοντέιντα της Υεμένης, σημείο στο οποίο οι Χούτι επιτίθενται σε πλοία σε μία υποτιθέμενη ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα .

«Μεταφέροντας 150.000 τόνους αργού πετρελαίου, το «MV SOUNION» αποτελεί πλέον κίνδυνο ναυσιπλοΐας και περιβάλλοντος», ανέφερε ο Aspides σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.
Οι Χούθι, που ελέγχουν τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, δεν έχουν ακόμη αναλάβει επίσημα την ευθύνη για την επίθεση.
Το Σούνιο ήταν το τρίτο σκάφος της Delta Tankers με έδρα την Αθήνα που δέχτηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα αυτόν τον μήνα.

Η επίθεση προκάλεσε φωτιά, η οποία κατασβέστηκε από το πλήρωμα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Delta Tankers.

Η υπηρεσία Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε την Τετάρτη ότι η επίθεση οδήγησε στην απώλεια ισχύος του κινητήρα.

Το πλοίο βρίσκεται τώρα αγκυροβολημένο μεταξύ Υεμένης και Ερυθραίας, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη 22/08 λιμενική πηγή στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, η Delta Tankers είπε ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη μεταφορά του Σουνίου σε έναν ασφαλέστερο προορισμό για περαιτέρω ελέγχους και επισκευές.

H Delta Tankers σχετικά με την επίθεση στο πλοίο της ανέφερε ότι αξιολογεί συνεχώς τις πληροφορίες ναυτικής ασφάλειας και ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του SOUNION έλαβαν την απόφαση να εκκενώσουν το σκάφος.

Εκφράζει επίσης τις ευχαριστίες της για τη ναυτική υποστήριξη και ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά του πλοίου σε έναν ασφαλέστερο προορισμό -λιμάνι, όπου μπορεί να πραγματοποιηθεί πλήρης αξιολόγηση (έλεγχοι και τυχόν επισκευές) των ζημιών που έχουν προκληθεί.

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε σε αίτημα του καπετάνιου του Σουνίου και έστειλε ένα πλοίο για τη διάσωση του πληρώματος στο Τζιμπουτί, όπως ανέφεραν οι Aspides.

Το ελληνικό υπουργείο ναυτιλίας ανέφερε ότι το πλοίο έπλεε από το Ιράκ προς τους Αγίους Θεοδώρους στην Ελλάδα με πλήρωμα δύο Ρώσων και 23 Φιλιππινέζων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης