Ο επικεφαλής της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ρωσικά στρατεύματα, που κατά την άποψή του είναι απαραίτητο να κυριεύσουν την Μπαχμούτ, πόλη στρατηγικής σημασίας, για να συνεχίσουν την εκστρατεία ώστε να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Ντονμπάς, συναντούν σφοδρή αντίσταση από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τη διάρκεια – μάλλον σπάνιας – συνέντευξης που παραχώρησε σε Ρώσο πολεμικό ανταποκριτή, ανέφερε πως η Μόσχα θα πρέπει να ορίσει ξεκάθαρους στόχους στην εκστρατεία της, που θα συμπληρώσει έναν χρόνο εντός του τρέχοντα μήνα: να αποφασίσει αν θα εδραιώσει την παρουσία της στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας ή αν θα προχωρήσει στην κατάληψη μεγαλύτερου μέρους της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου 2022, οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη δημιουργία των αυτοαποκαλούμενων «λαϊκών δημοκρατιών» στις περιφέρειες Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ.

Ο κ. Πριγκόζιν, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται αρχικά στον τομέα της τροφοδοσίας και της εστίασης, έχει τραβήξει επανειλημμένα πάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου, ιδίως όταν επέκρινε τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας και συγκεκριμένους αξιωματούχους.

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ διαδραματίζουν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο, κάτι που έγινε καθαρό τον περασμένο μήνα, στην επιχείρηση για την κατάληψη της Σολεντάρ, πόλης κοντά στην Μπαχμούτ, όπου οι μάχες και οι βομβαρδισμοί διαρκούν μήνες και αρκετοί μιλούν για «κρεατομηχανή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Μπαχμούτ χρειάζεται (να καταληφθεί) ώστε τα στρατεύματά μας να επιχειρούν με μεγαλύτερη άνεση», επέμεινε ο επικεφαλής της Βάγκνερ.

«Γιατί τη λένε κρεατομηχανή; Επειδή ο ουκρανικός στρατός στέλνει ολοένα περισσότερες μονάδες», δήλωσε ακόμη.

«Μάλλον είναι πολύ νωρίς για να πούμε πως πλησιάζουμε. Υπάρχουν πολλοί δρόμοι προς τα έξω και λιγότεροι προς τα μέσα. Οι ουκρανοί στρατιώτες είναι καλά εκπαιδευμένοι και όπως σε κάθε μεγάλη πόλη, είναι αδύνατο να την καταλάβεις επιτιθέμενος μετωπικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα καταφέρνουμε πολύ καλά», συνέχισε.

«Πρώτα πρέπει να καταλάβουμε σιωπηλά την Αρτιόμοβσκ και μετά θα μπορέσουμε να πούμε δυνατά και καθαρά ότι την πήραμε», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την ονομασία της πόλης επί των ημερών της ΕΣΣΔ.

Συνέκρινε εξάλλου τη μάχη για τη Σολεντάρ με τους έξι μήνες που χρειάστηκε ο σοβιετικός στρατός για να νικήσει τους ναζί στο Στάλινγκραντ.

Ο ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής Όλεχ Ζντάνοφ χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Μπαχμούτ τη δυσκολότερη για τις δυνάμεις του Κιέβου, καθώς οι Ρώσοι αναπτύσσουν εκεί ολοένα περισσότερους επίστρατους. «Η κατάσταση νότια της Μπαχμούτ είναι πολύ δύσκολη· η ίδια η πόλη είναι ο πιο καυτός τομέας του μετώπου αυτή τη στιγμή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης