Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Ο καταδικασθείς και έγκλειστος των ελληνικών φυλακών Ιωάννης Λαγός, που διατηρεί αλώβητη την ιδιότητα του ευρωβουλευτή, έβγαλε πάλι … «λαγό», με ερώτηση του προς την Κομισιόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ερώτηση του ο Χρυσαυγίτης ευρωβουλευτής, τόνιζε ότι οι υψηλές τιμές αλλάζουν τις καταναλωτικές συνήθειες στην ελληνική κοινωνία, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν συνεχώς λιγότερα στα σούπερ μάρκετ ή στρέφονται σε φθηνότερες επιλογές, όπως προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ή προϊόντα με έκπτωση.

Επικαλούμενος δε στοιχεία της IRI, εταιρείας ερευνών αγοράς, επεσήμανε ότι ο τζίρος των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3% μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου 2022, ενώ οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1,6% την ίδια περίοδο (σε σύγκριση με το 2021).

Επομένως, ο κύκλος εργασιών περίπου 5,42 δισ. ευρώ το συγκεκριμένο οκτάμηνο έναντι 5,23 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021 οφείλεται μόνο στον πληθωρισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, τα έσοδα από τις πωλήσεις τροφίμων αυξήθηκαν κατά 3,8% σε αυτό το οκτάμηνο, ωστόσο ο όγκος των πωλήσεων ήταν 0,9% χαμηλότερος.

Για τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 1,6%, αλλά οι πραγματικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,9%, ενώ η αξία και ο όγκος των πωλήσεων απορρυπαντικών και προϊόντων καθαρισμού μειώθηκαν κατά 0,8% και 6,3% αντίστοιχα.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν αν σκοπεύει να εφαρμόσει μια δέσμη μέτρων για να ανακόψει το κύμα των αυξήσεων των τιμών, που οδηγούν σε φτωχοποίηση και στέρηση στην κοινωνία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον στην απάντηση του Επιτρόπου, που ακολουθεί ολόκληρη, είναι η διαβεβαίωση του ότι, την περίοδο 2021-26 πρόκειται να δοθούν στην Ελλάδα, πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και των επενδύσεων.

Απάντηση του κ. Gentiloni εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

19.12.2022

Ο τρέχων υψηλός πληθωρισμός, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών, είναι ένα φαινόμενο σε όλη τη ζώνη του ευρώ, που επηρεάζει ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Μετά από αρκετά χρόνια χαμηλού πληθωρισμού, οι τιμές ενισχύθηκαν από μια σειρά δυσμενών κραδασμών που έπληξαν πρόσφατα την παγκόσμια οικονομία.

Ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, η ΕΕ πλήττεται ιδιαίτερα.

Για το λόγο αυτό, βάσει πρότασης της Επιτροπής, το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό για επείγουσα παρέμβαση για την αντιμετώπιση των τιμών υψηλής ενέργειας.

Επιπλέον, σε ένα πλαίσιο υψηλών τιμών ενέργειας, η Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, μέσω στοχευμένων και προσωρινών μέτρων που διατηρούν το σήμα των τιμών και ενθαρρύνουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Επιπλέον, σε ένα πλαίσιο υψηλών τιμών ενέργειας, η Επιτροπή κάλεσε τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τα πιο ευάλωτα άτομα, μέσω στοχευμένων και προσωρινών μέτρων που διατηρούν το σήμα των τιμών και ενθαρρύνουν μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.

Η ευρεία δημοσιονομική στήριξη δεν φαίνεται δικαιολογημένη, καθώς θα μπορούσε να αυξήσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική για να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Επιπλέον, για να μειωθεί ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού — ιδιαίτερα υψηλός σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς — τον Σεπτέμβριο του 2022, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση σύστασης του Συμβουλίου σχετικά με το ελάχιστο εισόδημα που διασφαλίζει την ενεργό ένταξη και μια ανακοίνωση για την καλύτερη αξιολόγηση της κατανομής

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2022 εγκρίθηκε η οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς, η οποία αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας στην εργασία.

Τέλος, το Recovery and Resilience Facility (RRF) και το REPowerEU θα στηρίξουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή και τις επενδύσεις.

Τέλος, η Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το REPowerEU θα υποστηρίξουν περαιτέρω την κοινωνική συνοχή και τις επενδύσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας, το RRF θα διαθέσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2021-2026 για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης