Οι Αρχές της Τεχεράνης ανακοίνωσαν το βράδυ της Τετάρτης περιορισμούς μετακίνησης στην ιρανική επικράτεια για άτομα που έχουν προσβληθεί ή υπάρχουν υπόνοιες ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.
«Αντί να θέτουμε πόλεις σε καραντίνα, θα εφαρμόσουμε περιορισμούς στην μετακίνηση ατόμων που είναι ύποπτα ότι έχουν μολυνθεί», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Σαΐντ Ναμακί σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου.
«Αποφασίστηκε να τοποθετηθούν ομάδες στην είσοδο πολλών πόλεων όπου υπάρχει μεγάλη μετακίνηση», δήλωσε ο Ναμακί, διαβεβαιώνοντας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, ότι το μέτρο ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται «πριν από δύο νύχτες σε πολλές τοποθεσίες».
Τα μέλη αυτών των ομάδων «θα παίρνουν τη θερμοκρασία (…) των ανθρώπων (…) και θα σταματούν εκείνους που είναι μολυσμένοι ή ύποπτοι για μόλυνση», είπε.
«Ζητώ από τους ανθρώπους να μην ταξιδεύουν», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε «ύποπτος» μόλυνσης του ιού Covid-19 που εντοπίζεται «στην είσοδο μιας πόλης» θα τίθεται «σίγουρα σε καραντίνα για 14 ημέρες».
Ο Ναμακί δεν διευκρίνισε ποιες πόλεις θα υπόκεινται σε αυτόν τον έλεγχο.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης «περιορισμούς εισόδου» σε αρκετούς σιιτικούς ιερούς τόπους, συμπεριλαμβανομένου του ιερού Φατίμα Μασουμέχ στην πόλη Κομ (στο κεντρικό Ιράν), της πόλης που είναι στο επίκεντρο της επιδημίας της ιογενούς πνευμονίας στο Ιράν και του Μαυσωλείο του Ιμάμ Ρεζά στο Μασχάντ (βορειοανατολικά), όπου συρρέουν πολλοί προσκυνητές.
Σε αυτούς τους χώρους λατρείας, οι προσκυνητές θα εισέρχονται υπό την προϋπόθεση ότι τους παρέχεται «απολυμαντικό υγρό για τα χέρια, επαρκή πληροφόρηση (για τη νόσο), μάσκες, και ότι μετακινούνται, δηλαδή, δεν συνωστίζονται, αλλά απλώς προσεύχονται και φεύγουν», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.
Σε πληγείσες από τον ιό περιοχές, το κλείσιμο των σχολείων παρατείνεται για διάστημα τριών ημερών, ενώ για τα πανεπιστήμια για μια εβδομάδα (με αφετηρία το Σάββατο, την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας στο Ιράν), πρόσθεσε.
Σε αυτές τις περιοχές, η μεγάλη εβδομαδιαία μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής θα ανασταλεί «για κάποιο χρονικό διάστημα», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι αποφάσεις είναι προσωρινές και ότι αν αλλάξουν οι συνθήκες, μπορούμε να τις αυστηροποιήσουμε ή να τις χαλαρώσουμε».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 19 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορωνοϊό στο Ιράν, έπειτα την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος του ιού στη χώρα στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ σχεδόν 140 άτομα έχουν μολυνθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ανάμεσα στους νοσούντες και ο υφυπουργός Υγείας Ιράζ Χαριρτσί που μολύνθηκε από τον ιό.