Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ θα ξεκινήσει στο Ιράν μια περιοδεία στη Μέση Ανατολή που θα τον οδηγήσει κατόπιν στη Σαουδική Αραβία και μετά στην Ιορδανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός του, διευκρινίζοντας πως κατά το ταξίδι αυτό οι επαφές που θα έχει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα επικεντρωθούν στον πόλεμο στη Συρία.
Στην ομιλία του νωρίτερα στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή της Γερμανίας, ο Στάινμαγερ ανέφερε ότι μεταβαίνει στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία προκειμένου να «βοηθήσει να δημιουργηθούν γέφυρες ανάμεσα (σ.σ. στις δύο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις) ώστε να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι όλοι οι εταίροι της περιοχής», κάτι «που έχουμε ανάγκη» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.
Το Ιράν είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ αντιθέτως η Σαουδική Αραβία -η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες- δεν σταματά να καταγγέλλει τις επεμβάσεις της Τεχεράνης στις συγκρούσεις στη Συρία και στην Υεμένη.
Ο Στάινμαγερ θα συναντηθεί το Σάββατο και την Κυριακή στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, με τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί καθώς και με τον πρόεδρο του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Σέφερ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων νωρίτερα σήμερα.
Κατά τις συναντήσεις αυτές θα γίνει συζήτηση σχετικά με «την εφαρμογή των συμφωνιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» οι οποίες επετεύχθησαν την 14η Ιουλίου στη Βιέννη και «φυσικά, για τη συριακή σύρραξη» διευκρίνισε ο Σέφερ.
Την Κυριακή ο Στάινμαϊερ θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία όπου θα έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ και άλλους Σαουδάραβες ηγέτες.
Θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Ιορδανία, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στη σύνοδο αυτή θα θιγούν θέματα που άπτονται της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και θέματα που άπτονται της μετανάστευσης, σύμφωνα με τον Σέφερ.
Η Ιορδανία, η οποία γειτονεύει με τη Συρία, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος επί σχεδόν πέντε χρόνια, έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, που ζουν όμως υπό ιδιαίτερα επισφαλείς συνθήκες.
Η Γερμανία ήταν μια από τις βασικές δυνάμεις που προώθησαν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Στα τέλη του Ιουλίου, ο αντικαγκελάριος κι υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μετέβη στο Ιράν. Ήταν ο πρώτος ανώτατος αξιωματούχος δυτικής κυβέρνησης ο οποίος μετέβη στην Τεχεράνη.
Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας καταδίκασε σε ανακοίνωσή του την εκτέλεση, χθες, μιας νεαρής Ιρανής, της 23χρονης Φατιμά Σαλμπεχί, η οποία είχε εξαναγκαστεί να παντρευτεί σε ηλικία 16 ετών έναν πολύ μεγαλύτερο άνδρα και είχε καταδικαστεί σε θάνατο σε ηλικία 17 ετών για τη δολοφονία του συζύγου της.
Ο Κριστόφ Στρέσερ, αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΕΞ αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατήγγειλε μια «εντελώς απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών κανόνων οι οποίοι απαγορεύουν την καταδίκη ανηλίκων στην εσχάτη των ποινών, υπενθυμίζοντας ότι το Ιράν έχει «επικυρώσει» τους κανόνες αυτούς. Κάλεσε ακόμη την Τεχεράνη να «αναστείλει αμέσως» άλλες προγραμματισμένες εκτελέσεις και να «αποκηρύξει» τις εκτελέσεις ανηλίκων που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο.