Με απόλυτη πλειοψηφία εγκρίθηκε τελικά από την αλβανική Βουλή το περίφημο νομοσχέδιο για την νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας μετά από μια μαραθώνια συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής περιόδου πριν την θερινή διακοπή της. Από την αίθουσα απείχε η αξιωματική αντιπολίτευση του Μπερίσα, ενώ παρόντες ήταν 90 βουλευτές εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν οι 88. Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλης Ντούλες καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής και ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ανάπτυξη, ελληνικής καταγωγής, κ. Βαγγέλης Τάβος δήλωσε παρόν.

Η διαμόρφωση του νέου χάρτη της Αλβανίας προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας αφού αλλοιώνονται ολόκληρες περιοχές στις οποίες κατοικούν Έλληνες, όπως η Χιμάρα άλλα και επαρχίες του Βούρκου στις οποίες ενσωματώνονται αλβανικά χωριά. Έτσι το οξύ κλήμα αντιπαράθεσης που επικρατούσε της τελευταίες μέρες μεταφέρθηκε και στην αίθουσα της Βουλής, παρουσία του Αμερικανού πρέσβη κ. Αρβίζου ο οποίος παρακολούθησε σχεδόν όλη τη διαδικασία. Μάλιστα σε δηλώσεις του μετά τη ψηφοφορία τόνισε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

O πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου ξεκίνησε με την κατάθεση τροπολογίας από τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε σχετικά με τον δήμο της Χιμάρας ο οποίος ζήτησε να ενωθεί μόνο με το Λούκοβο και όχι με το Βρανίστι όπως προέβλεπε το νομοσχέδιο. Επίσης τροπολογίες κατέθεσαν και βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής τον κ. Ανδρέα Μάρτο που ζητούσαν τα χωριά Καρδικάκι, Πετσά και Μουζίνα να ενσωματωθούν στην επαρχία Λειβαδιάς και όχι στο Δέλβινο.

Αίσθηση προκάλεσε και η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του τσάμικου κόμματος οι οποίοι ζητούσαν τα ελληνικά χωριά Βαγκαλιάτι, Σοπίκι και Παντελεήμονας να φύγουν από την επαρχία της Κονίσπολης που κατοικείται κυρίως από Τσάμιδες και να ενσωματωθούν στην επαρχία Λειβαδιάς.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως αντιευρωπαϊκό και μάλιστα από μια χώρα που πριν από λίγες εβδομάδες πήρε το πράσινο φως για την ένταξή της στην Ε.Ε., κάνοντας επιπλέον αναφορά και στα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού τα οποία δεν αναγνωρίστηκαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς αμφισβητήθηκε η διαδικασία διεξαγωγής της. Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ χωρίς να θέσει καμία προϋπόθεση εξασφάλισης της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, όπως προκύπτει άλλωστε και εκ του αποτελέσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ μίλησε επίσης για εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων στην Χιμάρα μέσω του νομοσχεδίου αφήνοντας αιχμές για συγκεκριμένο βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος με καταγωγή από την περιοχή και την σχέση του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Επίσης έκανε λόγο για καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ζήτησε δημοψήφισμα για την Χιμάρα.

Έπειτα το λόγο πήρε ο βουλευτής των Τσάμιδων ο οποίος αφού προέβη στο αναμενόμενο ανθελληνικό παραλήρημα μιλώντας για γενοκτονία της μειονότητας των Τσάμιδων από την Ελλάδα, τόνισε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί μεγάλη εθνική πράξη.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας υποστήριξε μεν ότι η Χιμάρα ήταν πάντα αλβανική, επικαλούμενος αλβανικές ιστορικές πηγές που λένε ότι η Χιμάρα έχει τα ίδια ήθη και έθιμα με τους Λιάμπηδες, οπότε αντιμετωπίζεται όπως όλες οι υπόλοιπες αλβανικές περιοχές, παραδέχτηκε δε για πρώτη φόρα στην ιστορία της Αλβανίας ότι στην Χιμάρα όντως υπάρχει ελληνική μειονότητα, προκαλώντας αίσθηση ακόμα και στα αλβανικά ΜΜΕ τα οποία δεν το άφησαν ασχολίαστο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τοποθετήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ. Ντούλε στην δευτερολογία του, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Ράμα για την παραδοχή του και ανέφερε την καταπάτηση του άρθρου 16 της «Σύμβασης Πλαίσιο για τις Μειονότητες», εφόσον επιχειρείται αλλοίωση πληθυσμού σε μια περιοχή που -σύμφωνα πλέον και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό- υπάρχει μειονότητα.

Ο νέος διοικητικός χάρτης της ΑλβανίαςΗ απάντηση του Ράμα δεν άργησε να έρθει τονίζοντας για ακόμα μια φόρα πως η Χιμάρα αποτελεί αλβανική περιοχή όπως όλες οι άλλες περιοχές της Αλβανίας και δεν υπάρχει καμία καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων της μειονότητας. Ο ίδιος είπε επίσης ότι είναι υπερήφανος που έχει καταγωγή από την Χιμάρα, αλλά είναι ακόμα πιο υπερήφανος που είναι Αλβανός.

Μετά από τις διάφορες ανιστόρητες απόψεις που ακουστήκαν στην αλβανική Βουλή ακολούθησε η διαδικασία της ψηφοφορίας που αποτελούσε και την ουσία του θέματος. Να σημειωθεί ότι από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν εγκρίθηκαν από την Βουλή μια από τις δυο τροπολογίες του κ. Ντούλε, που ήταν επίσης και τροπολογία μιας ομάδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η τροπολογία του κόμματος των Τσάμιδων, καθώς επίσης και μια τροπολογία που κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Μάρτο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι υπήρξαν πολύ έντονες αντιδράσεις από Αλβανούς των βορειοανατολικών περιοχών που συνορεύουν με τα Σκόπια, οι οποίοι μάλιστα απείλησαν ότι θα αλλάξουν τα σύνορα και θα ενσωματωθούν στη γειτονική χώρα σε περίπτωση που περάσει η πρόταση για τις επαρχίες τους! Σήμερα δε στις περιοχές αυτές, σε αντίθεση με την Βόρειο Ήπειρο, υπήρξαν διαδηλώσεις και έκλεισαν κεντρικοί δρόμοι…

Συμπερασματικά μπορούμε να επισημάνουμε τα εξής:

Δεν υπάρχει καμία συνοχή και συνεννόηση μεταξύ των βουλευτών ελληνικής καταγωγής που συμμετέχουν στο αλβανικό πολιτικό φάσμα σχετικά με τα προβλήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία, καταρρίπτοντας πανηγυρικά τον μύθο ότι μπορούν οι Βορειοηπειρώτες να επηρεάσουν τις εξελίξεις μέσα από τα αλβανικά κόμματα.

Τραγικά ελλιπείς η ελληνική κομματική εκπροσώπηση της ΕΕΜ στην αλβανική Βουλή.

Ανύπαρκτοι οι Βορειοηπειρώτες, οι βορειοηπειρωτικοί φορείς και η βορειοηπειρωτική εκπροσώπηση εν γένει και σε Ελλάδα και σε Βόρειο Ήπειρο.

Μηδενική επιρροή της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο αλβανικό κράτος το οποίο ξεκίνησε την δεκαετία του ’90 το σχέδιο εξόντωσης της ΕΕΜ με την αλλοίωση πληθυσμού των ελληνικών περιοχών που συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Της Αθηνάς Κρεμμύδα
Ραδιοφωνικής παραγωγού της εκπομπής «Βόρειος Ήπειρος.GR»

Πηγή: himara.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης