Ημέρα εθνικού πένθους το Σάββατο στην Ιταλία, μετά την πολύνεκρη τραγωδία με πλοιάριο που μετέφερε Aφρικανούς μετανάστες στις ακτές της Λαμπεντούζα, ενός μικρού νησιού νότια της Σικελίας. Το ιταλικό νησί, όπως και το ιστορικό πέρασμα του Βερολίνου, είναι το σημείο μετάβασης σε μια καλύτερη ζωή για τους μετανάστες από την Αφρική, σύμφωνα με τον Αντζελίνο Αλφάνο, τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών.

Από το πρωί ξεκίνησαν εκ νέου οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για περισσότερους από 200 αγνοουμένους, οι οποίες όμως διεκόπησαν και πάλι αργά το απόγευμα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Μέχρι στιγμής 155 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ οι δύτες έχουν εντοπίσει 130 σορούς, και περιγράφουν συγκλονιστικές εικόνες. Από τις 130 σορούς, οι δύο ανήκουν σε μικρά παιδιά, το ένα μάλιστα, μόλις έξι ετών.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες: «Πέθαναν αγκαλιασμένοι»

«Υπήρχαν πτώματα παντού. Είδα τουλάχιστον 100» είπε ένας από τους πρώτους δύτες που έσπευσε για βοήθεια και πρόσθεσε: «Όμως αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο ήταν τα αγκαλιασμένα σώματα. Ίσως γιατί κανείς δεν ήθελε να πεθάνει μόνος».

Συγκλονιστικές είναι και οι μαρτυρίες των ψαράδων της Λαμπεντούζα που βοηθούν στις έρευνες για τους παράνομους μετανάστες από την Αφρική. «Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς είχαν το θάνατο στα μάτια τους» περιγράφουν.

Οι Ιταλοί έχει παγώσει μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας, το χειρότερο ναυάγιο με πρόσφυγες στην επικράτειά της. Στα σχολεία τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ στην εκκλησία της Λαμπεντούζα πραγματοποιήθηκε λειτουργία και οι κάτοικοι πραγματοποίησαν πομπή με κεριά στη μνήμη των θυμάτων. Από την πλευρά τους, οι ψαράδες του νησιού, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας για να βοηθήσουν, πέταξαν στη θάλασσα στεφάνια και λουλούδια στη μνήμη των νεκρών.

Η Ιταλική Ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τη διάσωση μίας μετανάστριας από την Ερυθραία.

Εικόνες που μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δείχνουν το πλοιάριο να βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας, ενώ δύτες συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, απένειμε την Παρασκευή τα εύσημα στην ιταλική Ακτοφυλακή για την άμεση ανταπόκρισή της και τη διάσωση περισσότερων από 150 ναυαγών. 

Ντροπή

Ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε «η Ευρώπη να φροντίζει να σταματήσει η εγκληματική διακίνηση ανθρώπων και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης» των μεταναστών, ενώ ζήτησε «την εποπτεία των ακτών απ’ όπου αναχωρούν τα πλοιάρια για τα ταξίδια της απόγνωσης και του θανάτου».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στο πρώτο του ταξίδι εκτός της Ρώμης πήγε στη Λαμπεντούζα στις αρχές Ιουλίου, μίλησε για «ντροπή» ύστερα από «τόσα πολλά θύματα από το νιοστό αυτό ναυάγιο». 

Σύμφωνα με το δίκτυο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migreurop στο Παρίσι, σε διάστημα 20 ετών, 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η πλέον πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2011, όπως 200 έως 270 μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική και οι οποίοι διέφευγαν από τη Λιβύη πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λαμπεντούζα.

Το χρονικό του ναυαγίου

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, το μοιραίο σκάφος απέπλευσε από τη Λιβύη, ενώ μετέφερε μετανάστες και από την Ερυθραία και τη Σομαλία. Αναφερόμενος στο ναυάγιο ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο προανήγγειλε ουσιαστικά την επόμενη τραγωδία: «Σήμερα έχουμε ένα νέο τσεκ πόιντ Τσάρλι (σ.σ.: ένα από τα πιο γνωστά σημεία ελέγχου στο Τείχος του Βερολίνου)» τόνισε ο Αλφάνο. «Βρίσκεται στη Μεσόγειο και λέγεται Λαμπεντούζα», πρόσθεσε, ζητώντας να απονεμηθεί το επόμενο Νομπέλ Ειρήνης στο νησάκι των 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 4.500 κατοίκων.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η τραγωδία είναι πλέον γνωστές. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο 20 μέτρων σκάφος έκανε τους επιβαίνοντες να συγκεντρωθούν στη μία του πλευρά με αποτέλεσμα αυτό να μπατάρει. Η ώρα ήταν 7 και 20 πρώτα λεπτά. Το γεγονός υπέπεσε στην αντίληψη των πληρωμάτων δύο αλιευτικών που έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια και συγχρόνως ειδοποίησαν τις Αρχές.


Ψαράδες ρίχνουν στο σημείο του ναυαγίου λουλούδια για τη μνήμη των νεκρών


Ό,τι απέμεινε…


Το αεροδρόμιο του μικρού νησιού έχει κατακλυστεί από νεκροφόρες. «Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς», δήλωσε χθες συντετριμμένη η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι. «Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα».

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε σχεδόν αμέσως. Όταν έφτασαν στο σημείο τα σκάφη του Λιμενικού, τα αλιευτικά είχαν περισυλλέξει 18 ναυαγούς. Ήδη, όμως, είχαν χαθεί πολύτιμα λεπτά. Δεκάδες πτώματα επέπλεαν στην επιφάνεια της θάλασσας και κάποια από τα σκάφη της Ακτοφυλακής περιορίστηκαν στο έργο της μεταφοράς τους στο νησί. Η εκτίμηση των ειδικών των σωστικών συνεργείων είναι ότι αν υπήρχε έστω ένα κινητό τηλέφωνο στο σκάφος τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά. «Εάν είχαν τη δυνατότητα να τηλεφωνήσουν θα είχαν σωθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας διασώστης.

Οι συνθήκες του ταξιδιού ήταν τέτοιες, πάντως, που και το παραμικρό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγωδία. Η μαρτυρία ενός επιζώντος είναι χαρακτηριστική: «Είχαμε ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα από το λιμάνι της Μισράτα. Ήμασταν τόσο πολλοί και τόσο στριμωγμένοι στο σκάφος που δεν μπορούσαμε να κουνηθούμε. Στη διάρκεια του ταξιδιού μάς είδαν τρία αλιευτικά, αλλά κανένα δεν μας βοήθησε».

Οι διασώστες ανασύρουν συνεχώς πτώματα

Οι κάτοικοι της Λαμπεντούζα άναψαν κεριά στη μνήμη των νεκρών.