«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, Νέστορ Κίρτσνερ, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο νωρίτερα οι ίδιες πηγές είχαν ανακοινώσει πως ο Νέστορ Κίρτσνερ εισήχθη σε νοσοκομείο για τρίτη φορά φέτος.

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής (2003-2007) αναμενόταν να είναι φέτος προεδρικός υποψήφιος και, σε περίπτωση νίκης του, να αντικαταστήσει τη σύζυγό του, την Κριστίνα Κίρτσνερ, στην προεδρία της Αργεντινής.

Ο Κίρτσνερ εισήχθη εκτάκτως σήμερα στο νοκομείο στο Ελ Καλαφάτε, στην Παταγονία, όπου βρισκόταν για ανάπαυση με την οικογένειά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του.

Ο Κίρτσνερ, βουλευτής, πρόεδρος του περονικού κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία και γενικός γραμματέας της Ένωσης Nοτιοαμερικανικών Εθνών (UNASUR), είχε υποβληθεί το Σεπτέμβριο σε αγγειοπλαστική επέμβαση.

Η νέα αυτή επέμβαση, η δεύτερη αυτού του είδους στην οποία υπεβλήθη σε διάστημα επτά μηνών, είχε δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν θα ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2011.

Κατά την προεδρική του θητεία το 2003-2007, η Αργεντινή μπήκε στο δρόμο της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση που αντιμετώπιζε.

Ποιος ήταν ο Νέστορ Κίρτσνερ

Ο πρώην πρόεδρος της Αργεντινής Νέστορ Κίρτσνερ, ο οποίος πέθανε σήμερα σε ηλικία 60 ετών από καρδιακή προσβολή, είχε επιβληθεί ως ισχυρός άνδρας της Αργεντινής στη διάρκεια της προεδρίας του από το 2003 ως το 2007 και στη συνέχεια κατά την προεδρία της συζύγου του Κριστίνα Κίρτσνερ.

Ο Κίρτσνερ, γεννηθείς στις 25 Φεβρουαρίου του 1950 στο Ρίο Γαγέγος, στην επαρχία Σάντα Κρους, στη νότια Αργεντινή, είχε σπουδάσει νομική, και είχε διατελέσει κυβερνήτης για 12 χρόνια στην πλούσια αυτή σε πετρέλαιο επαρχία.

Το 2003 κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αργεντινής, έναντι του πρώην προέδρου Κάρλος Μένεμ, ο οποίος απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από τον δεύτερο γύρο, και ο Κίρτσνερ ορκίστηκε πρόεδρος.

Ως επικεφαλής της χώρας, ο Νέστορ Κίρτσνερ επωφελήθηκε της εκτίναξης των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας του, η οποία είχε πληγεί από την χειρότερη κρίση στην ιστορία της το 2001-2002.

Το 2005, ο Κίρτσνερ διαπραγματεύτηκε επίσης τα τρία τέταρτα του ιδιωτικού χρέους της χώρας, το οποίο πλησίαζε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια και ρύθμισε τους λογαριασμούς της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (9,5 δισεκατομμύρια δολάρια), το οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για την κρίση.

Η προεδρία του σηματοδοτήθηκε επίσης από το άνοιγμα εκ νέου των υποθέσεων εγκληματιών της δικτατορίας, η οποία άφησε πίσω της 30.000 αγνοούμενους, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ του 1976 και του 1983.

Παρά τη μεγάλη δημοτικότητά του, η οποία έφτανε στο 60%, ο Κίρτσνερ δεν θέλησε να είναι υποψήφιος το 2007 για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της συζύγου του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρτσνερ, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Μάξιμο (32 ετών) και την Φλορένσια (19 ετών).

Ωστόσο και στη συνέχεια εξακολουθούσε να παίζει έναν κυρίαρχο ρόλο, αλλά η επιρροή του μειώθηκε μετά τις διαμάχες με τους αγρότες, τα μμε ή ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο.

Μολονότι εξελέγη βουλευτής, ο Κίρτσνερ αποδυναμώθηκε πολύ από την ήττα του ψηφοδελτίου του στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2009 και την απώλεια της πλειοψηφίας του κόμματός του στο Κογκρέσο.

Ωστόσο ανέκαμψε όταν διορίστηκε γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοτιαμερικανικών Εθνών (UNASUR).

Η αγγειοπλαστική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη το Σεπτέμβριο, η δεύτερη αυτού του είδους στην οποία υπεβλήθη σε διάστημα επτά μηνών, είχε δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν θα ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2011, όπως προβλεπόταν.