Πέθανε την Παρασκευή ο Λίβυος Αμπού Άνας αλ Λίμπι που φέρεται να εμπλέκεται μαζί με δύο άλλους άνδρες σε επιθέσεις της αλ Κάιντα εναντίον δύο αμερικανικών πρεσβειών στη ανατολική Αφρική το 1998.

Ο 50χρονος αλ Λίμπι, η δίκη του οποίου αναμενόταν να ξεκινήσει στις 12 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη, έπασχε από καρκίνο στο ήπαρ. Η κατάστασή του, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του Μπέρναρντ Κλάινμαν, επιδεινώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και απεβίωσε χθες στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αλ Λίμπι συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2013 στην Τρίπολη της Λιβύης από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις.

Ήταν στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων προσώπων επί 13 χρόνια, καθώς οι ΗΠΑ τον κατηγορούσαν για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις αμερικανικές πρεσβείες της Κένυας και της Τανζανίας.

Το FBI τον είχε επικηρύξει με το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης είχε απαγγείλει εναντίον του αλ Λίμπι κατηγορίες το 2000, κυρίως για «συνωμοσία για τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών» και «συνωμοσία με στόχο την καταστροφή κτηρίων και ιδιοκτησίας των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αλ Λίμπι διεξήγαγε ήδη από το 1993 τις επιχειρήσεις «οπτικής και φωτογραφικής» παρακολούθησης της αμερικανικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι.

Η δίκη του, όπως και αυτή του Σαουδάραβα Χάλιντ αλ Φάουαζ που συνελήφθη στη Βρετανία το 1999, είχε ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου, όμως αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου, έπειτα από αίτημα της υπεράσπισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας τρίτος ύποπτος, ο Αιγύπτιος Άντελ Άμπντελ Μπάρι, που αρχικά αναμενόταν να δικαστεί μαζί τους, δήλωσε ένοχος τον Σεπτέμβριο.

Στις 7 Αυγούστου 1998 ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι σκοτώνοντας 213 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 5.000.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ένα φορτηγό εξερράγη μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 11 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 70.

Η αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης