Συνολικά 248 σελίδες απορρήτων εγγράφων από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν στη Διατλαντική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα του Πάσχα η διεθνής, μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace. Όπως υποστήριξαν μέλη της, η συμφωνία αυτή απειλεί την υγεία, το περιβάλλον και το κλίμα, δίνοντας έμφαση στα κέρδη των πολυεθνικών.

Η Greenpeace αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας -όπως και άλλες οργανώσεις- ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το ολλανδικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης, στην κατοχή του οποίου περιήλθαν τα έγγραφα αυτά, πρόκειται για τα 2/3 της -υπό διαπραγμάτευση- συμφωνίας όπως είχε διαμορφωθεί πριν από τον 13ο γύρο των συνομιλιών που έγιναν στη Νέα Υόρκη στις αρχές Απριλίου.Το κείμενο, που περιλαμβάνει 13 κεφάλαια της συμφωνίας, με θέματα που καλύπτουν μεταξύ άλλων τις τηλεπικοινωνίες, τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα και τη γεωργία, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.
Η Greenpeace αντιτίθεται στην TTIP υποστηρίζοντας -όπως και άλλες οργανώσεις- ότι θα ισχυροποιούσε υπερβολικά τις μεγάλες εταιρείες, σε βάρος των καταναλωτών και των εθνικών κυβερνήσεων.

«Τα έγγραφα αυτά επιβεβαιώνουν όσα λέγαμε εδώ και καιρό. Η συνθήκη θέτει τα συμφέροντα των πολυεθνικών στο επίκεντρο της διαδικασίας πολιτικών και νομοθετικών αποφάσεων εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» τόνισε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace, Τζόρτζο Ρις.

Από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσεις. Ωστόσο, εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για μια τέτοια συμφωνία, όχι μόνο από την κοινωνία των πολιτών αλλά και από πολιτικούς ηγέτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα μέσα του 2013 οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καταργούσε τα εμπορικά και ρυθμιστικά εμπόδια στις συναλλαγές, διευκολύνοντας τις άμεσες επενδύσειςΣτην Ευρώπη διατυπώνονται έντονες αντιδράσεις στην πιθανότητα να επιτραπούν μεγαλύτερες εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων, κυρίως λόγω της ανησυχίας που εκφράζεται για τα γενετικά τροποποιημένα είδη. «Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμφωνούσαμε σε τίποτα που θα επιφέρει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς» τόνισε ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της Ε.Ε., Ιγκνάσιο Γκαρθία Μπερθέρο.

Βασιζόμενη στα έγγραφα που διέρρευσαν, η Greenpeace διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το κείμενο προβλέπει την κατάργηση μιας ρύθμισης που επιτρέπει στις χώρες να ελέγχουν το εμπόριο «για να προστατεύουν τη ζωή, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών». Με τη δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, η οργάνωση ελπίζει ότι «εκατομμύρια πολίτες θα καταλάβουν καλύτερα τι είναι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση εξ ονόματός τους».


Δυσνόητο κείμενο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έγγραφα αυτά ωστόσο είναι σε μεγάλο βαθμό δυσανάγνωστα και γεμάτα με φράσεις μέσα σε «άγκιστρα» (δηλαδή προσωρινές).

Γερμανία και Γαλλία εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους, κυρίως σε ό,τι αφορά στα γενετικά τροποποιημένα προϊόνταΤο γεγονός αυτό φανερώνει τη μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών στη διαπραγμάτευση, καθώς ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, εκφράζουν ολοένα και περισσότερο τον σκεπτικισμό τους. Μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα κείμενα είναι αυθεντικά, όμως υποστήριξε ότι είναι «παλιά» και δεν λαμβάνουν υπ’όψιν ορισμένες «σημαντικές εξελίξεις» στις διαπραγματεύσεις. «Είναι φυσιολογικό στις διαπραγματεύσεις (…) οι δύο πλευρές να έχουν διαφορετικές θέσεις» σχολίασε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

ΟΙ ΜΚΟ καταγγέλλουν υπόγειες διεργασίες

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, που αντιδρούν στην ΤΤΙΡ, επικρίνουν από την πρώτη στιγμή την αδιαφάνεια των συνομιλιών.

​Οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα της TTIP παρά μόνο σ’ ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει στη δημοσιότητα εκθέσεις των διαπραγματεύσεων -η τελευταία ήταν την περασμένη εβδομάδα- οι οποίες όμως είναι ως επί το πλείστον γενικόλογες. Παράλληλα, οι βουλευτές των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμβουλευτούν τα σχετικά έγγραφα παρά μόνο σ’ ένα «αναγνωστήριο» υπό αυστηρή επιτήρησηΌσο δυσανάγνωστα κι αν είναι ωστόσο, τα κείμενα που δημοσιοποίησε η Greenpeace αίρουν κάπως το πέπλο του μυστηρίου. 

«Το κάναμε για να ξεκινήσουμε μια δημόσια συζήτηση» είπε ο Στέφαν Κρουγκ, ο διευθυντής του γραφείου της οργάνωσης στο Βερολίνο. «Θέλουμε να σταματήσει η διαπραγμάτευση. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να πει: “συγγνώμη, κάναμε λάθος”» είπε από τη μεριά του ο ειδικός σε θέματα εμπορίου της οργάνωσης, Γιούργκεν Κνιρς. Σύμφωνα με τον Κνιρς, το κείμενο δείχνει πώς οι ΗΠΑ θέλουν να αντικατασταθεί η «προληπτική αρχή” της Ευρώπης -η οποία απαγορεύει να κυκλοφορούν στην αγορά δυνητικά βλαβερά προϊόντα όταν οι επιπτώσεις τους είναι άγνωστες ή αμφισβητούμενες- με μια λιγότερο αυστηρή προσέγγιση».


Η θέση του ελληνικού γραφείου της Greenpeace

«Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης.

«Είναι ώρα να χυθεί άπλετο φως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Η πρόοδος που σημειώσαμε μετά από επίπονους αγώνες ως κοινωνία για την προστασία του περιβάλλοντος καταστρέφεται πίσω από κλειστές πόρτες. Αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είχε κάθε λόγο να ανησυχεί για την TTIP. Πρέπει να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και να αρχίσει ο διάλογος» είπε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη εκστρατείας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Όχι» Ολάντ στην TTIP – Σκεπτικισμός στη Γερμανία

Η δημοσιοποίηση των εγγράφων έγινε πάντως σε μια περίοδο όπου οι προοπτικές για την ολοκλήρωση της TTIP εμφανίζονται ισχνές.

«Τα μυστικά έγγραφα καταδεικνύουν πώς το περιβάλλον, η ασφάλεια της τροφής μας, το κλίμα, καθώς και μία σειρά από θεμελιώδη κεκτημένα δεκαετιών αποτελούν αντικείμενα εμπορικών διαπραγματεύσεων», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό γραφείο της GreenpeaceΤην Κυριακή, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα πει όχι »σε οποιαδήποτε συμφωνία θέτει σε κίνδυνο τη γαλλική γεωργία.

Πριν δημοσιοποιήσει το σύνολο των εγγράφων που έχει στην κατοχή της η Greenpeace, τα έδωσε σε ορισμένα ΜΜΕ, όπως στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde». Αφού τα ανέλυσε, η εφημερίδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαπραγμάτευση και να παρουσιάζουν περισσότερες προτάσεις ενώ οι Αμερικανοί χαρακτηρίζονται ελάχιστα ενθουσιώδεις».

Στη Γερμανία, η εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», που όπως και η «Monde» μελέτησε τα κείμενα εκ των προτέρων, κρίνει ότι «η πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων ξεπερνά τους χειρότερους οιωνούς». Οι φόβοι των Γερμανών επικεντρώνονται κυρίως στη γεωργία, το περιβάλλον και το ακανθώδες θέμα της προστασίας των επενδύσεων.


Παρανόηση βλέπει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη λύπη της για τις «παρανοήσεις» μετά τη διαρροή και διαβεβαίωσε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να υποβαθμίσει το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

«Καμία εμπορική συμφωνία δεν θα μειώσει ποτέ το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, της ασφάλειας των τροφίμων ή του περιβάλλοντος» τόνισε στο blog της η Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρεμ. «Οι εμπορικές συμφωνίες δεν θα αλλάξουν τους κανόνες μας για τα μεταλλαγμένα προϊόντα ή για τον τρόπο παραγωγής ασφαλούς βοδινού κρέατος ή για τον τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος» επέμεινε.

Τα έγγραφα αντικατοπτρίζουν τις θέσεις κάθε πλευράς και τίποτα περισσότερο. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ έχουν διαφορετικές απόψεις. Σε ορισμένους τομείς, όπου ακόμη είμαστε πολύ μακριά, απλούστατα δεν θα υπάρξει συμφωνία» διαβεβαίωσε η αξιωματούχος της Κομισιόν.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης