Την αναγνώριση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ ως την νόμιμη εκπροσώπηση του λαού της Λιβύης καθώς και τη γενική αποδέσμευση των καταθέσεων της Λιβύης με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν με κοινό ανακοινωθέν οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη για τη Λιβύη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Βάση του κειμένου των συμπερασμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, επικρότησαν την παρουσίαση του προγράμματος του Μεταβατικού Συμβουλίου που έκανε ο πρόεδρος Μουσταφά Αμπντελ Ζαλίλ.

Ο Λίβυος εκπρόσωπος μίλησε για «τη σύσταση μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης ανοιχτής σε όλους, με στόχο την ανοικοδόμηση μιας νέας Λιβύης, δημοκρατικής και πλουραλιστικής, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι θεμελιώδεις ελευθερίες και η δικαιοσύνη θα είναι εγγυημένα η δε ευημερία θα είναι για όλους ».

Οι σύνεδροι εκτιμούν ότι οι προτάσεις του Μεταβατικού Συμβουλίου «θα βοηθήσουν για μια ειρηνική μετάβαση με πνεύμα ενότητας και συμφιλίωσης των δύο αντιπάλων στην τρέχουσα σύγκρουση».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι σύνεδροι εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι « ο λαός της Λιβύης και η ηγεσία του θα κατορθώσουν να πετύχουν τις τεράστιες προσκλήσεις που τους περιμένουν, γι αυτό και στοχεύουν να σταθούν στο πλευρό τους και να τους βοηθήσουν.

Βάσει των συμπερασμάτων, ορίσθηκε ότι ο ΟΗΕ θα έχει τον κεντρικό ρόλο στον συντονισμό της διεθνούς προσπάθειας.

Οι σύνεδροι χαιρέτησαν τις σχετικές προτάσεις του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν και τέθηκαν υπέρ μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να επικυρωθούν οι προτάσεις.

Για το μεγάλο θέμα της αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων και των καταθέσεων της Λιβύης στις χώρες του εξωτερικού, οι σύνεδροι ζητούν την άμεση αποδέσμευση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Οι σύνεδροι αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την « ομάδα επαφής » που είχε συσταθεί στην αρχή των συγκρούσεων με μια «ομάδα των Φίλων για μια νέα Λιβύη » η πρώτη συγκέντρωση της οποίας θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Τέλος οι σύνεδροι χαιρέτησαν την επάνοδο της Λιβύης στη διεθνή κοινότητα και την ενεργό συμμετοχή της στην περιοχή και ζητούν την επίσημη αναγνώριση του Μεταβατικού Συμβουλίου από τον ΟΗΕ ως την νόμιμη εκπροσώπηση του Λιβυκού λαού.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα