Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεόντορ Μελεσκάνου, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

«Δεν μπόρεσαν όλοι οι Ρουμάνοι πολίτες στο εξωτερικό να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την περασμένη Κυριακή) και κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Εφόσον ζούμε σε μια χώρα στην οποία κανένας δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει ευθύνες και το μόνο μέλημα είναι η μετάθεση ευθύνης από το ένα πρόσωπο στο άλλο, ως έντιμος άνθρωπος, παίρνω την ευθύνη και θα υποβάλω την παραίτησή μου από υπουργός Εξωτερικών στη σημερινή συνάντηση της κυβέρνησης» ανακοίνωσε ο κ. Μελεσκάνου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τόνισε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το γεγονός ότι όλοι οι Ρουμάνοι πολίτες που πήγαν στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

«Λυπάμαι για τις ελλείψεις αυτές κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου ψηφοφορίας και θέλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη απ’ όλους τους Ρουμάνους πολίτες, οι οποίοι έδειξαν καταπληκτικό πολιτικό πνεύμα κατά την παραμονή τους σε ουρές για ώρες για να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους, και για ορισμένους από αυτούς, όλα αυτά ήταν μάταια» δήλωσε.

Οι πολίτες δεν ευθύνονται για τα όσα συνέβησαν στα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, αιτία είναι «η ακαμψία του υφιστάμενου νομικού πλαισίου» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κύριο προσωπικό μου συμπέρασμα είναι ότι ο νόμος αρ. 370/2004 στην τρέχουσα μορφή του δεν ταιριάζει πλέον στη δημογραφική πραγματικότητα και στις τάσεις ελεύθερης κυκλοφορίας, ιδιαίτερα σε όλη την Ευρώπη. Εάν δεν τροποποιήσουμε αυτόν τον νόμο, έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο μηχανισμό ψηφοφορίας προσαρμοσμένο στο μεγάλο αριθμό των Ρουμάνων πολιτών που ζουν έξω από τα σύνορα της Ρουμανίας… δεν θα είναι δυνατή η διεξαγωγή εκλογών χωρίς διακρίσεις” ανέφερε.

Ο Τεοντόρ Μελεσκάνου αντικατέστησε μόλις την περασμένη εβδομάδα τον Τίτους Κορλάτεαν, ο οποίος παραιτήθηκε, όταν έγινε αποδέκτης σφοδρής κριτικής για τα προβλήματα που προέκυψαν με την οργάνωση του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στο εξωτερικό.

Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εκλογών υπήρξαν και πάλι προβλήματα. Ο πρέσβης της Ρουμανίας στη Βρετανία Ίον Γίνγκα τόνισε ότι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν όλοι όσοι προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα για να ασκήσουν το δικαίωμά τους και ότι τα αίτια δεν σχετίζονται με τη βούληση και τα καθήκοντα των πρεσβειών της Ρουμανίας και των διπλωματών στα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν στο εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Βίκτορ Πόντα, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, είπε ότι πρότεινε τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία μαζί με εκπροσώπους κρατικών θεσμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων θα συντάξουν νέα νομοθεσία για την εκλογική διαδικασία στο εξωτερικό.

«Είναι προφανές ότι η Ρουμανία χρειάζεται νέα νομοθεσία και νέα διοικητική μέριμνα για την ψηφοφορία των Ρουμάνων στη διασπορά. Περίπου 400.000 Ρουμάνοι έξω από τη Ρουμανία ψήφισαν την Κυριακή. Ο αριθμός των ψηφοφόρων στο εξωτερικό το 2009 ήταν 143.000» τόνισε ο κ. Πόντα, ο οποίος ηττήθηκε από τον αντίπαλό του Κλάους Γιοχάνις στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Διαβάστε επίσης: Νέος υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας ο Μελεσκάνου
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2014, 04:12

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης