Η διαδικασία της συζήτησης στο κοινοβούλιο των Σκοπίων για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και την έγκριση των σχετικών τροπολογιών διακόπηκε πριν καλά – καλά ξεκινήσει καθώς παραιτήθηκε όπως ανακοινώθηκε στο σώμα, ο βουλευτής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος Τόμισλαβ Τούντεβ του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ παραιτήθηκε από βουλευτής.

Σημειώνεται ότι μέχρι την Παρασκευή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων για τις συνταγματικές αλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ εξελίξεις στην Αθήνα και στον κυβερνητικό συνασπισμό αναμένονται με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών που προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο, βουλευτές του κόμματός του φαίνεται ότι θα διαφοροποιηθούν από τη γραμμή του κόμματος στην ψηφοφορία.

Οι τριγμοί ανεβάζουν τους τόνους στο πολιτικό σκηνικό με την Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για κυβερνητική αστάθεια και το Μαξίμου να την καλεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ υπογράφηκε από την Αθήνα και τα Σκόπια τον Ιούνιο. Η διαμάχη για το όνομα έχει εδώ και χρόνια διαταράξει τις διμερείς σχέσεις τους, καθώς η Αθήνα ήταν αντίθετη στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Εάν εγκριθεί, το νέο όνομα θα επιτρέψει στη πΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που η Ελλάδα μπλόκαρε υπό το φόβο ότι η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία μπορεί να επιχειρήσει να διεκδικήσει την περιοχή της Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης