Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της Μολδαβίας έπειτα από τη διαρροή μιας ηχογραφημένης τηλεφωνικής συνομιλίας στην οποία φέρεται να ακούγεται να συνομιλεί το 2015 με έναν άνδρα που αργότερα καταδικάστηκε για μια υπόθεση γνωστή στη χώρα ως η «κλοπή του αιώνα».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Jurnal TV μετέδωσε τη συνομιλία μεταξύ του Αλεξάντρου Τανάσε και του επιχειρηματία Βίτσισλαβ Πλατόν, που εκτίει ποινή φυλάκισης, καταδικασμένος για ξέπλυμα χρήματος και απάτη που συνδέεται με την εξαφάνιση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας.
Στην ηχογραφημένη συνομιλία ο Πλατόν ρωτά τον Τανάσε, που ήταν τότε επικεφαλής του Συνταγματικού Δικαστηρίου γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος με την έρευνα για την απάτη.
Ο Τανάσε απαντά: «στη Μολδαβία, όπως στις χώρες της Αφρικές, οι νόμοι δεν γίνονται σεβαστοί».
Με ανάρτησή του σήμερα στο facebook, ο Τανάσε δεν επιβεβαίωσε, ούτε αρνήθηκε την αυθεντικότητα του ηχογραφημένου αρχείου, αλλά δήλωσε ότι θα παραιτηθεί και χαρακτήρισε τη διαρροή της συνομιλίας υποκινούμενη από πολιτικά κίνητρα.
«Πρέπει να αποχωρήσω, καθώς έγινα στόχος μιας εκστρατείας σπίλωσης», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πολλαπλές προσπάθειες για κάποιο περαιτέρω σχόλια του Τανάσε, δεν είχαν αποτέλεσμα.
Το χρηματικό ύψος της τραπεζικής απάτης αντιστοιχούσε στο ένα όγδοο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της φτωχής πρώην σοβιετικής δημοκρατίας το οποίο εκλάπει από τρεις από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μεταξύ του 2012 και του 2014.
Ο πρωθυπουργός Πάβελ Φιλίπ ο οποίος δεν έχει ακόμη κάνει αποδεκτή την παραίτηση του Τανάσε, υπερασπίστηκε τον υπουργό.
«Ο Τανάσε είναι ένας επαγγελματίας στον τομέα του. Σε σύντομο διάστημα χρόνου, κατόρθωσε να πετύχει πολλά, συγκεκριμένα να ξεκινήσει δικαστικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Τανάσε διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2017. Η φιλοδυτική κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, η καθυστέρηση της εφαρμογής των οποίων οδήγησε τον Οκτώβριο στην μη καταβολή δανείων από την Ε.Ε..
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ