Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να ερευνηθούν οι εσκεμμένες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα με στόχο κτήρια όπου στεγάζονται ΜΜΕ.
Τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν και ο εικονολήπτης Κάντερ Αλ Ζαράχ έχασε το πόδι του στις επιθέσεις, που άρχισαν τις πρώτες ώρες της Κυριακής με συνεχείς βομβαρδισμούς των σταθμών «Αλ Σχάβα» και «Χουσάρι».
Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν και άλλα ΜΜΕ, όπως το τηλεοπτικό κανάλι της Χαμάς «ΤΒ Αλ Κουντς ΤV», ο ραδιοφωνικός σταθμός «Αλ Κουντς», το δίκτυο «Μάαν» και οι εγκαταστάσεις άλλων ραδιοφωνικών σταθμών που ήταν στο ίδιο κτήριο. Επίσης, επλήγη το κτήριο «Άσχουρουγκ», στο οποίο στεγάζονται τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα «Σκάι», «ΙΤΝ», «Αλ Αραμπίγια ΤV» και «Άμπου Ντάμπι TV».
«Τα Ηνωμένα Έθνη οφείλουν να διεξαγάγουν εμπεριστατωμένη έρευνα αυτών των επιθέσεων και να λάβουν μέτρα κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιδράσει άμεσα σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. «Δεν είναι δυνατόν οι χώρες-μέλη των Η.Ε. να παραμένουν απλοί παρατηρητές των άφρονων και ολέθριων ενεργειών ενός κράτους, όταν τα Η.Ε. έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες» πρόσθεσε.
Παράλληλα, το Συνδικάτο Παλαιστινίων Δημοσιογράφων καταδικάζει τους βομβαρδισμούς και η Εθνική Ομοσπονδία Ισραηλινών Δημοσιογράφων απηύθυνε έκκληση για την προσωπική ασφάλεια των εκπροσώπων του Τύπου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Ισραήλ, οι ισραηλινές Αρχές παραδέχθηκαν ότι ο στόχος του στρατού ήταν η κεραία των τηλεοπτικών εγκαταστάσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδικάτου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων από καταθέσεις των δημοσιογράφων οι οποίοι γλύτωσαν από την επίθεση στο κτήριο του τηλεοπτικού σταθμού «Αλ Κουντς», βομβαρδίστηκαν και οι τρεις όροφοί του.
Ο Τζιμ Μπουμέλα δηλώνει ότι οι τελευταίες επιθέσεις εναντίον των δημοσιογράφων υποδηλώνουν την αδυναμία των κυβερνήσεων να προστατεύσουν τους εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν τις ένοπλες συρράξεις. Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι πραγματοποιήθηκαν ανάλογες επιθέσεις εναντίον κτηρίων που στέγαζαν ΜΜΕ, στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα το 2009, οι οποίες διήρκεσαν 22 ημέρες.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καλεί τα Ηνωμένα Έθνη στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βιέννη για το ζήτημα της προστασίας της προσωπικής ασφάλειας των δημοσιογράφων να καλέσουν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις τους.
«Μας συγκλονίζει ο εκφοβισμός των ΜΜΕ που επιχείρησαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ με ιδιαίτερη σφοδρότητα και γι’ αυτό θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις. Εάν δεν επιβληθούν, τότε δημοσιογράφοι και ΜΜΕ θα βρίσκονται εκτεθειμένοι και ανυπεράσπιστοι σε κάθε επίθεση, κάθε μελλοντικής ένοπλης σύρραξης» δήλωσε καταλήγοντας ο Τζιμ Μπουμέλα.