Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την Παρασκευή τους εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής ότι δίνουν στις ιρακινές αρχές καταλόγους με οικογένειες που πιστεύεται ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.
«Στα μέσα Σεπτεμβρίου αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ζήτησαν από διεθνείς και τοπικές οργανώσεις οι οποίες διαχειρίζονται τους καταυλισμούς (των εκτοπισμένων) 60 χιλιόμετρα από τη Μοσούλη να τους δώσουν καταλόγους με τις «οικογένειες του ΙΚ» προκειμένου «να τις προσέχουν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Μπέκλις Βίλε, ερευνήτρια του τομέα Μέσης Ανατολής/ Βόρειας Αφρικής του HRW.
Μετά τις αλλεπάλληλες ήττες του ΙΚ, πολλές οικογένειες που κάποιο μέλος τους εντάχθηκε στη τζιχαντιστική οργάνωση βρέθηκαν μεταξύ των εκτοπισμένων που εγκαταστάθηκαν σε οργανισμούς που διαχειρίζονται ανθρωπιστικές οργανώσεις.
«Κάποιες ομάδες (εργαζόμενων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις) μου έχουν ήδη παραδώσει τέτοιους καταλόγους, που αφορούν εκατοντάδες οικογένειες σε αυτούς τους καταυλισμούς όπου βρίσκονται 15.000 οικογένειες εκτοπισμένες από τις πρόσφατες συγκρούσεις», πρόσθεσε η Βίλε.
«Είναι ήδη αρκετά ανησυχητικό να βλέπουμε τις δυνάμεις ασφαλείας να τιμωρούν οικογένειες για τις ενέργειες των γονιών, όμως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής να τις βοηθούν και να παραβιάζουν τα δικαιώματα των οικογενειών αυτών», τόνισε.
«Πρέπει να επιμείνουν στην αρχή της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας (απέναντι στις αρχές) και να αποφεύγουν να καθίστανται συνεργοί στις προσπάθειες επιβολής κοινής τιμωρίας σε αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά», πρόσθεσε.
Οι οικογένειες που πιστεύεται ότι συνδέονται με το ΙΚ βρίσκονται εγκλωβισμένες σε καταυλισμούς σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Σε έκθεσή της η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Refugees International επεσήμανε ότι «πολλές γυναίκες και κορίτσια που φέρονται να συνδέονται με το ΙΚ κρατούνται και υποβάλλονται σε σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποιήσεις».