Αυτό δεν είναι σπάνιο στην Ισπανία. Αντίθετα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace υπάρχουν στη χώρα περισσότερες από ένα εκατομμύριο τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις.

O μικρός Γιουλέν έπεσε σε σωλήνα μήκους 107 μέτρων μιας παράνομης γεώτρησης. Η Greenpeace επισημαίνει ότι υπάρχουν στην Ισπανία πάνω από ένα εκατομμύριο παράνομες γεωτρήσεις νερού.

Τον μικρό Γιουλέν τον ήξεραν πολλοί λίγοι άνθρωποι προσωπικά. Η τραγωδία του όμως δεν συντάραξε για δύο εβδομάδες μόνο την Ισπανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη κι όχι μόνο. Τα σωστικά συνεργεία λάμβαναν μηνύματα συμπαράστασης από ολόκληρο τον κόσμο. «Η σκέψη μας είναι μαζί με τον μικρό αυτό άγγελο» έγραψε στο Facebook η Βιργινία από τη Γαλλία και ο Όλαφ από τη Χάλε σημείωνε επίσης πως «ολόκληρη η Γερμανία περιμένει μια καλή είδηση».

Δυστυχώς, η καλή είδηση δεν ήρθε. Οι προσευχές και οι παρακλήσεις δεν βοήθησαν. Ωστόσο, η σκληρή αυτή ιστορία έφερε στην επιφάνεια ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Γιουλέν, η οικογένειά του, αλλά και οι γείτονές τους είναι θύματα της φοβερής ξηρασίας που πλήττει την Ισπανία. Το παιδί έπεσε στις 13 Ιανουαρίου σε μια τρύπα βάθους 107 μέτρων και, σύμφωνα με τις Αρχές, ο σωλήνας ανήκε σε μια γεώτρηση νερού η οποία δεν είχε πάρει άδεια.

Το γεγονός αυτό, λοιπόν, δεν είναι σπάνιο στην Ισπανία. Αντίθετα, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, υπάρχουν στη χώρα περισσότερες από ένα εκατομμύριο τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις. Η ισπανική εφημερίδα «Εl Mundo» έγραφε ότι στην πραγματικότητα οι γεωτρήσεις αυτές είναι πολύ περισσότερες και επεσήμανε «ότι οι γεωτρήσεις που δεν οδηγούν σε ένα επιτυχές αποτέλεσμα καλύπτονται με ακόμα πιο άσχημο τρόπο».

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής εδώ και χρόνια οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία έχουν μειωθεί πολύ. Τα ποτάμια αλλά και η γη ξεραίνονται. Για αυτόν τον λόγο οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων προχωρούν σε ιδιωτικές γεωτρήσεις που γίνονται παράνομα και βράδυ.

Ο Αντόνιο που έχει μεγάλη εμπειρία από αυτές τις γεωτρήσεις δηλώνει ότι για τη δουλειά του παίρνει 2.000 μέχρι 4.000 ευρώ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «El Mundo» δεν δίστασε να πει την αλήθεια: «Εγώ φροντίζω να γίνεται η γεώτρηση, για το κλείσιμο της τρύπας φροντίζει ο ιδιοκτήτης, ακόμα και στις νόμιμες γεωτρήσεις. Κανονικά τις κλείνουν με μια μεγάλη βαριά πέτρα που ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να σηκώσει».

Ο Χοσέ Ροζέλο, πατέρας του μικρού Γιουλέν, δηλώνει ότι το κτήμα που ήταν η γεώτρηση ανήκε στον φίλο ενός ξαδέλφου του. Οι δυο τους είχαν κλείσει την τρύπα διαμέτρου 25 εκατοστών με μερικές πέτρες αλλά όχι με τρόπο ασφαλή. «Οι πέτρες δεν είχαν τοποθετηθεί σωστά και προφανώς ο Ιούλιος πάτησε πάνω σε αυτές και γλίστρησε μέσα». Ο μικρούλης ήταν πολύ αδύνατος και ζύγιζε μόλις 11 κιλά.

Η ιστορία του μικρού Γιουλέν έχει συγκλονίσει πραγματικά ολόκληρη την Ισπανία. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έκανε δηλώσεις και ευχήθηκε κουράγιο στους γονείς του μικρού. Η σύνοδος των Επισκόπων κάλεσε τους Ισπανούς να προσευχηθούν για το παιδί. Μια τραγική ιστορία που αναδεικνύει όμως και ένα μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό θέμα: το πρόβλημα της ξηρασίας και των παράνομων γεωτρήσεων.
Πηγή: Deutsche Welle