Ανοιχτά παραμένουν, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, σημαντικά ζητήματα που παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία.
O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε τη νύχτα στις Βρυξέλλες διεκδικώντας παραχωρήσεις από τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφορικά με την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ε.Ε.
Τόσο Ευρωπαίοι ηγέτες όσο και διπλωμάτες που συμμετείχαν στις ολονύχτιες διαπραγματεύσεις θεωρούν πρακτικά πιθανό ο Βρετανός πρωθυπουργός στο τέλος των εργασιών της ευρωπαϊκής διάσκεψης, που ολοκληρώνονται σήμερα, να έχει στα χέρια του μια σειρά πειστικών επιχειρημάτων, προκειμένου να πείσει τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του Ιουνίου.
Δεδομένου ότι το βραδινό δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών με κεντρικό θέμα την προσφυγική κρίση ξεπέρασε τις πέντε ώρες, το προγραμματισμένο για σήμερα «αγγλικό πρωινό» γίνεται «μεσημεριανό» για τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες.
«Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος από αυτόν που έχουν προγραμματίσει» ανέφερε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι, φεύγοντας από το κέντρο της διάσκεψης, όπου ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον παρέμεινε όλη τη νύχτα διαπραγματευόμενος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και της Τσεχίας.
Οι τρεις αυτοί ηγέτες αντιδρούν σε αρκετά σημεία του σχεδίου πρότασης που κατατέθηκε με τη διαμεσολάβηση του προέδρου της διάσκεψης Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Για την ώρα έχουμε σημειώσει πρόοδο, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά».
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε από τη μεριά της ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν την πολιτική βούληση να παραμείνει η Βρετανία στην Ένωση, πρόσθεσε ωστόσο ότι η σύναψη μιας συμφωνίας θα είναι δύσκολη για πολλές χώρες.
Ο Κάμερον προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τον βοηθήσουν ν’ απαντήσει στο ερώτημα για την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ε.Ε., μέσω της έγκρισης μιας «αξιόπιστης» συμφωνίας την οποία θα μπορέσει «να πουλήσει» στους ψηφοφόρους της χώρας του.
Ωστόσο, εκνευρισμό προκαλεί η έλλειψη κλίματος συμβιβασμού, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι επιφυλακτικοί για τις κινήσεις Κάμερον να παρακάμψει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία της Ε.Ε. και να μειώσει τη μετανάστευση. «Θα έλεγα ότι προχωράμε αργά και έχουμε μπροστά μας μια μακρά νύχτα» δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.
«Μερικές χώρες δηλώνουν ότι θέλουν να βοηθήσουν, θέλουν να εδραιώσουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο πώς θα το κάνουν αυτό στην πράξη. Δεν δείχνουν την πρέπουσα διάθεση για τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.