Μπορεί η Δύση να κατηγορεί την Αλγερία επειδή έδρασε μόνη στην υπόθεση των ομήρων, αλλά έδειξε πως δεν είναι ξένο υποχείριο και τελικά πετυχαίνει, όσο κι αν την κατηγορούν για «φιάσκο».

Γεγονός είναι πως η αλγερινή στρατιωτική επιχείρηση στο εργοστάσιο παραγωγής αερίου στη Σαχάρα σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, που ουδέποτε ως τώρα τέθηκε υπό τις εντολές της πολιτικής διακυβέρνησης.

Ο αλγερινός στρατός θεωρείται ότι έχει σημειώσει πολλές επιτυχίες στον πόλεμο εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών, ο οποίος μαίνεται από τη δεκαετία του 1990. Έτσι και η επίθεση στο εργοστάσιο της Ιn Amenas πραγματοποιήθηκε περισσότερο για να δείξουν στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν ακολουθούν εντολές από «προστάτιδες δυνάμεις» από τη διεθνή κοινότητα και ότι δεν είναι κυβέρνηση κουκλοθέατρο.

Πληροφορίες του BBC ανέφεραν ότι η αλγερινή κυβέρνηση αρνήθηκε πρόταση της Βρετανίας για βοήθεια, ενώ υπήρχε δίαυλος επικοινωνίας με τις αμερικανικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν τη σκηνή μέσω δορυφόρων.

Ο Mokhtar Belmokhtar, που θεωρείται ο ιθύνων νους της επιχείρησης των ανταρτών στην Ανατολική Αλγερία, (κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 40 ξένοι εργαζόμενοι εκεί από τους εκατοντάδες που είχαν κρατηθεί όμηροι), είναι ο μονόφθαλμος βετεράνος των πολέμων στο Αφγανιστάν με το ψευδώνυμο «Μίστερ Μάλμπορο». Το ψευδώνυμο πήρε από τη συμμετοχή του στο λαθρεμπόριο τσιγάρων στην περιοχή Σαχέλ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ιερός αγώνας – τζιχάντ, των Μουτζαχεντίν της Αιματηρής Ταξιαρχίας.

«Ο Μπελμοχτάρ, είναι από τους πλέον δραστήριους στους πολιτικο-ιδεολογικούς εγκληματικούς κύκλους στη Σαχάρα εδώ και δύο δεκαετίες» υποστηρίζει με δηλώσεις του στο BBC ο ακαδημαϊκός Jon Marks της «δεξαμενής σκέψης» Chatham House του Λονδίνου.

Γεννημένος στην Ghardaia της Ανατολικής Αλγερίας το 1972, ο Μπελμοχτάρ, ο πιο γνωστός από τους πολέμαρχους της περιοχής σύμφωνα με τους ισλαμικούς ιστότοπους, πήγε στο Αφγανιστάν όταν ήταν 18 χρόνων για να εκπαιδευθεί από την αλ Κάιντα.

Όταν επέστρεψε στην Αλγερία, το 1993, η χώρα βρισκόταν σε αναταραχή, αφού ο υποστηριζόμενος από τους Γάλλους αλγερινός στρατός είχε αποκλείσει τη διεξαγωγή εκλογών, τις οποίες όλοι γνώριζαν πως επρόκειτο να κερδίσει το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας (FIS). Από τότε ρίχθηκε στη μάχη και σύντομα αναδείχθηκε ηγετικό στέλεχος της Ένοπλης Ισλαμικής Ομάδας (GIA) και αργότερα των «Παρελαυνόντων Βατράχων» (GSPC) του ισλαμικού Μαχρέμπ, που εκτιμάται πως έχει ενωθεί με την αφρικανική αλ Κάιντα. Έχει καταδικαστεί σε θάνατο -ερήμην- πολλές φορές, από τα αλγερινά δικαστήρια.


Η αλ Κάιντα στη χώρα του ισλαμικού Μαχρέμπ (AQIM), για να αποδοθεί σωστά η μετάφραση, έχει τις πηγές της στον αλγερινό εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του ’90. Μόνο που τώρα έχει αναλάβει μια περισσότερο διεθνιστική ισλαμική ατζέντα. Μέλη της έχει στρατολογήσει από ολόκληρη την υποσαχάρια περιοχή Σαχέλ: Μαυριτανία, Μαρόκο, Νίγηρα και Σενεγάλη καθώς και από το Μάλι, που τώρα μάχεται τα γαλλικά στρατεύματα που έχουν σταλεί εκεί.

Πηγή χρηματοδότησης του AQIM είναι κυρίως οι περίπου 150.000 απαγωγές δυτικών που έχει πραγματοποιήσει, αλλά και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τσιγάρων. Πρωτοεμφανίστηκε το 2007, όταν άρχισαν να συνεργάζονται με το «διεθνές δίκτυο Οσάμα μπιν Λάντεν».

Το 2004, ο ηγέτης των ισλαμιστών ανταρτών Abou Mossab Abdelwadoud, πρώην φοιτητής πολιτικών επιστημών και ειδικός στην κατασκευή βομβών, καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια από δικαστήριο του Αλγερίου για την απαγωγή 32 Ευρωπαίων τουριστών το 2003.

Κ. Μπετινάκης