Πάνω από εκατό άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ενόπλους σε επιθέσεις στην κεντρική Νιγηρία που αποδίδονται σε συμμορίες κακοποιών, ανέφεραν χθες Τρίτη συγκλίνουσες πηγές.

Οι επιθέσεις, που διαπράχθηκαν την Κυριακή στην πολιτεία Πλατό και συγκαταλέγονται στις χειρότερες από την αρχή της χρονιάς, όπως και η πρόσφατη επίθεση εναντίον τρένου στη γειτονική πολιτεία Καντούνα, πιστοποιούν την αυξανόμενη ανασφάλεια στο βορειοδυτικό και στο κεντρικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.

Την Κυριακή, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τέσσερα χωριά της πολιτείας Πλατό και σκότωσαν πάνω από 100 ανθρώπους, είπαν δύο τοπικοί αξιωματούχοι και ο διοικητής μονάδας παραστρατιωτικών. Οι δυνάμεις ασφαλείας και οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, χωρίς ωστόσο να δώσουν στη δημοσιότητα κάποιον απολογισμό των θυμάτων.

«Πολλοί κάτοικοι σκοτώθηκαν και τα σπίτια τους καταστράφηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό, Σάιμον Μπάκο Λαλόνγκ.

Ο Μαλάμ Οσμάν Αμπντάλα, τοπικός αξιωματούχος, είπε ότι βρέθηκαν 54 πτώματα στο χωριό Κουκάουα, 16 πτώματα παραστρατιωτικών στο Σουάκα και 30 πτώματα χωρικών στο Γκιαμπάχου. Είπε επίσης πως βρέθηκαν τα πτώματα άλλων τεσσάρων ανθρώπων σε άλλα χωριά. «Υπάρχει κόσμος που ακόμα ψάχνει συγγενείς του», πρόσθεσε.

Ο Μπαλά Γιαχάγια, επικεφαλής παραστρατιωτικής ομάδας στην περιοχή, είπε πως συνολικά ανασύρθηκαν 107 πτώματα, ανάμεσά τους αυτά 16 μελών της οργάνωσής του. Άλλος τοπικός αξιωματούχος έδωσε τον ίδιο απολογισμό. Κάτοικοι είπαν πως πολλά θύματα κηδεύτηκαν τη Δευτέρα. Αξιωματικός του στρατού είπε επίσης τη Δευτέρα, πως πολλά χωριά λεηλατήθηκαν, προσθέτοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία επαλήθευσης.

Ο Πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι κατήγγειλε χθες Τρίτη τις «αποτρόπαιες» σφαγές πολιτών, διαμηνύοντας πως θα υπάρξει «ανελέητη» απάντηση στους δράστες των επιθέσεων.

«Δεν πρέπει να γλιτώσουν, ούτε να συγχωρεθούν», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Η βορειοδυτική και η κεντρική Νιγηρία αποτελούν εδώ και χρόνια θέατρο συγκρούσεων νομάδων κτηνοτρόφων, κυρίως μουσουλμάνων και γεωργών, κυρίως χριστιανών, για την πρόσβαση στο νερό και στις γαίες. Με την κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις αυτής της φύσης πολλαπλασιάζονται και αρκετές κοινότητες έχουν σχηματίσει παραστρατιωτικές ομάδες για την προστασία τους.

Αυτοί οι bandits – «κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες» –, στην ορολογία των αρχών, επιδίδονται σε μαζικές απαγωγές μαθητών, λεηλασίες χωριών, δολοφονούν όσους τους προβάλουν αντίσταση και όσους δεν πληρώνουν λύτρα οι οικογένειές τους. Οι επιθέσεις τους είναι ασταμάτητες παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κρησφύγετων τους σε δασικές εκτάσεις.

Στα τέλη Μαρτίου, ένοπλοι επιτέθηκαν σε τρένο που συνέδεε την πρωτεύουσα Αμπούτζα με την Καντούνα, πόλη της βορειοδυτικής Νιγηρίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ ανθρώπους και απήγαγαν απροσδιόριστο αριθμό επιβατών. Οι απαγωγείς δημοσιοποίησαν κατόπιν βίντεο των ομήρων, ανάμεσά τους περίπου είκοσι σε δασική περιοχή, περικυκλωμένους από βαριά οπλισμένους κακοποιούς.

Οι δυνάμεις ασφαλείας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη γενικευμένη ανασφάλεια, ειδικά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου συνεχίζεται η εξέγερση τζιχαντιστών τα τελευταία 12 χρόνια. Η δράση της Μπόκο Χαράκ και του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει 2 εκατομμύρια άλλους.