Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2024 στη Μεσόγειο, από τους οποίους σχεδόν 1.700 χάθηκαν κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού της κεντρικής Μεσογείου, δήλωσε μετά την Πρωτοχρονιά η Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Ρεγκίνα Ντε Ντόμιτσις.

Η Ντε Ντόμιτσις, η οποία είναι η ειδική συντονίστρια της διαχείρισης των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη, δήλωσε πως στα θύματα περιλαμβάνονται εκατοντάδες παιδιά και έφηβοι.

Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από ένα ναυάγιο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ύστερα από το οποίο αγνοείται η τύχη περίπου 20 ανθρώπων που είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη. Οι επτά επιζώντες, ανάμεσα στους οποίους ένα 8χρονο αγόρι που έχασε τη μητέρα του, μεταφέρθηκαν στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα και αργότερα μεταφέρθηκαν σε κέντρο φιλοξενίας στο Αγκριτζέντο της Σικελίας.

Η Ρετζίνα ντι Ντομινίκις δήλωσε: «Ο αριθμός των νεκρών και ο αριθμός των αγνοουμένων στη Μεσόγειο το 2024 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 2.200, με σχεδόν 1.700 ζωές να έχουν χαθεί μόνο στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται εκατοντάδες παιδιά, τα οποία αποτελούν το ένα πέμπτο όλων των ανθρώπων που μεταναστεύουν μέσω της Μεσογείου. Η πλειονότητά τους διαφεύγει από βίαιες συγκρούσεις και τη φτώχεια».

Τουλάχιστον 25.000 νεκροί την τελευταία δεκαετία στη Κ. Μεσόγειο

Η Ιταλία είναι ένα από τα κύρια σημεία αποβίβασης για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, με τη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου να θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ έχει καταγράψει τουλάχιστον 25.500 θανάτους και εξαφανίσεις κατά τη διέλευση από τη Μεσόγειο από το 2014. Οι περισσότεροι θάνατοι ή εξαφανίσεις αποδίδονται σε σκάφη που αναχωρούν είτε από την Τυνησία, είτε από τη Λιβύη.

Οι άνθρωποι εξακολουθούν να επιχειρούν αυτό το ταξίδι υψηλού κινδύνου παρά τις συμφωνίες που συνήψε η Ιταλία και η ΕΕ με την Τυνησία και τη Λιβύη για να σταματήσουν τις βάρκες των μεταναστών να φεύγουν.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, 66.317 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην Ιταλία το 2024, λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με το 2023. Η μείωση πιστώνεται τουλάχιστον εν μέρει στις σκληρές πολιτικές της κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι.

Η συμφωνία με τη Λιβύη ουσιαστικά ωθεί τους ανθρώπους πίσω σε στρατόπεδα κράτησης, όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις. Σοκαριστική κακομεταχείριση κατά των μεταναστών στην Τυνησία ανέφερε ο Guardian τον Σεπτέμβριο.

Τον Οκτώβριο τέθηκε σε ισχύ μια συμφωνία ύψους 670 εκατ. ευρώ (556 εκατ. λίρες) για τη μεταφορά 3.000 ανθρώπων που συλλαμβάνονται στις ιταλικές θάλασσες κάθε μήνα στην Αλβανία, όπου θα διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις τους για άσυλο, η οποία υποτίθεται ότι θα λειτουργήσει επίσης αποτρεπτικά. Tο σχέδιο έχει – μέχρι στιγμής – αποτύχει λόγω νομικών ζητημάτων.