Το διαδίκτυο ασκεί μεγάλη επιρροή παγκοσμίως. Η διαπίστωση αυτή -αποδεκτή από πολλούς- επιβεβαιώνεται και από τη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα, ο βρετανικός Γκάρντιαν.

Σύμφωνα με αυτόν τον ιδιότυπο- αλλά πλήρως αντιπροσωπευτικό της σύγχρονης κοινωνίας- κατάλογο, στην πρώτη θέση με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στα βρετανικά ΜΜΕ -και κατ’ επέκταση σε παγκόσμιο επίπεδο- βρίσκονται οι δύο δημιουργοί της Google, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σέρτζι Μπριν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα θεωρεί τους δύο άντρες τους ισχυρότερους, λόγω της τρομερής επίδρασης του Google στα μέσα ενημέρωσης.

Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη φορά, που ο μεγιστάνας του Τύπου, Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόεδρος της News Corporation, έχασε τη θέση του στη λίστα από τον δεύτερο γιο του, Τζέιμς.

Ο Τζέιμς Μέρντοχ, πρόεδρος του βρετανικού τηλεοπτικού ομίλου BSkyB του ομίλου News Corporation για την Ασία και την Ευρώπη, βρίσκεται στη δεύτερη θέση, στέλνοντας των πατέρα του στην πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα ακόμα μέλος της οικογένειας Μέρντοχ, η κόρη του Ρούπερτ Ελίζαμπεθ περιλαμβάνεται στη λίστα και μάλιστα αρκετά ψηλά, στην 27η θέση.

Οι “υποψήφιοι” για τη λίστα της “Γκάρντιαν” κρίνονται από ομάδα ειδικών με βάση τρία κριτήρια: την πολιτιστική, την πολιτική και φυσικά την οικονομική επιρροή τους.

Ποιοι είναι και πώς δημιούργησαν το Google 

Μια σειρά συμπτώσεων οδήγησε τον Λάρι Πέιτζ και τον Σέρτζι Μπριν, στην αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του απίστευτου όγκου δεδομένων του διαδικτύου.

Το 1995 ο 24χρονος Λάρι Πέιτζ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Πατέρας του ήταν ο καθηγητής Μαθηματικών, Κάρλ Πειτζ, που δίδασκε στο αντίπαλο Πανεπιστήμιο το Michigan State University.

Τελειώνοντας τις σπουδές του με πτυχίο μηχανικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο Πέιτζ δέχτηκε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια ( η πρώτη σύμπτωση).

Στο Στάνφορντ ο Πέιτζ γνώρισε τον κατά ένα χρόνο μικρότερο, Σέρτζι Μπριν. Ο Μπριν γεννήθηκε στη Μόσχα και πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 6 ετών. Το Σέρτζι δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η αγγλική εκδοχή του ρωσικού Σεργκέι.    

Ο πατέρας του Σέρτζι, δίδασκε και αυτός Μαθηματικά, αλλά στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ (η δεύτερη σύμπτωση).

H πρώτη γνωριμία ήταν απογοητευτική με αλυσιδωτές συγκρούσεις χαρακτήρων.

Σημείο επαφής απέκτησαν μόνο, όταν κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι αυτό που τους έλειπε, ήταν ένας τρόπος για να παίρνουν τις πληροφορίες που ήθελαν μέσα από το Internet, το οποίο τότε ήταν σχεδόν σε νηπιακή μορφή( η τρίτη σύμπτωση) .

Στόχος τους ήταν να φτιάξουν μια μηχανή αναζήτησης που θα διέφερε από τα γνωστά προϊόντα της εποχής εκείνης, όπως το Yahoo και το AltaVista.

Με 15.000 δολάρια που δανείστηκαν με το “φόρτωμα” των πιστωτικών καρτών τους, αγόρασαν εξοπλισμό και τον έστησαν στον κοιτώνα τους στο πανεπιστήμιο. Τα μηχανήματα όμως ήταν πολλά, ο χώρος μικρός και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε τροχόσπιτο, στο γκαράζ ενός φίλου.

Χωρίς να αποκαλύψουν ποτέ σε κανέναν το μυστικό τους- πως έφτιαξαν το “ψαχτήρι τους”-,  οι δύο συμφοιτητές αναζήτησαν χρηματοδότες για τον πρωτοεμφανιζόμενο προϊόν. Με 1 εκατομμύριο δολάρια, που βρήκαν στο άψε-σβήσε, καθώς η αγορά ήταν ακόμη «παρθένα», ο Πέιτζ και ο Μπριν έστησαν την εταιρεία τους τον Σεπτέμβριο του 1998.

Η σοφότερη κίνηση που έκαναν -όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων-  ήταν ότι δεν έβαλαν την εταιρεία τους στο χρηματιστήριο.

Σε ένα χρόνο μόνο αύξησαν τα κεφάλαια τους σε 25 εκατομμύρια δολάρια και μπήκαν στην κατηγορία των «μεγάλων».

Σήμερα η εταιρεία Google είναι μια ιδιωτική επιχείρηση με υπολογιζόμενα έσοδα – κυρίως από τις διαφημίσεις – της τάξεως των 500 εκ. δολαρίων τον χρόνο και με κέρδη που φτάνουν τα 150 εκ. δολάρια. Ισολογισμούς δεν δημοσιεύει, εφόσον δεν είναι εισηγμένη, ενώ και το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παραμένει εν πολλοίς άγνωστο.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης