Πακιστανικό δικαστήριο καταδίκασε το Σάββατο σε θάνατο δύο άνδρες για τον ομαδικό βιασμό Γαλλοπακιστανής, υπόθεση που πυροδότησε διαδηλώσεις σε πόλεις της συντηρητικής μουσουλμανικής χώρας και ώθησε την κυβέρνηση να σκληρύνει τη νομοθεσία.
«Καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσόντρι Κάσιμ Αράιν, ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Πρόσθεσε ότι ασκήθηκε έφεση.
Το θύμα βιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, μπροστά στα παιδιά του, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε έμεινε από βενζίνη κοντά στη Λαχόρη, στο ανατολικό Πακιστάν.
Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών ζητούν να τερματιστεί η κουλτούρα που θέλει τα θύματα να φταίνε που δέχονται σεξουαλικές επιθέσεις στο Πακιστάν. Μετά τον βιασμό της μητέρας τον Σεπτέμβριο, ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας είχε διερωτηθεί δημόσια γιατί η γυναίκα οδηγούσε μόνη τόσο αργά τη νύχτα μαζί με τα παιδιά της.
Σύμφωνα με την οργάνωση War Against Rape, που εδρεύει στο Καράτσι, σε υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων στο Πακιστάν καταδικάζεται λιγότερο από το 3% των δραστών.
Η υπόθεση του βιασμού της μητέρας πυροδότησε διαδηλώσεις με αίτημα την καλύτερη προστασία των γυναικών, αλλά και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του αξιωματικού της αστυνομίας.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν αντέδρασε καταρτίζοντας νόμο που προβλέπει ιδίως τον χημικό ευνουχισμό των βιαστών – μέτρο υπέρ του οποίου τάχθηκε ο πρωθυπουργός Ιμράν Χαν.
Σε μεγάλο μέρος του Πακιστάν εφαρμόζεται ο πατριαρχικός κώδικας «τιμής», που συστηματοποιεί την καταπίεση των γυναικών εμποδίζοντάς τις, για παράδειγμα, να επιλέγουν τον σύζυγό τους, ή να εργάζονται εκτός σπιτιού.
Η υπόθεση και οι δηλώσεις του αξιωματικού της αστυνομίας, που φάνηκε να κατηγορεί τη γυναίκα για τον βιασμό της διότι πήρε το τιμόνι χωρίς να συνοδεύεται από άνδρα, προκάλεσαν αγανάκτηση.
Κανένας στο Πακιστάν «δεν επιτρέπει στις κόρες του και τις αδελφές του να ταξιδεύουν μόνες τόσο αργά», είχε πει ο Όμαρ Σέιχ, ο αρχηγός της αστυνομίας της Λαχόρης, στον πακιστανικό Τύπο. «Η οικογένειά της είναι από τη Γαλλία, ο άντρας της ζει στη Γαλλία. Το έκανε αυτό γιατί έχει ζήσει στη Γαλλία. Νόμιζε ότι η κοινωνία μας είναι εξίσου ασφαλής με αυτή της Γαλλίας», είχε προσθέσει.
Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του και τις μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, ο αξιωματικός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη.
Η πρεσβεία της Γαλλίας στο Πακιστάν έχει αποφύγει να πάρει δημόσια θέση για την υπόθεση μέχρι σήμερα.
Κάθε χρόνο, στο Πακιστάν δολοφονούνται περίπου χίλιες γυναίκες για λόγους «τιμής». Γενικά, τα θύματα των εγκλημάτων του είδους – συνήθως πρόκειται για γυναίκες – δολοφονούνται από κάποιον συγγενή τους διότι θεωρείται ότι έθιξαν την τιμή και την υπόληψη της οικογένειας.