Οι πακιστανικές Αρχές εκτέλεσαν σήμερα δι’ απαγχονισμού 10 θανατοποινίτες, προχωρώντας στον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων μέσα σε μία ημέρα, μετά την άρση του μορατόριουμ στη θανατική ποινή τον Δεκέμβριο, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από το 2008, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.
Δύο κατάδικοι εκτελέστηκαν στο Καράτσι, στον Νότο, δύο στο Ραβαλπίντι, στη βόρεια πόλη που γειτονεύει με το Ισλαμαμπάντ, και έξι στο κέντρο της ανατολικής επαρχίας Πεντζάμπ, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.
Σημειώνεται ότι από τα μέσα Δεκεμβρίου στο Πακιστάν έχουν γίνει συνολικά 37 εκτελέσεις.
Μετά την επιδρομή ανταρτών Ταλιμπάν σε σχολείο της Πεσαβάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 154 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαθητές, στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου, οι πακιστανικές Αρχές αποφάσισαν τη μερική άρση του μορατόριουμ στη θανατική ποινή, μόνο για υποθέσεις τρομοκρατίας, πριν από την πλήρη άρση του μορατόριουμ την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περίπου 8.000 θανατοποινίτες «σαπίζουν» σήμερα στις πακιστανικές φυλακές και, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, εξ αυτών περίπου 1.000 έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.
Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνάντησαν την περασμένη εβδομάδα στο Ισλαμαμπάντ στελέχη της πακιστανικής διπλωματίας για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την επαναφορά της εσχάτης των ποινών στη χώρα, μια πρόκληση που σχετίζεται επίσης με οικονομικούς λόγους.
Το Πακιστάν είχε λάβει πέρυσι από την Ε.Ε. το καθεστώς «GSP+», του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), το οποίο απαλλάσσει από φόρους τις εξαγωγές του για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να αυξάνει κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, με τη δέσμευση να διατηρήσει το μορατόριουμ στη θανατική ποινή, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από το 2008.
Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ανέφεραν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν και στο εξωτερικό είναι αυτή του Σαφκάτ Χουσεΐν, που καταδικάστηκε σε θάνατο ενώ ήταν έφηβος και η εκτέλεσή του έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.
Το 2004, ο έφηβος αυτός καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο ενός παιδιού από δικαστήριο που εκδίκαζε υποθέσεις τρομοκρατίας, παρά τις διαμαρτυρίες της οικογένειάς του, η οποία δηλώνει ότι το παιδί της είναι αθώο και τονίζει ότι ήταν μόλις 15 ετών την εποχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και συνεπώς δεν θα πρέπει να εκτελεστεί.