Αφού έζησαν στο Πακιστάν για χρόνια, χιλιάδες Αφγανοί κρύβονται πλέον για να γλιτώσουν από την κυβερνητική διαταγή, για την απέλαση μεταναστών, διότι φοβούνται διώξεις από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στην πατρίδα τους, σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η πύλη είναι κλειδωμένη απ’ έξω… είμαστε κλειδωμένοι μέσα, δεν μπορούμε να βγούμε έξω, δεν μπορούμε να ανάψουμε τα φώτα, δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε δυνατά», δήλωσε μια 23χρονη Αφγανή, μιλώντας μέσω Διαδικτύου από καταφύγιο, όπου κρύβονταν δεκάδες άλλοι έως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν μετακινηθούν σε νέα κρυψώνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γυναίκα αυτή, που κατάγεται από την Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, λέει ότι φοβάται ότι θα υποστεί διώξεις εάν επιστρέψει στη χώρα της, διότι αλλαξοπίστησε από το ισλάμ στον χριστιανισμό το 2019 και η αποκήρυξη της πίστης στο ισλάμ συνιστά σοβαρό αδίκημα με βάση την αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, που εφαρμόζουν οι Ταλιμπάν.

Η ίδια είναι μία από τους χιλιάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις ακτιβιστών, που κρύβονται στο Πακιστάν, για να αποφύγουν την απέλασή τους, στο πλαίσιο της εκστρατείας της κυβέρνησης να φύγουν από τη χώρα οι μετανάστες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται πάνω από ένα εκατομμύριο Αφγανοί, πολλοί εκ των οποίων, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση του Πακιστάν, εμπλέκονται σε επιθέσεις μαχητών και εγκλήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχές ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις εντοπισμού και συγκέντρωσης των ανθρώπων αυτών σε όλη τη χώρα μετά τη λήξη, την 1η Νοεμβρίου, της προθεσμίας που είχε δοθεί για την οικειοθελή έξοδό τους, από το Πακιστάν.

Η Σιτζάλ Σαφίκ, 30 ετών, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Καράτσι, που έχει βοηθήσει Αφγανούς να βρουν καταφύγιο.

«Γνωρίζω πολλές γυναίκες, κορίτσια, που λένε ότι θα προτιμούσαν να πεθάνουν αντί να επιστρέψουν στο καθεστώς υπό τους Ταλιμπάν», δήλωσε η Σαφίκ.

Δεν υπήρχε άμεσο σχόλιο από εκπρόσωπο της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, για το εάν αυτοί που επιστρέφουν θα περνούν από έλεγχο ή θα διώκονται με βάση τη νομοθεσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών του Πακιστάν δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο για την εξαίρεση από την απέλαση ανθρώπων, που βρίσκονται σε κίνδυνο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης