Ένα πρόγραμμα, ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μπορεί να σώσει τις ζωές 16 εκατομμυρίων γυναικών και παιδιών μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα παρουσιάσει σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν.

Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας που είχε θέσει ο Οργανισμός πριν από δέκα χρόνια, δηλαδή στην προστασία της υγείας μητέρας και παιδιού.

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε κατά την τελευταία ημέρα της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ασθένειας.

Ο βοηθός του Μπαν, Ρόμπερτ Ορ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα υιοθετηθεί και από τα 192 κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για το πρόγραμμα, όπως έχουν δεσμευτεί κυβερνήσεις, ιδρύματα, επιχειρήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Από το ποσό αυτό, είπαν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, σχεδόν τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια είναι χρήματα που ανακοίνωσαν ότι θα διαθέσουν τώρα οι κυβερνήσεις, ενώ το υπόλοιπο ποσό είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Απρίλιο, όταν γνωστοποιήθηκε η πρωτοβουλία.

Περίπου 8.6 δισεκατομμύρια δολάρια προέρχονται από χώρες με περιορισμένους πόρους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Χώρες, όπως το Αφγανιστάν και η Ζάμπια – αλλά συμπεριλαμβανομένων και της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ιαπωνίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ- θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα.

Ανάμεσα στους συνεισφέροντες είναι και δύο από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ και ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ενώ συμμετέχουν και ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία και πολυεθνικές σαν την Body Shop, την LG Electronics και την Pfizer.

Η ανακοίνωση του Οργανισμού περιλαμβάνει 40 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες που εφαρμόζουν νέα πολιτική στην υγεία και έχουν αυξήσει τη χρηματοδότηση για τον τομέα αυτό.