Το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί μέσα στους επόμενους μήνες η επιδημία του θανατηφόρου ιού Έμπολα, η οποία έχει ήδη πλήξει πολλές χώρες της Δυτικής Αφρικής, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Με του νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της επιδημίας του Έμπολα στη Δ. Αφρική.
Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν και οι δύο στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων, αφού παρουσίαζαν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ιού Έμπολα.
Ο ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Λαϊκό», υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις και διεγνώσθη τελικά με ελονοσία, ενώ και ο δεύτερος ο οποίος μεταφέρθηκε στο «Σωτηρία», έχει ελονοσία.
Πάντως, δεν πρόκειται για τα πρώτα ύποπτα κρούσματα που έχουν ανησυχήσει τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Και τα προηγούμενα 24ωρα χτύπησε αντίστοιχος συναγερμός με άλλον ταξιδιώτη από την Αφρική.
Λήψη μέτρων στα διεθνή αεροδρόμια
Την ίδια ώρα, στη λήψη μέτρων στα αεροδρόμια έχουν προβεί οι ασιατικές χώρες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας του Έμπολα, από τον οποίο μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι στη Δυτική Αφρική.
Ειδικότερα, χρησιμοποιούν κάμερες θερμικής απεικόνισης και στέλνουν γιατρούς στα αεροδρόμια για να ελέγχουν τους ταξιδιώτες που εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα του ιού.
Οι τέσσερις χώρες -Γουινέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε- προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη σοβαρότερη επιδημία Έμπολα που έχει ξεσπάσει μέχρι σήμερα, που έχει ποσοστό θνησιμότητας μέχρι και 90%, χωρίς να υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο.
Δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στην Ασία, αλλά οι Αρχές υγείας, οι οποίες στο παρελθόν έχουν αντιμετωπίσει κρούσματα φονικών ιών, όπως η γρίπη των πτηνών και το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), λαμβάνουν παρόμοια μέτρα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ενημερωτικές εκστρατείες και η χρήση καμερών θερμικής απεικόνισης στα αεροδρόμια, που θα ελέγχουν όλους όσοι μετακινούνται αεροπορικώς κι εμφανίζουν πυρετό.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους να αναβάλουν τα ταξίδια στις πληγείσες περιοχές.
Οι προσπάθειες των ασιατικών χωρών να ελέγχουν τους επιβάτες με κάμερες θερμικής απεικόνισης είναι επαρκείς, δήλωσε ο Ταρίκ Τζαζάρεβιτς, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.
«Όσο ένας άνθρωπος δεν είναι εμφανώς ασθενής, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κυκλοφορεί δημοσίως. Θεωρούμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού παγκοσμίως εξαιρετικά χαμηλό. Τα μέτρα που έχουν λάβει χώρες στην Ασία είναι επαρκή» πρόσθεσε.
Αξιωματούχοι υγείας στην Ταϊλάνδη, που δέχτηκε αριθμό-ρεκόρ 26,5 εκατομμυρίων τουριστών τον περασμένο χρόνο, έχουν θέσει υπό παρακολούθηση 21 επισκέπτες από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι δεν σκοπεύουν να τους θέσουν σε καραντίνα.
Η Ινδία, 45.000 πολίτες της οποίας ζουν και εργάζονται στις τέσσερις πληγείσες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε ότι θα εξετάζει με κάμερες θερμικής απεικόνισης όσους αναχωρούν από τα αεροδρόμιά της, φθάνουν σε αυτά ή τα χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό.
Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να στείλει πρόσωπα που ενδεχομένως να έχουν προσβληθεί από τον Έμπολα σε νοσοκομειακούς θαλάμους απομόνωσης, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα.
Στην Αυστραλία, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν λάβει επιπλέον μέτρα, αλλά τα αεροδρόμια βρίσκονται σε συναγερμό για την πιθανότητα ταξιδιωτών μολυσμένων με τον Έμπολα, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος να φθάσει η επιδημία στη χώρα είναι «πολύ μικρός».
Εξίσου μικρός είναι ο κίνδυνος εμφάνισης του ιού στη Σιγκαπούρη, η οποία είχε λάβει αυστηρά και επιτυχημένα μέτρα κατά της επιδημίας του SARS, που το 2003 προκάλεσε 33 θύματα.
Εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα και στην Ουγκάντα
Επιβάτης που παρουσίαζε συμπτώματα του ιού Έμπολα εντοπίστηκε στο αεροδρόμιο της Ουγκάντα την Παρασκευή, με αποτέλεσμα να τεθούν σε ισχύ ειδικά μέτρα απομόνωσης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της χώρας Ρουκία Νακαμάτε, «έχουμε ένα ύποπτο περιστατικό, έχουμε λάβει δείγματα και τα αναλύουμε». Η Ουγκάντα είχε πληγεί από επιδημία του ιού Έμπολα και κατά το 2012.
Μέτρα για τον ιό Έμπολα λαμβάνει η Κύπρος
Σε επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας βρίσκεται η Κύπρος, εφαρμόζοντας όλες τις συστάσεις και τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.
Ο κ. Πατσαλής ανέφερε ότι έχουν δοθεί οδηγίες προκειμένου να ληφθούν μέτρα στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ενώ από σήμερα λαμβάνονται μέτρα και στα οδοφράγματα.
Πρόσθεσε, δε, ότι έχει δοθεί στις κατοχικές Αρχές το σχέδιο δράσης που εκπόνησε το Υπουργείο Υγείας και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να υπάρχει, ήδη, κρούσμα στα Κατεχόμενα.
Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης