Άλλη μια τραγωδία, από τις πολλές που έχουν καταγραφεί σε σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με 28 νεκρούς -μεταξύ των οποίων 20 μικρά παιδιά του Δημοτικού- ταρακούνησε την παγκόσμια κοινή γνώμη και επανέφερε βίαια στο προσκήνιο το θέμα της κατοχής και της αλόγιστης χρήσης όπλων στην αμερικανική κοινωνία.
Ένας νεαρός 20 μόλις ετών, με έντονα και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω του διαζυγίου των γονιών του, σκηνοθέτησε και εκτέλεσε τη σφαγή των θυμάτων του. Στο στόχαστρό του βρέθηκε η μητέρα του, δασκάλα η ίδια -σύμφωνα με πληροφορίες και ο πατέρας-, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ και τα 20 μικρά παιδιά που βρίσκονταν στην τάξη όπου δίδασκε η μητέρα του εκτελεστή.
(Σχεδιάγραμμα με τον τόπο της τραγωδίας)
Ο 20χρονος, με μια φωτογραφία του μεγαλύτερου αδελφού του, φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και πάνοπλος, αφού πρώτα μπήκε στο γραφείο του διευθυντή και εκτέλεσε αυτόν και έναν ακόμη εργαζόμενο, κατέβηκε στην τάξη της μητέρας του και άρχισε να πυροβολεί. Βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ. Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το πτώμα του νεαρού, ο οποίος σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες. Η κατάσταση ήταν από την αρχή εξαιρετικά συγκεχυμένη. Δώδεκα ώρες μετά, η τοπική αστυνομία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο κατά τεκμήριο ψυχοπαθής δράστης εκτέλεσε και τον πατέρα του.
Ο Λευκός Οίκος ειδοποιήθηκε αμέσως και λίγες ώρες μετά ο πρόεδρος Ομπάμα, με δάκρυα στα μάτια, μίλησε στην τηλεόραση. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ ούτε που νεαρά άτομα με εμφανή ψυχοπαθολογικά προβλήματα πατούν τη σκανδάλη και εκτελούν ανθρώπους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. Προκαλεί, ωστόσο, σοκ ο θάνατος 20 μικρών παιδιών στο Κονέκτικατ: μια περιοχή της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ όπου καταγράφεται πολύ μεγάλος αριθμός όπλων μεγάλου διαμετρήματος στην κατοχή πολιτών, οι οποίοι βάσει του νόμου έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται οτιδήποτε χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο, ακόμη και μέσω του Διαδικτύου.
Ο 20χρονος εκτέλεσε και τον ψυχολόγο του σχολείου, στοιχείο που καταδεικνύει τη σοβαρή κατάσταση του διασαλευμένου μυαλού του.
Τι γράφουν οι «New York Times» για το προφίλ του 20χρονου
Κουβαλούσε μια μαύρη τσάντα στην τάξη των αγγλικών και καθόταν κοντά στη πόρτα για να μπορεί εύκολα να μπαίνει και να βγαίνει. Όταν τον φώναζαν να πει μάθημα, ήταν έξυπνος, αλλά νευρικός και αμήχανος, φτύνοντας τις λέξεις, αφού γι’ αυτόν το να μιλήσει κανονικά ήταν εξαιρετικά επώδυνο.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο των New York Times, Ντέιβιντ Χαλμπφίνγκερ, ήταν χλωμός, ψηλός και λιπόσαρκος.
Ο Άνταμ Λάντσα περπατούσε μέσα στο σχολείο στο Νιούταουν του Κονέκτικατ με τα χέρια του κολλημένα στα πλευρά του και τα στυλό στη τσέπη του κοντομάνικου, ανοικτού πουκαμίσου: έτσι τον θυμούνται οι συμμαθητές του.
Έκανε τα πάντα για να αποφύγει την προσοχή των άλλων. Εκτός από την Παρασκευή. Οι αρχές λένε πως ο 20χρονος Λάντσα, φορώντας εξοπλισμό μάχης, ήταν ο δράστης της πιο θανατηφόρας σχολικής σφαγής στην ιστορία των ΗΠΑ. Σκότωσε 20 παιδιά και έξι ενήλικες στο δημοτικό σχολείο που εργαζόταν η μητέρα του, είπαν. Κατόπιν, έστρεψε το όπλο στον εαυτό του. Νωρίτερα, η αστυνομία είπε πως είχε σκοτώσει την μητέρα του.
Στη σύντομη εφηβεία του, ο Λάντσα είχε αφήσει λίγα ίχνη, ηλεκτρονικά ή άλλα. Δεν είχε σελίδα στο Facebook, αντίθετα με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον 24χρονο Ράιαν, κάτοικο του Χόμποκεν, στο Νιου Τζέρσι, ο οποίος για πολλές ώρες την Παρασκευή είχε θεωρηθεί, λανθασμένα, αυτός ως ο δράστης του μακελειού.
Ο Άνταμ Λάντσα δεν εμφανίστηκε καν στην επετηρίδα του σχολείου, τη χρονιά που αποφοίτησε, το 2010. Το μέρος που ήταν φυλαγμένο γι’ αυτό έγραφε «ντρέπεται την φωτογραφική μηχανή». Άλλοι που αποφοιτήσαν την ίδια χρονιά λένε πως δεν πίστευαν πως είχε τελειώσει το σχολείο.
Ο Ματ Μπάιερ, νυν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, καθώς κι άλλοι συμμαθητές του, τον θυμούνται πόσο άβολα ένιωθε σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
«Οι άλλοι απλώς τον άφηναν να υπάρχει ανάμεσα τους»
Αρκετοί είπαν σε ξεχωριστές συνεντεύξεις πως έπασχε από κάποιου είδους διαταραχή της ανάπτυξης. Κάποιοι τους είχαν πει πως έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ, που είναι μια εξελιγμένη μορφή αυτισμού. «Δεν είναι ότι τον πείραζαν οι άλλοι», λέει ο Μπάιερ, «απλώς τον άφηναν να υπάρχει ανάμεσα τους».
Αστυνομικοί είπαν την Παρασκευή πως εξέταζαν το κατά πόσο ο Λάντσα έπασχε από μια τέτοια διαταραχή. Ένας πρώην συμμαθητής που είπε πως είναι εξοικειωμένος με αυτήν, περιέγραψε τον Λάντζα ως «επίπεδο», προσθέτοντας πως «όταν τον κοιτούσες, δεν μπορούσες να διακρίνεις κάποιο συναίσθημα να υπάρχει μέσα στο κεφάλι του».
Άλλοι λένε πως η προφανής αμηχανία του Λάντσα προκαλούσε γέλια σε όσους δεν τον καταλάβαιναν. «Μπορούσες να πεις πως ένιωθε τόσο άβολα όταν ήταν στο επίκεντρο», λέει η Ολίβια ΝτεΒίβο, επίσης φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. «Πιστεύω πως δεν είχε λάβει την κατάλληλη προσοχή ή βοήθεια. Περνούσε τόσο απαρατήρητος, ώστε οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούσαν πως μπορεί να τρέχει κάτι με αυτόν, πως μπορεί να πρέπει κάποιος να του μιλήσει ή να λάβει ψυχιατρική βοήθεια. Στο λύκειο κανείς δεν έχει το χρόνο να σκεφτεί «γιατί συμπεριφέρεται έτσι αυτός;»»
«Ήθελε να ανατινάξει πράγματα»
Η ΝτεΒίβο θυμάται τον Λάντσα από την έκτη δημοτικού κι έπειτα να μιλάει για εξωγήινους και πως ήθελε να ανατινάξει πράγματα, αλλά θεωρούσε πως αυτές ήταν κλασικές προεφηβικές κουβέντες.
Όταν όμως άκουσε τα νέα της Παρασκευής, η ΝτεΒίβο μίλησε με παιδιά από το Νιούταουν και η άποψη τους ήταν ομόφωνη: «κανείς δεν εξεπλάγην», είπε, «όλοι είπαν πως πάντα έμοιαζε με κάποιον που θα μπορούσε να το κάνει αυτό, γιατί δεν είχε επαφή ούτε με το σχολείο μας, ούτε με την πόλη. Δεν τον είδα ποτέ μου με κάποιον άλλον. Δεν θυμάμαι ούτε έναν άνθρωπο που να έχει σχέσεις μαζί του», προσθέτει.
Ο Μπάιερ, που καθόταν δίπλα στον Λάντσα στα μαθηματικά, είπε πως ο Λάντζα μετά βίας είχε ψελλίσει λίγες λέξεις όλη τη χρονιά, αλλά είχε πάντα υψηλούς βαθμούς. Είπε πως το ήξερε αυτό, γιατί κρυφοκοίταζε τους βαθμούς του, την ώρα που η δασκάλα τους έδινε πίσω τα διαγωνίσματα τους.
Απαρατήρητος από τους συμμαθητές του, ο Λάντσα πέρασε μια ταραχώδη εφηβεία. Το 2006 ο μεγαλύτερος αδελφός του τελείωσε το λύκειο και πήγε στο πανεπιστήμιο Κινίπιακ του Κονέκτικατ, αφήνοντας τον μόνο με τους γονείς του, ο γάμος των οποίων διαλυόταν.
Το 2008 χώρισαν μετά από 17 χρόνια, λένε τα δικαστικά έγγραφα. Ο πατέρας του, Πίτερ Λάντσα, διοικητικός υπάλληλος σε λογιστήριο της εταιρείας Τζενεραλ Ελεκτρικ, μετακόμισε στο Στάμφορντ και τον Ιανουάριο του 2011 παντρεύτηκε μια γυναίκα που είναι βιβλιοθηκάριος στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Η μητέρα του, Νάνσι, διατηρούσε το σπίτι στο Νιούταουν, μια πλούσια, απομονωμένη περιοχή γεμάτη μεγάλα σπίτια, σχεδόν πέντε μίλια από το δημοτικό σχολείο όπου εργαζόταν. Πιστεύεται πως ο Ανταμ Λάντσα διέμενε στο ίδιο σπίτι.
Προστατευτική μητέρα
Φίλοι θυμούνται την Νάνσι να είναι αναμεμειγμένη στις ζωές των γιων της. «Η μητέρα τους ήταν προστατευτική, πολύ από πάνω τους», λέει η Τζίνα Μακντέιντ, ο γιος της οποίας ήταν φίλος με τον Ράιαν και περνούσε πολύ χρόνο στο σπίτι της, το οποίο περιέγραψε ως ένα διώροφο αποικιακού ρυθμού με πισίνα. «Ήταν ένα πολύ ωραίο σπίτι», λέει η Μαντέιντ, «κι η Νάνσι ήταν εξαιρετική νοικοκυρά, καλύτερη από μένα. Για εκείνη, τα παιδιά της προηγούνταν πάντα».
Η 43χρονη Μπεθ Ισραελ είπε πως η ίδια και η οικογένεια της ζούσαν μερικά σπίτια πιο κάτω από των Λάντζα και η κόρη τους πήγαινε στο σχολείο με τον Ανταμ. Είπε πως δεν είχε μιλήσει για τρία χρόνια με κάποιο μέλος της οικογένειας Λάντσα. «Ήταν κοινωνικά αδέξιο παιδί», λέει η Ισραελ, «είχε θέματα. Ήταν μοναχικός. Δεν ξέρω καν ποιοι ήταν οι φίλοι του».
Είπε πως μιλούσε που και που με τη μητέρα του, αλλά πως η οικογένεια Λάντσα δεν ήταν πολύ κοινωνική. Την Παρασκευή αστυνομικοί και πράκτορες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών εφόρμησαν στη γειτονιά των Λάντσα, αποκλείοντας οδούς και ζητώντας από τους περίοικους να φύγουν απ’ τα σπίτια τους.
Όλο το απόγευμα ο άλλος γιος της Νάνσι Λάντσα, ο Ράιαν, κατονομαζόταν από μερικά ΜΜΕ ως ο δράστης του φονικού. Η ταυτότητα του Ράιαν Λάντζα βρέθηκε στο πτώμα του μικρότερου αδελφού του, οδηγώντας σε μια λανθασμένη πρώτη εκτίμηση.
Ο Μπρετ Ουίλς, γείτονας του Ράιαν Λάντσα στο Χόμποκεν, είπε πως επικοινώνησε μαζί του με άμεσο μήνυμα στις 1.15 μ.μ. «Είπε πως πίστευε πως η μητέρα του είναι νεκρή και επέστρεφε στο Κονέκτικατ», είπε ο Ουίλς, προσθέτοντας «είπε πως το έκανε ο αδελφός του».
Το 2012 βάφτηκε με… αίμα
Πλέον η πολιτεία του Κονέκτικατ μπαίνει σε μια από τις πρώτες θέσεις στη μαύρη λίστα των επιθέσεων ενόπλων σε σχολεία και καταστήματα πόλεων ανά την αμερικανική επικράτεια.
Στην κορυφή αυτού του μακάβριου καταλόγου βρίσκεται η επίθεση στο Virginia Tech το 2007, όπου 32 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Το φονικό στο Κονέκτικατ θεωρείται ήδη η χειρότερη δολοφονική επίθεση ενόπλου στις ΗΠΑ το 2012.
Τον περασμένο Ιούλιο, ένας νεαρός, υποδυόμενος τον Τζόκερ, «μπούκαρε» σε κινηματογράφο σε συνοικία του Ντένβερ στο Κολοράντο και σκότωσε δώδεκα ανθρώπους, ενώ έναν μήνα αργότερα, τον Αύγουστο, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ναό των Σιχ στο Ουισκόνσιν. Μέσα επίσης στον Αύγουστο, δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν, εκ των οποίων ο ένας αστυνομικός, από ένοπλο σε Πανεπιστήμιο της πόλης Κόλετζ Στέισον στο Τέξας.
Τον Μάιο του 2012, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε καφέ του Σιάτλ, πολύ κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης. Νωρίτερα την τρέχουσα εβδομάδα, σε mall του Όρεγκον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, την ίδια στιγμή που η κοινωνία στο Κάσπερ του Γουαϊόμινγκ παραμένει συγκλονισμένη από τη δολοφονία δύο ατόμων με μαχαίρι σε κολέγιο της πόλης.
Λίστα με άλλες πολύνεκρες επιθέσεις στην αμερικανική ιστορία
1984: Ο Τζέιμς Όλιβερ Χουμπέρτι σκοτώνει 21 ανθρώπους μέσα σε κατάστημα της εταιρείας «McDonald’s» στην Καλιφόρνια.
1986: Ο ταχυδρόμος Πατ Σέριλ αφαιρεί τη ζωή από 14 ανθρώπους μέσα σε ταχυδρομείο στην Οκλαχόμα.
1991: Ο Τζορτζ Χέναρντ σκοτώνει 23 ανθρώπους σε καφετέρια του Τέξας.
1999: 13 μαθητές πέφτουν νεκροί στο λύκειο του Columbine από τα πυρά δύο συμμαθητών τους, οι οποίοι, αφού τραυματίσουν άλλους 30, αυτοκτονούν.
2007: Ένας φοιτητής σκοτώνει 32 ανθρώπους και τραυματίζει δεκάδες άλλους στο πανεπιστήμιο Virginia Tech.
2009: Συνολικά 13 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε φονικό εντός της στρατιωτικής βάσης Ford Hood στο Τέξας.
Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Παράλληλα, μέλη της ειδικής ομάδας SWAT άρχισαν να καταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις περιμετρικά του κτηρίου και να προωθούνται με προσοχή προς το εσωτερικό του.
Παρακολουθήστε τα σχετικά video
Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ αρκετοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της περιοχής προκειμένου να δεχτούν ψυχολογική υποστήριξη.
Στα επείγοντα του νοσοκομείου Danbury το προσωπικό άνοιξε μία ακόμη πτέρυγα προκειμένου να είναι έτοιμο για τα χειρότερα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Western Connecticut Health Network στην τοπική εφημερίδα «News Times».
Συγκλονισμένη η αμερικανική κοινωνία – Δάκρυσε ο Ομπάμα
Στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και τους συγγενείς τους, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει επανειλημμένα βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες τραγικές καταστάσεις. γι’ αυτό και θα πρέπει να υπάρξει «ουσιαστική δράση ανεξαρτήτως πολιτικής».
Το θέμα της οπλοφορίας στις ΗΠΑ ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν αρκετά τους δύο υποψήφιους για την αμερικανική προεδρία, με τον Μιτ Ρόμνεϊ να υποστηρίζει σθεναρά το δικαίωμα του Αμερικανού πολίτη να υπερασπίζεται τη ζωή και την περιουσία του, την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα εμφανιζόταν περισσότερο διαλλακτικός, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη θεσμοθέτησης ενός περιοριστικού πλαισίου. Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής έξω από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να καταδικάσουν την ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων.
Μέσα σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα και με βαριά φωνή, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Οι καρδιές μας έχουν ραγίσει σήμερα για τους γονείς, τους παππούδες, τις αδερφές και τους αδερφούς αυτών των παιδιών, καθώς και για τις οικογένειες των ενηλίκων που χάθηκαν».
«Η αθωότητα αυτών των παιδιών πληγώθηκε τόσο νωρίς, και δεν υπάρχουν λέξεις που θα μπορούσαν να απαλύνουν τον πόνο τους. Η πλειοψηφία όσων είναι τώρα νεκροί ήταν παιδιά, θαυμάσια παιδιά ηλικίας πέντε έως δέκα ετών… Έχουμε υποστεί πολλές τραγωδίες. Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους υπήρχαν εκπαιδευτικοί, άνδρες και γυναίκες που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βοηθήσουν τα παιδιά μας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους» πρόσθεσε.
Ήδη οι σημαίες στο Καπιτώλιο και στον Λευκό Οίκο κυματίζουν μεσίστιες, ενώ σχετική εντολή έχει δοθεί και για άλλα δημόσια κτήρια ανά την αμερικανική επικράτεια.
Δείτε το video με την ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ…
Δείτε το video με τη συνέντευξη Τύπου του κυβερνήτη Νταν Μαλόι…
Διαβάστε επίσης: Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012, 19:15
Ολονυχτία για τα θύματα της τραγωδίας στο Κονέκτικατ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012, 05:40
Αποτροπιασμός του γενικού γραμματέα του Ο.Η.Ε. για το μακελειό στο Κονέκτικατ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012, 05:21
Σοκαρισμένη η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2012, 04:43
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη