Σχέδιο το οποίο προσβλέπει σε διπλασιασμό των επενδύσεων στη δημόσια παιδεία τα επόμενα πέντε χρόνια σε αναπτυσσόμενες χώρες παρουσίασε τη Δευτέρα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Η Τράπεζα αποκάλυψε ότι θα διαθέσει συνολικά 5 δισ. δολάρια μέχρι το 2020 -ποσό διπλάσιο αυτού που είχε ξοδέψει τα τελευταία πέντε χρόνια-, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τα περισσότερα από 120 εκατ. παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο και άλλα 250 εκατ. περίπου τα οποία δεν μπορούν να γράψουν ή να διαβάσουν παρά το γεγονός ότι παρακολουθούν μαθήματα σε σχολεία.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ είπε ότι η Τράπεζα θα υιοθετήσει ένα σύστημα χρηματοδότησης που βασίζεται σε θετικά αποτελέσματα και κάτω από το οποίο τα ενδιαφερόμενα κράτη θα χρηματοδοτούνται μόνο εφόσον πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους.
Η ανακοίνωση έγινε ενώ περισσότερες από 160 χώρες εκπροσωπούνται στο Παγκόσμιο Φόρουμ Παιδείας που διεξάγεται στη Νότιο Κορέα σήμερα (Τρίτη), για να θέσουν τους στόχους για την παιδεία για τα επόμενα 15 χρόνια, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η επένδυση στην παιδεία είναι βασικός παράγοντας στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας παγκόσμια, έναν στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα μέσω ενός προγράμματος που θα «τρέξει» έως το 2030.
Από το 2000 μέχρι σήμερα η Τράπεζα έχει ξοδέψει 40 δισ. δολάρια για την παιδεία παγκοσμίως.