Η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε τη Δευτέρα στον ναό – σύμβολο του Παρισιού, στη Notre Dame, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση αλλά και ανησυχία.
Πολίτες από όλον τον κόσμο μέσω διαδικτύου ένωσαν τις φωνές τους, ζητώντας την άμεση και πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στον εμβληματικό αυτόν ναό, ο οποίος μετρά 850 χρόνια ζωής, γεμάτα ιστορία.
Από εκεί πέρασαν αυτοκράτορες, βασιλιάδες, σημαίνοντα πρόσωπα της Γαλλίας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Πλέον το αίτημα να δοθεί και πάλι ζωή στον πολύπαθο ναό είναι επιτακτικό και για τον λόγο αυτόν η κινητοποίηση απλών πολιτών αλλά και διάσημων προσωπικοτήτων παγκοσμίως είναι μεγάλη και, ομολογουμένως, συγκινητική.
Χρονοβόρα η διαδικασία – Δωρεές
Ιδιώτες δωρητές, ανάμεσά τους ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης του ομίλου LVMH, ο δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Πινό του ομίλου Kering, αλλά και η πόλη Σέγκετ της Ουγγαρίας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθεια που της προσέφερε το Παρίσι στην ανοικοδόμησή της πριν από 140 χρόνια, και ο βασιλιάς του Σανουί, στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προσφέρουν τη βοήθειά τους στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων.
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 50 εκατομμυρίων ευρώ και την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης δωρητών τις προσεχείς εβδομάδες. Η περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 10 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το French Heritage Foundation απηύθυνε έκκληση για δωρεές. Το Βατικανό προσέφερε την τεχνογνωσία του στις εργασίες αποκατάστασης. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την αλληλεγγύη της Ευρώπης και υποσχέθηκαν ευρωπαϊκή βοήθεια.
Στο πλευρό της Γαλλίας θα σταθεί και η Unesco. «Είμαστε ήδη σε επαφή με ειδικούς και έτοιμοι να οργανώσουμε επείγουσα αποστολή για την αποτίμηση της ζημίας, για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί και για να αρχίσει η επεξεργασία βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων» δήλωσε η γενική γραμματέας Οντρέ Αζουλέ.
Ειδικευμένοι τεχνίτες και σπάνια υλικά θα χρειασθούν για την ανοικοδόμηση του μνημείου, το οποίο υποδέχεται 13 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο, 35.000 κάθε μέρα.
Ο επικεφαλής γαλλικής εταιρείας ξυλείας δήλωσε έτοιμος να προσφέρει τους καλύτερους κορμούς δρυός για την κατασκευή του σκελετού που συγκρατούσε την κατεστραμμένη στέγη και ήταν γνωστός ως «δάσος».
«Η εργασία θα πάρει σίγουρα χρόνια, ακόμη και δεκαετίες, αλλά θα χρειασθούν χιλιάδες κυβικά μέτρα ξυλείας. Θα πρέπει να βρούμε τα καλύτερα είδη ξυλείας, με μεγάλες διαμέτρους» δήλωσε ο Σιλβέν Σαρλερουά του ομίλου Charlerois στην Franceinfo.
Οι εργασίες αποκατάστασης θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και θα διαρκέσουν πολλά χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ζημίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες.
«Από χθες ακούω ότι θα πάρει μία δεκαετία. Τι ανοησία!» δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Τζακ Λανγκ, ο οποίος προτείνει ένα φιλόδοξο τριετές σχέδιο για την ανοικοδόμηση της στέγης και του βέλους που κατέρρευσε φλεγόμενο.
«Πρέπει να ορισθεί βραχυχρόνια προθεσμία, όπως κάναμε στο παρελθόν με άλλα έργα εξαιρετικού χαρακτήρα» είπε.
Ανησυχία για τη στατικότητα
«Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτήριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της νύχτας» δήλωσε το πρωί ο Γάλλος υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές.
Για αυτόν τον λόγο το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτηρίων στη Γαλλία, για να διαπιστωθεί εάν η δομή είναι σταθερή.
Οι ειδικοί θα δώσουν μάχη με τον χρόνο καθώς μετά τις φλόγες, «μεγάλο εχθρό» αποτελούν οι ποσότητες νερού που ερρίφθησαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Για τον καθηγητή Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντή του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, ήταν προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της Notre Dame να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις.
Αυτό διότι, κατά τον ίδιο, οι νευρώσεις αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου του συνόλου. «Στη Λυών συνέβη το ίδιο πριν από 50 χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό, η αξία της Παναγίας των Παρισίων είναι «ανεκτίμητη».
Για τον Ριβέρα Μπλάνκο, η φωτιά ενδεχομένως έβλαψε και τα βιτρό του ναού, που κατά το 60% τους είναι τα αυθεντικά από κτίσεώς του.