«Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS» σήμερα, 1η Δεκεμβρίου 2022, και η Deutsche Welle αφιερώνει ένα από τα πρωτοσέλιδά της στην κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Αφρική.

Ο Covid κυριάρχησε για καιρό στην παγκόσμια ειδησεογραφία και απορρόφησε πολλά κονδύλια για την έρευνα. Σαν να μην υπήρχε άλλη ασθένεια, σαν να μην ενδιέφερε τι γίνεται σε άλλα μέτωπα που η ανθρωπότητα δίνει αγώνα για την εξάλειψη άλλων επικίνδυνων και θανατηφόρων ιών. Πρόσφατα, η ελπιδοφόρα είδηση από την Καλιφόρνια ότι ένας ασθενής με το σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας HIV θεραπεύτηκε εντελώς, έστρεψε το ενδιαφέρον σε μια ασθένεια που στην Νότια Αφρική για παράδειγμα, δίνεται μεγάλος αγώνας για την αντιμετώπισή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με κουτσομπολεύουν»

Η χώρα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο ποσοστό λοιμώξεων του ιού HIV. Ακόμη κι αν γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις για μεγάλες ή μικρές νίκες της επιστήμης σε αυτόν τον τομέα, η Νότια Αφρική βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά.

Οροθετικοί διαδηλώνουν στη Ν. ΑφρικήΗ ακτιβίστρια Τουλάνι Μουκάνγκβε είναι 29 χρονών και οροθετική. Ζει ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Εδώ και 9 χρόνια γνωρίζει την κατάστασή της. «Στην αρχή νόμιζα ότι όλοι θα με κοιτούσαν και θα μιλούσαν για μένα» λέει. «Δεν ήταν εύκολο γιατί με είχαν σταμπάρει. Στο σπίτι δεν ένιωθα καλά ούτε στην κλινική. Μπαίνω μέσα και με κουτσομπολεύουν. Α! είσαι οροθετική, γιατί κοιμάσαι με τον καθένα; Είναι το στίγμα που συνεχίζει να υπάρχει. Κάποιες φορές στην κλινική φωνάζουν: όλοι οι οροθετικοί από αυτήν την πλευρά!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να πάρουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα οι φορείς πρέπει να πάνε σε νοσοκομεία. Δίνονται δωρεάν, ωστόσο η Νότια Αφρική δεν έχει επιτύχει τους στόχους της. «Η Νότια Αφρική συνεχίζει να είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό ανθρώπων που ζουν με HIV» λέει η Λίντα Γκάιλ Μπέκερ, επικεφαλής του κέντρου για οροθετικούς στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν. «Έχουμε επίσης το μεγαλύτερο ιατρικό πρόγραμμα στον κόσμο. Δεν καθόμασταν με σταυρωμένα τα χέρια. Αλλά χρειαζόμαστε φάρμακα για σχεδόν 8 εκατομμύρια».

«Κάθε μέρα κατά του AIDS»

Η φαρμακευτική αγωγή είναι το ένα, η προφύλαξη είναι το άλλο. Από το 2016 είναι διαθέσιμο με ιατρική συνταγή ένα χάπι που αποτρέπει τη μετάδοση κατά 99%. Πρόκειται για το Truvada που ανήκει στην κατηγορία των PrEΡ (Pre Exposure Prophylaxis. Δεν έχει σχεδόν καμιά παρενέργεια, αλλά πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά. Του χρόνου, αν το εγκρίνουν οι αρχές, θα έρθει και εμβόλιο που θα γίνεται σε εθελοντική βάση. Βασίζεται σε μελέτη του Πανεπιστήμιου του Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ. Η νέα δραστική ουσία καμποτεγκραβίρη που δίνεται με ένεση κάθε δύο μήνες, προστατεύει νέες γυναίκες από τη λοίμωξη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο κίνδυνος ιδιαίτερα στις γυναίκες έχει διπλασιαστεί στη Νότια Αφρική σε σύγκριση με τους άνδρες. Και για τη σημερινή ημέρα κατά του AIDS;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε χαρούμενοι, μιλάμε ανοιχτά και μερικές φορές γελάμε, αλλά ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι άσκοπος» πιστεύει η ακτιβίστρια Τουλάνι Μουκάνγκβε. «Υπάρχουν πάρα πολλοί οροθετικοί που δεν παίρνουν φάρμακα επειδή φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο. Και οι οροθετικές γυναίκες μου λένε ότι δεν πρέπει να μιλάμε μόνο την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, αλλά κάθε μέρα, γιατί μας επηρεάζει καθημερινά, όχι μόνο τον Δεκέμβριο».

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης