«Παγωνιά, πείνα και απόγνωση». Με αυτές τις τρεις λέξεις άρχιζε η ανταπόκριση από την ζώνη καταστροφής της Νότιας Τουρκίας που αναρτήθηκε το ξημέρωμα της Παρασκευής στον βρετανικό Guardian. Τρεις λέξεις που περιγράφουν με ακρίβεια την επόμενη ημέρα από το χτύπημα του Εγκέλαδου. 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοκαιρία ολοκληρώνει την καταστροφή. Οι επιζώντες παλεύουν να ζεσταθούν και να εφοδιαστούν με κάποια χρειώδη. Οι πάντες βρίσκονται σε αναζήτηση τροφής, φαρμάκων και κάποιου καταφυγίου. Προσωρινού έστω. Φωτιές είναι αναμμένες παντού και γύρω γύρω άνθρωποι ζαρωμένοι από την παγωνιά. «Καίμε ό,τι καύσιμο βρίσκουμε στα συντρίμμια» λένε οι σεισμόπληκτοι. 

Σύρος εθελοντής διασώστης στην πόλη Jindairis. Το βλέμμα του και οι συσπάσεις του προσώπου του περιγράφουν χωρίς λόγια το δράμα. Φωτογραφία από το  AFP

Η βρετανική εφημερίδα κάνει λόγο για εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους στην Νότιο Τουρκία. Πόσοι να είναι άραγε στην γειτονική Συρία; Ψύχραιμοι παρατηρητές υπολογίζουν πώς ο τελικός αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους και πρέπει να εγκατασταθούν σε κάποια ασφαλή δομή φιλοξενίας (καταυλισμοί με σκηνές, ξενοδοχεία, κρατικές υποδομές, στρατόπεδα με κοντέϊνερ κλπ ) μπορεί και να ξεπεράσουν κάποια εκατομμύρια ψυχές. Ο Ερντογάν τους υποσχέθηκε πώς τα σπίτια τους θα ξανακτιστούν μέσα σε ένα χρόνο. Ακόμη και οι σύμβουλοι του προέδρου, ακόμη και οι αυλικοί του δεν θα πίστευαν μία τόσο αισιόδοξη υπόσχεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό ήταν κάποτε το κέντρο της πόλης του Καχραμάνμαράς. Φωτογραφία του AP.

Με ανυπέρβλητα εμπόδια η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία λόγω του εμπολέμου

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια ύψους 1,78 δις δολαρίων προς την Τουρκία. Προφανώς πρόκειται για μία πρώτη κίνηση συμπαράστασης. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε αποστολή βοήθειας ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων σε Τουρκία και Συρία μαζί. Επίσης, η Γαλλία στέλνει βοήθεια 12 εκατομμύρια δολάρια στη Συρία. Είναι προφανές πώς τα ποσά αυτά απέχουν πάρα πολύ από το να καλύψουν κάποιες από τις άμεσες ανάγκες στην σεισμόπληκτη ζώνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρουν Guardian και Le Monde, η διεθνής βοήθεια προς την Συρία στην πράξη δεν έχει ακόμη φθάσει στο πεδίο. Για την ακρίβεια μετά από τρία εικοσιτετράωρα από τους δύο σεισμούς, καμία διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια δεν είχε φθάσει στους σεισμόπληκτους της Συρίας. Ο λόγος είναι απλός. Είναι εξαιρετικά δύσκολο και σε κάποιες περιοχές ανέφικτο να υπάρξει διαχείριση κρίσεων μεταξύ των αντιπάλων ενόπλων ομάδων σε μία επαναστατημένη περιοχή όπου όλοι πολεμούν τους πάντες. Από την άλλη, η Γαλλία και οι ΗΠΑ επιδιώκουν η ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στους σεισμόπληκτους χωρίς να την διαχειριστεί η κυβέρνηση της Δαμασκού. Με αυτές τις προϋποθέσεις είναι φυσικό να υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στο μεταξύ οι επιζώντες θα πρέπει να τραφούν, να ντυθούν, να ζεσταθούν και να εγκατασταθούν σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας. Στην εμπόλεμη Βόρεια Συρία μία τέτοια προοπτική φαντάζει δύσκολα εφαρμόσιμη .

Εδώ  ήταν κάποτε η Αντιόχεια

Οι New York Times ανάρτησαν πρωτοσέλιδο   ρεπορτάζ  στην ηλεκτρονική τους έκδοση της Παρασκευής, αφιερωμένο στην ολοκληρωτική καταστροφή στην ιστορική επαρχία Χατάι. Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα θρηνούν. Πόλεις που στάθηκαν όρθιες για χιλιάδες χρόνια και φιλοξένησαν λαούς άλλοτε  περαστικούς και άλλοτε ομάδες ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν, πόλεις που είδαν πολιτισμούς να ακμάζουν και να αργοπεθαίνουν, θρησκείες που ανέτειλαν, έδυσαν ή κυριάρχησαν, σοφούς, λόγιους, καλλιτέχνες και ανθρώπους του Θεού, αυτές οι πόλεις δεν άντεξαν στο κτύπημα του αλυσοδεμένου Τιτάνα στα έγκατα της Αίτνας. Ο Εγκέλαδος εκδικείται την Αθηνά που τον φυλάκισε και μαζί όλη την ανθρωπότητα.

Κάποτε εδώ ήταν η Αντιόχεια. Με τον τίτλο «Η Αντιόχεια δεν υπάρχει πιά- Εξαφανίστηκε μία πόλη και ένας πολιτισμός» οι New York Times περιγράφουν την απόλυτη καταστροφή σε αυτήν την διαχρονική πολιτισμική αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η φωτογραφία είναι της Emily Garthwait για τους New York Times.

Στα συντρίμμια αυτής της πόλης της Αντιόχειας στέκονται οι New York Times και περιγράφουν τον πόνο και το θανατικό που κτύπησε τους ανθρώπους. Αντιόχεια, Αλεξανδρέττα και κατόπιν η ακτή της Δυτικής Συρίας και του Λιβάνου, ίσα κάτω μέχρι την Βηρυτό, βρίσκονται πάνω στο ρήγμα που μετακινήθηκε αλλού 3 μέτρα και άλλου πέντε ολόκληρα μέτρα. Είναι το ρήγμα της νότιας – νοτιοδυτικής Ανατολίας το λεγόμενο, που φθάνει περίπου μέχρι το Ντιγιαρμπακίρ ανατολικά και νότια μέχρι τον Νότιο Λίβανο. Σε αυτό το τόξο και άλλες ιστορικές πόλεις όπως το Χαλέπι, η Λαττάκεια και η Ταρτούς υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές θάβοντας στα συντρίμμια ότι είχε σωθεί από τον δεκαετή εμφύλιο πόλεμο. Τα χνάρια των πολιτισμών χάνονται μέσα στον κονιορτό, τα ερείπια και τον πόνο.

Ενεργοποιήθηκαν οι μηχανισμοί στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών- Αποφάσεις για νέες αποστολές βοήθειας σε Τουρκία και  Συρία

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στο ΥΠΕΞ υπό τον Υφυπουργό Ανδρέα Κατσανιώτη. Στην ατζέντα ο συντονισμός αποστολής βοήθειας, πέρα από εκείνην που έχει ήδη προωθηθεί στην σεισμόπληκτη ζώνη της Νοτίου Τουρκίας. Η βοήθεια αυτή θα περιλαμβάνει και την αποστολή απαραίτητου υλικού αλλά και ό,τι άλλο χρειαστεί και στην Συρία. Οι τελικές οδηγίες στους αρμόδιους φορείς, θεσμούς και οργανώσεις αναμενόταν να δοθούν μετά από ειδική σύσκεψη στο Υπουργείο την Παρασκευή νωρίς το πρωί. Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Εκκλησία, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς ενεργοποιούνται με στόχο την συλλογή και αποστολή υλικού αλλά και απαραίτητων ανθρώπινων πόρων για την παροχή ειδικών υπηρεσιών βοήθειας στους σεισμόπληκτους.  Στην εκτέλεση αυτών των αποστολών θα εμπλακούν και άλλα Υπουργεία όπως το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Ανάπτυξης κλπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης