Σε πάνω από τρία εκατομμύρια ανήλθαν οι πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Παρισιού για την πορεία κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε στις 16:00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή.
«Να κραδαίνετε τα στιλό σας» ή «Ελευθερία, ισότητα, σχεδιάζετε, γράφετε» είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών, οι οποίοι απέτισαν φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων που διέπραξαν οι τρεις τζιχαντιστές.
Η πορεία διεξήχθη ανάμεσα σε δύο μεγάλες πλατείες, της Δημοκρατίας και του Έθνους, στο ανατολικό Παρίσι, οι οποίες απέχουν τρία χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Στη συγκέντρωση δεν μετείχε το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία έκανε λόγο για «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί.
Στη μεγάλη πορεία για τη Δημοκρατία έδωσαν το «παρών» σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και θρησκειών.
Πολλοί ξένοι ηγέτες βρέθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ. Μεταξύ αυτών οι Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Παράλληλα, στο Παρίσι μετέβη και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Το παρών έδωσε επίσης ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, όχι όμως και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος διέψευσε σχετικές φήμες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν στην εκδήλωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ.
Στη μεγάλη Πορεία Ενότητας για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στο Παρίσι μετέβη και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και υποψήφιο βουλευτή Β΄ Αθήνας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και Κωνσταντίνα Κούνεβα.
«Θα είναι εδώ την Κυριακή. Θα είμαι μαζί τους. Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν αυτή την Κυριακή για τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πλουραλισμού» είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος στο σύντομο διάγγελμα που παραχώρησε μετά τον τριήμερο εφιάλτη και το πρωτοφανές κλίμα τρόμου στο οποίο βυθίστηκε η Γαλλία.
Στη γαλλική προεδρία χαιρετίζουν τη «σπάνια διεθνή κινητοποίηση» και την «εθνική ενότητα». Πρωτίστως όμως πρόκειται για «συσπείρωση του γαλλικού λαού», όπως προσθέτουν. Αυτό επιβεβαιώνει δημοσκόπηση του Ifop (Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών) και του «Paris Match» που δόθηκε χθες βράδυ στη δημοσιότητα: ύστερα από τρεις τραγικές ημέρες, το 97% των Γάλλων θεωρεί απαραίτητο να επιδείξει εθνική ενότητα.
Ως προς το ζήτημα της παρουσίας του Εθνικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε στη «Le Monde»: «H ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες», ενώ χαρακτήρισε την απόφαση να αποκλειστεί η ίδια από την ομάδα των ηγετών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων που θα ηγηθούν της πορείας «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».
Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς δήλωσε αργότερα ότι οποιοσδήποτε «το επιθυμεί και νιώθει ότι τον αφορά» μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία. Ο Φρανσουά Ολάντ εξάλλου συναντήθηκε με τη Μαρίν Λεπέν, όπως επίσης και με άλλους ηγέτες κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.