του Κώστα Μπετινάκη

Νέα Υόρκη, Μαδρίτη, Λονδίνο, Παρίσι αποτέλεσαν στόχο. Το ερώτημα που έχει αναστατώσει τον κόσμο είναι ποιος έχει τώρα σειρά, στα σχέδια των τρομοκρατών.

Μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι έφτασε η ώρα ώστε οι χώρες της ΕΕ να δράσουν επιτέλους από κοινού. Η εκφράσεις αλληλεγγύης με τη Γαλλία είναι σωστές, αλλά δεν αρκούν. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία άνευ προηγουμένου κρίση, ενώ οι εθνικοί εγωισμοί έχουν γίνει πια μόδα. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο.

Η προστασία των προσφύγων αποτελεί συνολική ευρωπαϊκή πρόκληση και δεν χωρούν απόψεις για το αντίθετο.

Όσο δεν το συνειδητοποιούν αυτό στην ΕΕ, οι εκφράσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τη Γαλλία θα είναι κενές περιεχομένου.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι που βρίσκεται στο Παρίσι για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ολάντ, χαρακτήρισε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου (Daesh) «ψυχοπαθή τέρατα». Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ συμπαρίστανται πλήρως στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η χώρα του είναι αποφασισμένη να καταστρέψει το Χαλιφάτο.

Νωρίς το πρωί σήμερα, νέες επιδρομές από γαλλικά μαχητικά έπληξαν στόχους των τζιχαντιστών στην κατεχόμενη από το Χαλιφάτο Ράκα στη βόρεια Συρία.

Την ίδια ώρα γενική κινητοποίηση των διωκτικών αρχών βρίσκεται σε εξέλιξη, στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, για την εξουδετέρωση των πυρήνων των τζιχαντιστών.

Ο διευθυντής της CIA John Brennan, πάντως, προειδοποίησε πως θα πρέπει να αναμένονται και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις από τους τζιχαντιστές.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο Μπρέναν είπε πως «το Ισλαμικό Χαλιφάτο σχεδιάζει και άλλες παρόμοιες επιθέσεις με εκείνες που πραγματοποίησε στο Παρίσι την Παρασκευή οι οποίες θα πρέπει να αποτραπούν».

«Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό δεν είναι μόνο στα επόμενα σχέδια του Χαλιφάτου», είπε ο επικεφαλής της CIA.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και στο Παρίσι πολλοί μουσουλμάνοι εκφράζουν φόβους για ενίσχυση των σε βάρος τους στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Η εικόνα του Ισλάμ δέχεται νέο πλήγμα, εκτιμούν και οι ειδικοί.

«Θα υπάρξουν συνέπειες. Είναι πολύ σημαντικό το πώς διαχειριζόμαστε εμείς οι μουσουλμάνοι τις επιθέσεις αυτές», τονίζει η νομικός και θεολόγος Χάμιντε Μοχαγκέγκι, η οποία διδάσκει Ισλαμική Θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Παντερμπόρν. Γεννημένη στο Ιράν είναι σήμερα μια εκ των επικεφαλής του διαθρησκευτικού διαλόγου στη Γερμανία.

Ήδη το 2010, έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Emnid για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Μύνστερ έδειχνε ότι δύο στους τρεις Γερμανούς αισθάνονται να απειλούνται από το Ισλάμ. Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι, ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής στο Μύνστερ Ντέτλεφ Πόλακ, εμφανίζεται ακόμη πιο απαισιόδοξος. «Είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των μουσουλμάνων». Ήδη προ πενταετίας η πλειονότητα των ερωτηθέντων, πάνω από το 60 %, ισχυριζόταν ότι «φοβάται μήπως ανάμεσα στους μουσουλμάνους βρίσκονται και τρομοκράτες».

«Το Ισλαμικό Χαλιφάτο», δεν είναι μόνον τρομοκρατική οργάνωση», επισημαίνει ο Christoph Günther, ειδικός σε θέματα του Ισλάμ στο Πανεπιστήμιο του Leipzig. «Πρόκειται για ένα κίονημα με σχεδιασμό τηςν δημιουργία κράτους. Κάτι ανάμεσα σε κοινωνικό κίνημα και παρακράτος», είπε ο Günther στην DW. «Σε μερικές περιοχές το Χαλιφάτο παρέχει δημόσιες υπηρεσίες, όπως νερό, ηλεκτρικό ακόμη και εκπαίδευση. Ίσως κάποια στιγμή η Δύση να αναγκασθεί να διαπραγματευθεί μαζί του».

Στις ΗΠΑ κλείνουν οι θύρες για τους πρόσφυγες

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Mark Toner δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδια για την υποδοχή 10.000 Σύρων προσφύγων τους επόμενους μήνες. Ωστόσο πολιτειακοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι δεν έχουν νομική κάλυψη για το πρόγραμμα αυτό.

«Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά, να σταματήσω οποιοδήποτε σχέδιο της διακυβέρνησης Ομπάμα να φέρει Σύρους πρόσφυγες στο Μισισιπή», δήλωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Phil Bryant.
Εκτός από το Μισισιπή και οι πολιτείες Τέξας, Αριζόνα, Αλαμπάμα, Μίσιγκαν, Αρκάνσας, Φλόριντα, Γεωργία, Άινταχο, Ιλινόι, Iντιάνα, Κάνσας, Λουιζιάνα, Μέιν, Μασαχουσέτη, Νεμπράσκα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Οχάιο, Τενεσή, Οκλαχόμα και Γουινσκόνσιν έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στα σχέδια για εγκατάσταση Σύρων προσφύγων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα Jeb Bush και Donald Trump έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους για την υποδοχή Σύρων μεταναστών, που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Ομπάμα, για τον επόμενο χρόνο.

Πόσο έτοιμη η Γερμανία να αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο πλήγμα;

«Η Γερμανία υπήρξε μέχρι τώρα τυχερή. Η δημόσια συζήτηση για το προσφυγικό ξεπερνά πλέον κατά πολύ το ερώτημα αν θα τα καταφέρουμε», πιστεύει ο Φόλκερ Βάγκενερ από την DW.

Τροφή στα σενάρια που συνδέουν όσα συνέβησαν στο Παρίσι με την προσφυγική κρίση δίνουν τα ίδια τα γεγονότα. Μήπως δεν βρέθηκε σε έναν από τους τόπους των επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα ένα συριακό διαβατήριο, το οποίο ανήκε σε άτομο που καταγράφηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλά άλλα σημεία στο ταξίδι του μέσα από τα Βαλκάνια προς την δυτική Ευρώπη; Κι όμως θα ήταν ανόητος εκείνος που θα συνέδεε έτσι απλά και αβίαστα τις επιθέσεις στο Παρίσι με τα προσφυγικά κύματα.

Ένας τρομοκράτης μέσα σε πρόσφυγες;

Το λουτρό αίματος στο Παρίσι κάνει τα δικά μας προβλήματα με τους πρόσφυγες να μοιάζουν ασήμαντα. Η φιλοξενία, η σίτιση, η ενσωμάτωσή τους δεν είναι τίποτα μπροστά στον εφιάλτη της διεθνούς τρομοκρατίας.

Κι όμως! Η 13η Νοεμβρίου οξύνει ακόμα περισσότερο την δημόσια συζήτηση στη Γερμανία με αφορμή τους πρόσφυγες. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Θα πρέπει η Αγκελα Μέρκελ να αλλάξει την πολιτική της έναντι των προσφύγων; Όχι, δεν πρέπει! Τουλάχιστον όχι τον πυρήνα της.

Όσοι πρόσφυγες ζουν ήδη εδώ και χρίζουν ασύλου δεν μπορούν να σταλούν πίσω στις πατρίδες τους. Κι όσοι έρθουν δεν πρέπει απαραίτητα να εγκατασταθούν στη Γερμανία.

Είναι αυτονόητο ότι η προσφυγική πολιτική πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή υπόθεση και όχι να επιβαρύνει μόνο την Γερμανία. Η Γερμανία έχει κάθε δικαίωμα να αναμένει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όπως η Γαλλία μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των εταίρων της στην μάχη κατά της τρομοκρατίας. Διότι οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι θύματα της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους, όσο και εκείνοι που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή στο Παρίσι.

Πάντα όμως υπάρχει ο κίνδυνος τρομοκράτες να έρθουν μαζί με κύματα προσφύγων στη χώρα μας. Όμως οι τζιχαντιστές δεν χρειάζονται τους πρόσφυγες για να έρθουν εδώ. Μπορεί να εμφανιστούν παντού και οπουδήποτε.

Υπολογίζονται σε 420 τα επικίνδυνα άτομα που παρακολουθούνται ήδη στην Γερμανία. Σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι περισσότερα από 3.500. Δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη ασφάλεια από τέτοιους φανατικούς! Η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από νεαρούς γερμανούς ή μουσουλμάνους από τη Γερμανία που στρατολογούνται από το Χαλιφάτο και έχουν εν μέρει εκπαιδευτεί για πόλεμο ή τρομοκρατικές ενέργειες. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη έρθει πίσω στις πατρίδες τους από την Μέση Ανατολή. Πρέπει να εντοπισθούν από τις αρχές και να εξουδετερωθούν. Για προληπτικούς λόγους».

Πληροφορίες από BBC DW AP AFP