Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την κατανομή του πλούτου παγκοσμίως που φέρνει στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam.
Στην έκθεσή της η Oxfam αναφέρει πως σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη διαμόρφωση της παρούσας κατάστασης έχει τόσο η Παγκόσμια Τράπεζα όσο και το ΔΝΤ μέσω των πολιτικών που εφαρμόζουν για την ανάσχεση της ύφεσης και την καταπολέμηση της ανεργίας σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Οι πλούσιοι, πλουσιότεροι και οι φτωχοί… φτωχότεροι
Οι 67 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχουν περιουσία ίση με τα πλούτη που διαθέτει ο μισός,
«Οι ακραίες ανισότητες έχουν επιδεινωθεί» τονίζει η οργάνωση που μάχεται κατά της φτώχειας σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας ότι το «κλαμπ» των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αριθμεί σήμερα 85 μέλη.
Σύμφωνα με την Oxfam, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα θα πρέπει να περάσουν από τη «θεωρία» στην πράξη προκειμένου να κλείσει αυτό το χάσμα.
«Ο πρόεδρος της Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχουν μιλήσει πολύ για τους κινδύνους που θέτουν οι ανισότητες. Αυτήν την εβδομάδα πρέπει να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες που θα στηρίζουν αυτή τη ρητορική» είπε ο Ρέιμοντ Οφενχάιζερ, ο πρόεδρος του παραρτήματος της Oxfam στην Αμερική.
Οι στόχοι του ΔΝΤ και η… αλήθεια της Oxfam
Πρόσφατα το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις στις οποίες υπογραμμίζονται οι δυσμενείς επιπτώσεις των ανισοτήτων για την οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα από την πλευρά της έχει θέσει ως στόχο να αυξηθεί το εισόδημα του 40% των φτωχότερων σε όλο τον πλανήτη. Όμως, σύμφωνα με την Oxfam οι δύο οικονομικοί οργανισμοί θα πρέπει πλέον να αλλάξουν τις συστάσεις τους και την πολιτική του δανεισμού των χωρών-μελών τους και να ταχθούν υπέρ των επενδύσεων στην υγεία και την εκπαίδευση.
«Η λιτότητα επιδεινώνει τις ανισότητες και το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα το ξέρουν καλά» διαβεβαιώνει η οργάνωση, καλώντας το Ταμείο να παραδεχτεί ότι οι στρατηγικές φορο-αποφυγής των πολυεθνικών είναι μία από τις «κινητήριες δυνάμεις» των ανισοτήτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ