Παγκόσμιο σοκ έχουν προκαλέσει οι βαρβαρότητες των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Μετά τις αποτρόπαιες δολοφονίες ομήρων, οι τζιχαντιστές προελαύνουν σε αρχαία ιστορικά μνημεία, βεβηλώνοντάς τα και προκαλώντας τους καταστροφές, ενέργειες τις οποίες οι διεθνείς οργανώσεις χαρακτηρίζουν ως «εγκλήματα πολέμου».
Οι βανδαλισμοί ήλθαν στο φως μία εβδομάδα μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές με βαριοπούλες και τρυπάνια σε αγάλματα ανεκτίμητης αξίας και άλλα αρχαία αντικείμενα στο Μουσείο της ΜοσούληςΤο πιο πρόσφατο περιστατικό είναι η ισοπέδωση της αρχαίας πόλης Νιμρούντ του Ιράκ, μια σκόπιμη καταστροφή πολιτισμικής κληρονομιάς που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ.
Στα βίντεο που κυκλοφόρησαν σε όλον τον κόσμο μέσω διαδικτύου εμφανίζονται τα μέλη της εξτρεμιστικής ομάδας να χρησιμοποιούν βαριά εργαλεία και μηχανήματα όπως μπουλντόζες και να χτυπούν με μανία αρχαία μνημεία που βρίσκονται εντός της αρχαίας πόλης, να γκρεμίζουν τείχη, αγάλματα και ό,τι άλλο βρεθεί στον δρόμο τους.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ένωσε τη φωνή του με την UNESCO, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο την καταστροφή της αρχαίας πόλης Νιμρούντ στο βόρειο Ιράκ από τζιχαντιστές. Όπως και η UNESCO έτσι και ο Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για «έγκλημα πολέμου».
Η UNESCO είχε προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να συμπορευτεί με τις προσπάθειές της για να σταματήσει ο εφιάλτης της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ.
Από την πλευρά του ο Χαμπίμπ Αφράμ, πρόεδρος της Συριακής Ένωσης του Λιβάνου, καταδίκασε το περιστατικό. «Δεν καταστρέφουν την παρούσα ζωή μας ή δεν καταλαμβάνουν μόνο χωριά, εκκλησίες και σπίτια, δεν εξαλείφουν μόνο το μέλλον μας – θέλουν να εξαφανίσουν την κουλτούρα μας, το παρελθόν και τον πολιτισμό μας» είπε χαρακτηριστικά.
Οι νέοι βανδαλισμοί ήλθαν στο φως μία εβδομάδα μετά την τεράστια καταστροφή που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές με βαριοπούλες και τρυπάνια σε αγάλματα ανεκτίμητης αξίας και άλλα αρχαία αντικείμενα στο Mουσείο της Μοσούλης.
Λίγα λόγια για τη Νιμρούντ
Η αρχαία Ασσυριακή πόλη Νιμρούντ βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ. Πιστεύεται ότι η σημερινή ονομασία δόθηκε στην πόλη στη σύγχρονη εποχή και ότι προέρχεται από το όνομα του μυθικού ήρωα Νιμρόντ.
Υπήρξε πρωτεύουσα της ασσυριακής αυτοκρατορίας, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 ελέγχεται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Τα ερείπια της Νιμρούντ ανακαλύφθηκαν το 1988. Πολλά από τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί σε μουσεία του Παρισιού και του Λονδίνου.
Bανδαλισμοί στη Χάτρα
Στο μεταξύ οι τζιχαντιστές προχώρησαν σήμερα και στην καταστροφή των ερειπίων της αρχαίας πόλης Χάτρα, ηλικίας 2.000 ετών, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων.
Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς ότι το υπουργείο πληροφορήθηκε από υπαλλήλους του που βρίσκονται στη Μοσούλη, στο βόρειο Ιράκ, ότι οι τζιχαντιστές κατεδάφισαν τα ερείπια της Χάτρα σήμερα.
Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει φωτογραφίες που να δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.
Ωστόσο, κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο Ρόιτερς ότι νωρίς σήμερα το πρωί άκουσε μία ισχυρή έκρηξη και ότι άλλοι κάτοικοι γειτονικής περιοχής ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές έχουν καταστρέψει μερικά από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της Χάτρα και ότι κατεδαφίζουν τα μικρότερα με μπουλντόζες.
Η Χάτρα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χιλιομέτρων νοτίως της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ISIS.
Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μετανάστευσαν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Χάτρα. Τον 3ο αιώνα η Χάτρα ιδρύθηκε ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.
Υπήρξε σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Στην πόλη διακρίνονται οι επιρροές του ελληνικού πολιτισμού με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής) και είναι προστατευόμενο μνημείο κληρονομιάς της UNESCO.
Διαβάστε επίσης:
Οι τζιχαντιστές σε πόλεμο και με την ιστορία: μπήκαν σε μουσείο και τα έσπασαν… όλα