Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την Παρασκευή πλήγματα εναντίον ρωσικών θέσεων στην περιοχή γύρω από τη νότια πόλη Ενερχοντάρ, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι απέσυρε από τον σταθμό τον οπλισμό της πριν από την επιθεώρησή του από ειδικούς του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
Ομάδα του ΙΑΕΑ συγκεντρώνει στοιχεία στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στα όρια του Ενερχοντάρ που έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Η αποκάλυψη από το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων ήταν ασυνήθιστη, καθώς ο στρατός σπανίως ανακοινώνει λεπτομερή στοιχεία για ειδικούς στόχους.
“Επιβεβαιώθηκε ότι στην περιοχή γύρω από τις πόλεις Χερσώνα και Ενερχοντάρ, πλήγματα ακριβείας από τις ένοπλες δυνάμεις μας κατέστρεψαν τρία συστήματα πυροβολικού του εχθρού όπως και μια αποθήκη με πυρομαχικά, σκοτώνοντας έναν αριθμό Ρώσων στρατιωτών”, αναφέρει ανάρτηση του γενικού επιτελείου στο Facebook, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου.
Στην ανάρτηση αυτή, δεν αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα πλήγματα. Η Χερσώνα βρίσκεται σχεδόν 300 χλμ νοτιοδυτικά του Ενερχοντάρ.
Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις απομάκρυναν “όλο τον στρατιωτικό τους εξοπλισμό από τον χώρο του πυρηνικού σταθμού” πριν από την άφιξη την Πέμπτη της αποστολής του ΙΑΕΑ, μέλη του οποίου παραμένουν στον σταθμό όπου εργάζονται.
Ο σταθμός της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί επανειλημμένα το Κίεβο για τους βομβαρδισμούς του πυρηνικού σταθμού. Η Ουκρανία απορρίπτει την κατηγορία, λέγοντας ότι φιλορωσικές δυνάμεις ευθύνονται για τις επιθέσεις στο πυρηνικό εργοστάσιο.
Το πρωί της Πέμπτης, πριν από την άφιξη της αποστολής του ΙΑΕΑ, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν τους Ρώσους ότι οι ίδιοι βομβάρδισαν το Ενερχοντάρ, μια πόλη που ελέγχουν, με πρόθεση να ρίξουν την ευθύνη στο Κίεβο.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, μετά τις πρώτες δηλώσεις το γενικού διευθυντή του ΙΑΕΑ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδειξε τη δυσαρέσκειά του εκτιμώντας ότι ο διεθνής οργανισμός θα έπρεπε να έχει ζητήσει την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από τον πυρηνικό σταθμό.