Οι κάτοικοι του Κιέβου κλήθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής να κατευθυνθούν προς τα καταφύγια, καθώς οι σειρήνες ηχούσαν σε όλη την πόλη, μία ημέρα αφού η Ρωσία πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιθέσεις της αφότου άρχισε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο.
Λίγο μετά τις 2:00, οι Αρχές της πόλης του Κιέβου κάλεσαν, μέσω του καναλιού τους στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, τους κατοίκους να μεταβούν στα καταφύγια.
Ο Ολέξι Κουλέμπα, κυβερνήτης της περιφέρειας του Κιέβου, ανέφερε μέσω του Telegram πως μια «επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη» βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ ηχούσαν οι σειρήνες αεροπορικού συναγερμού.
Αυτόπτης μάρτυρας που βρισκόταν σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια του Κιέβου είπε στο Ρόιτερς πως άκουσε εκρήξεις και τον ήχο αντιαεροπορικών πυρών.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως 16 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροπλάνα Σαχίντ εξαπολύθηκαν και καταστράφηκαν όλα. Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε πως επτά από τα αεροσκάφη αυτά είχαν στόχο την πόλη και πως ένα διοικητικό κτήριο καταστράφηκε μερικώς.
Το Κίεβο υποστηρίζει πως το Ιράν προμηθεύει τη Μόσχα με μη επανδρωμένα αεροπλάνα για τις αεροπορικές επιθέσεις της, αλλά η Τεχεράνη έχει δηλώσει πως είχε στείλει τα τελευταία μη επανδρωμένα αεροπλάνα της στη Ρωσία πριν αρχίσει ο πόλεμος.
Σύμφωνα με τη σημερινή πρωινή αναφορά του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, η Ρωσία εξαπέλυσε τις τελευταίες 24 ώρες 85 πυραυλικά πλήγματα, 35 αεροπορικές επιδρομές και 63 πλήγματα με συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις της Μόσχας βομβάρδισαν 20 οικισμούς γύρω από τη βομβαρδισμένη πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται μερικές από τις σφοδρότερες μάχες, και περισσότερους από 25 οικισμούς στις περιφέρειες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.
Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε πως στις περισσότερες από τις περιφέρειες, που επλήγησαν κατά τη μαζική αεροπορική επίθεση της Πέμπτης, σημειώθηκαν διακοπές της ηλεκτροδότησης.
Στις περιοχές στις οποίες οι διακοπές αυτές ήταν «ιδιαίτερα δύσκολες» περιλαμβάνονται η πρωτεύουσα Κίεβο, η Οδησσός και η Χερσώνα στον νότο και γύρω περιοχές, καθώς και περιοχές γύρω από το Λβιβ, κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πολωνία, δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να προμηθεύσουν την Ουκρανία με περισσότερα όπλα, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, Παρασκευή.
«Καλώ τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα. Είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας να εξασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει και ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν θα νικήσει», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε στο DPA πως η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας είναι ο συντομότερος δρόμος προς την ειρήνη.
«Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι πόλεμοι τελειώνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων -πιθανόν και αυτός ο πόλεμος- όμως γνωρίζουμε ότι αυτό που μπορεί να επιτύχει η Ουκρανία σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις εξαρτάται άρρηκτα από τη στρατιωτική κατάσταση», δήλωσε.
Η Βρετανία ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρωί πως έδωσε στην Ουκρανία περισσότερους από 1.000 ανιχνευτές μετάλλου και 100 κιτ εξουδετέρωσης βομβών και πως θα τη βοηθήσει να καθαρίσει ναρκοπέδια.
«Η χρήση από τη Ρωσία ναρκών και το γεγονός ότι στοχεύει πολιτικές υποδομές υπογραμμίζουν τη σοκαριστική ωμότητα της εισβολής του Πούτιν», ανέφερε σε δήλωσή του ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας.
«Το τελευταίο πακέτο βρετανικής υποστήριξης θα βοηθήσει την Ουκρανία να καθαρίσει με ασφάλεια γη και κτήρια, καθώς ανακτά το έδαφός της».