Σε Βρυξέλλες και Ρώμη στρέφεται σήμερα η διεθνής προσοχή καθώς εκεί μετατοπίζονται οι διπλωματικές εξελίξεις όσον αφορά την ουκρανική κρίση.
Με το γερμανικό τελεσίγραφο για απόσυρση των στρατευμάτων από την Κριμαία να έχει λήξει, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για την κατάσταση σε Κίεβο και Κριμαία, με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Μόσχα να είναι ανοιχτό. Ταυτόχρονα, Κέρι και Λαβρόφ συναντώνται εκ νέου στη Ρώμη σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των θέσεων των δύο υπερδυνάμεων.
Στις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να συνεδριάσουν οι ηγέτες των κρατών–μελών της Ε.Ε, στις Βρυξέλλες, και με δεδομένη την προειδοποίηση του Βερολίνου για οικονομικά αντίποινα εάν οι Ρώσοι δεν κάνουν βήματα προς αποκλιμάκωση, η σύνοδος αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Με τις γερμανικές προτάσεις για σύσταση ομάδας επαφής και αποστολή παρατηρητών στην Κριμαία συντάσσεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος συμπλέει με το Βερολίνο στο θέμα των κυρώσεων. «Ας ξεκινήσουμε τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα διεξάγεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε και μπορεί να ψηφιστούν κυρώσεις, αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση. Αναμένω και ελπίζω ότι η Ρωσία θα μας ενημερώσει σήμερα ότι υπάρχει προοπτική διαλόγου με μία ομάδα επαφής», είπε χαρακτηριστικά χθες.
Πέραν της Συνόδου Κορυφής, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται και ο δεύτερος γύρος επαφών των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας–ΗΠΑ. Μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, Λαβρόφ και Κέρι συναντώνται εκ νέου στη Ρώμη, με την Ρωσία να επιμένει πως βάση διαπραγμάτευσης είναι η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου την συμφωνία ανάμεσα στον έκπτωτο πρόεδρο, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και τους ηγέτες της τότε αντιπολίτευσης που τώρα βρίσκονται στην εξουσία στο Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε χθεσινοβραδινές του δηλώσεις ήταν σαφής ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων: Δεν υπήρξε κανενός είδους συμφωνία. Το μόνο θετικό ήταν πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
O ρόλος των στρατιωτικών πιέσεων στην εξίσωση
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πάντως ότι υπάρχουν «κάποιες ιδέες στο τραπέζι» για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία κι ότι θα συζητήσει σχετικά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Πιέσεις προς την Μόσχα ασκούνται παράλληλα και σε στρατιωτικό επίπεδο. Χθες το βράδυ ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν, ανακοίνωσε το πάγωμα όλων των επαφών με την Μόσχα. Όπως δήλωσε, οι αξιωματούχοι της συμμαχίας δεν θα πραγματοποιούν μέχρι νεωτέρας συναντήσεις με Ρώσους ομολόγους τους, ενώ πρόσθεσε ότι θα ενταθεί η πολιτική και στρατιωτική συνεργασία με τις νέες αρχές της Ουκρανίας.
Παράλληλα, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι υπερδιπλασιάζει τον αριθμό των μαχητικών που περιπολούν στον εναέριο χώρο των κρατών της Βαλτικής στο πλαίσιο της αποστολής του NATO, προσθέτοντας ότι αποστέλλει στην περιοχή αυτή ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού μαχητικών.