Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, επέκρινε χθες Τετάρτη την Παγκόσμια Τράπεζα διότι «ασκεί πίεση» στη χώρα του για να την αναγκάσει να ακυρώσει δρακόντειο νόμο στρεφόμενο κατά της κοινότητας ΛΟΑΤ+, αναστέλλοντας όλες τις νέες χορηγήσεις της.
Η Ουγκάντα «θα αναπτυχθεί με ή χωρίς δάνεια», διαβεβαίωσε ο κ. Μουσέβενι, ο οποίος κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη χώρα της περιοχής των Μεγάλων Λιμνών από το 1986, μέσω X (του πρώην Twitter), μετά την αναγγελία της ΠΤ πως δεν θα συζητήσει καν τη χορήγηση νέων δανείων εξαιτίας του επίμαχου νόμου, τον οποίο επικύρωσε ο αρχηγός του κράτους την 29η Μαΐου.
«Είναι συνεπώς λυπηρό το ότι η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι προσπαθούν να μας ασκήσουν πίεση για να εγκαταλείψουμε την πίστη μας, τον πολιτισμό μας, τις αρχές μας και την εθνική κυριαρχία μας χρησιμοποιώντας το χρήμα», συνέχισε.
«Δεν έχουμε ανάγκη την πίεση οποιουδήποτε για να αποφασίσουμε πώς θα επιλύσουμε τα προβλήματα της κοινωνίας μας», πρόσθεσε ο στρατηγός ε.α. Μουσέβενι, 78 ετών.
Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Καμπάλα θα συνεχίσει να συζητά με την ΠΤ προκειμένου «και αυτοί και εμείς να αποφύγουμε αυτόν τον περισπασμό, ει δυνατόν».
Νωρίτερα χθες, η κυβέρνησή του ανακοίνωνε πως συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό.
Αυτός ο τελευταίος ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως «καμιά νέα δημόσια χρηματοδότηση για την Ουγκάντα δεν θα υποβληθεί στο διοικητικό συμβούλιό μας» όσο ισχύει ο «νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας του 2023», ο οποίος συγκαταλέγεται στους καταπιεστικότερους στον κόσμο, καθώς «αντίκειται θεμελιωδώς στο σύνολο των αξιών» της ΠΤ.
«Βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουγκάντας και την Παγκόσμια Τράπεζα για τα ζητήματα που αφορούν τον νόμο κατά της ομοφυλοφιλίας», ενημέρωσε χθες το Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Πληροφοριών Κρις Μπαριομούνσι.
«Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε άλλους ότι η Ουγκάντα είναι εθνικά κυρίαρχη χώρα, που παίρνει αποφάσεις προς το συμφέρον του λαού της, κι αυτό είναι το πνεύμα του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας», πρόσθεσε.
Ο νόμος αυτός προκάλεσε σοκ σε οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυβερνήσεις δυτικών χωρών. Προκάλεσε την «ανησυχία» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ χαρακτηρίστηκε «τραγική επίθεση» στα ανθρώπινα δικαιώματα από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και κείμενο που «αντίκειται στα ανθρώπινα δικαιώματα» από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ.
Το κείμενο προβλέπει βαριές ποινές για πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ή «προωθούν» την ομοφυλοφιλία. Το έγκλημα της «διακεκριμένης ομοφυλοφιλίας» επισύρει την ποινή του θανάτου, που πάντως δεν εφαρμόζεται πλέον εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν επίσης ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει ο νόμος στην πρόσβαση μελών της κοινότητας ΛΟΑΤ+ στις υπηρεσίες υγείας, καθώς πλέον θα φοβούνται ότι θα στιγματιστούν ή ακόμη ότι θα καταγγελθούν στις αρχές από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Προχθές Τρίτη, μετά την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντας, που χρηματοδοτείται από τον διεθνή οργανισμό, εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία τονίζει πως κανένας δεν πρέπει να «υφίσταται διακρίσεις ή να στιγματίζεται» για λόγους που συνδέονται «με το φύλο, τη θρησκεία, τη φυλή, το κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό».