Τα μέσα ενημέρωσης της Ουγγαρίας ενώθηκαν για πρώτη φορά, σε μια χώρα που πολώνεται ολοένα και περισσότερο, εναντίον ενός νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή ενός νέου φόρου και το οποίο κατηγορούν ότι έχει στόχο να αυξήσει τον έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση στον Τύπο.

Δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικοί σταθμοί και ιστότοποι διέκοψαν για σήμερα την εκπομπή τους, ενώ οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν αύριο Παρασκευή με μαύρη την πρώτη σελίδα τους για να καταγγείλουν το νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή ενός φόρου έως και 40% στα διαφημιστικά έσοδα των μέσων ενημέρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά περισσότερα από 60 μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε από έναν βουλευτή του συντηρητικού εθνικιστικού κόμματος Fidesz (Ένωση Νεαρών Δημοκρατών) του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και το οποίο αναμένεται να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο στο κοινοβούλιο.

Ο φόρος «θα παραλύσει» και θα οδηγήσει σε πτώχευση πολλά μέσα ενημέρωσης και διαφημιστικές εταιρείες, δήλωσε ο Σολτ Ούρμπαν, ένας συνδικαλιστής του MRSZ.

Ο φόρος αυτός είναι μέρος της σκληρής γραμμής επιβολής βαριάς φορολογίας εναντίον οικονομικών τομέων της Ουγγαρίας στους οποίους κυριαρχούν ξένες εταιρείες που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Ορμπάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το Fidesz το 2010, η πολιτική αυτή έχει ήδη εφαρμοστεί στις τηλεπικοινωνίες, τη διακίνηση, την ενέργεια και τις τράπεζες. Μόνο οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (Audi, Mercedes) που έχουν συμβάλλει στην ανάκαμψη της ουγγρικής οικονομίας έχουν γλιτώσει από την επιβολή υψηλής φορολογίας.

Όσον αφορά τα μέσα ενημέρωσης, έχουν ήδη ψηφιστεί νόμοι που τα αναγκάζουν να καταχωρηθούν στο κράτος ή να παράγουν «ισορροπημένα» θέματα. Ένα Συμβούλιο για τα Μέσα (MT) είναι αρμόδιο από το 2011 να επιβάλλει πρόστιμα στην περίπτωση παραβίασης των νόμων. Τα πέντε μέλη του συμβουλίου, που ορίζονται από το κοινοβούλιο, ανήκουν στο Fidesz.

Ακόμη και τα μέσα που θεωρούνται ότι πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ορμπάν, όπως η εφημερίδα Magyar Nemzet και το τηλεοπτικό δίκτυο Hir TV, συμμετέχουν στο κίνημα διαμαρτυρίας.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να πληρώσει το μερίδιό του, ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης», απάντησε στους επικριτές του νομοσχεδίου ο Γιάνος Λάζαρ, υφυπουργός προεδρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης