Η Βόρεια Κορέα, υπό την ηγεσία ενός νεαρού κληρονόμου, του Kim Jong Un, κλιμάκωσε τις απειλές της εναντίον της Νότιας Κορέας αλλά και των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας σε χωρίς προηγούμενο επίπεδο, δημιουργώντας διεθνή αναστάτωση.

Σύμφωνα με τον Βορειοκορεάτη εκπρόσωπο, υπάρχει το ενδεχόμενο «απροειδοποίητου πυρηνικού πλήγματος εναντίον των ΗΠΑ» και απειλές για «συντριβή των τρελών εχθρών».

Το CNN υποστηρίζει ότι «όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της εσωτερικής κατανάλωσης, αλλά χρησιμοποιούνται και ως διπλωματικό όπλο σε ένα παιχνίδι που η Βόρεια Κορέα έχει συνηθίσει να παίζει».

Όπως υποστηρίζει όμως ο Scott A. Snyder, διευθυντής του προγράμματος για την κορεατική πολιτική, «μήπως δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ως απίθανη η απειλή ενός άπειρου ηγέτη;».

«Από την άλλη, το ίδιο έργο το έχουμε δει πολλές φορές. Η Βόρεια Κορεά χρησιμοποιεί την μπλόφα ότι περιτριγυρίζεται από εχθρούς, προκειμένου να διατηρήσει την απομόνωσή της» συμπληρώνει ο Σνάιντερ.

Οι νέες προκλήσεις της Β. Κορέας στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας έχει ανακοινώσει από χθες ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» εναντίον της Νότιας Κορέας, συνεχίζοντας την επιθετική του ρητορική. «Ουδείς γνωρίζει πόσο ορθολογικός είναι πλέον ο τρόπος με τον οποίο ασκεί πολιτική η Πιονγιάνγκ» παρατηρεί η γερμανική «Stuttgarter Zeitung» και εξηγεί:

«Ουδείς γνωρίζει ποιος πραγματικά έχει την εξουσία στη χώρα αυτή. Ουδείς γνωρίζει ποιες συγκρούσεις εντός του καθεστώτος θα οδηγήσουν σε ποιες αντιδράσεις. Και φυσικά, ουδείς επιθυμεί να δοκιμάσει να δει σε πόσο άθλια κατάσταση βρίσκονται πραγματικά οι βορειοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις. Φυσικά και δεν θα πρέπει να επιτρέψει η Δύση κάθε είδους πρόκληση από τη Νότια Κορέα, όμως δεν θα πρέπει και η ίδια να προκαλεί. Η χρήση αναγνωριστικών αμερικανικών αεροσκαφών στη φάση αυτή σίγουρα δεν συνέβαλε στην αποκλιμάκωση της κρίσης» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Νέα κλιμάκωση στη Χερσόνησο της Κορέας

Το βορειοκορεατικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι «από τώρα και στο εξής, οι σχέσεις Βορρά-Νότου εισέρχονται σε εμπόλεμη κατάσταση και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αναλόγως».

Αυτό αναφέρει η ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ που μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιθετική δραστηριότητα.


(Στο γραφείο με τους στρατηγούς)

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ν. Κορέας, «δεν σημειώνονται ασυνήθιστες κινήσεις των βορειοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων». Τέτοιου είδους απειλές δεν είναι κάτι καινούργιο, διαμηνύει η Σεούλ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ουάσιγκτον, που κάνει λόγο για μακρά ιστορία πολεμικής ρητορικής. «Παρ’ όλα αυτά, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις απειλές» διευκρινίζει η εκπρόσωπος του αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Βεστερβέλε: Σοβαρός κίνδυνος για την ειρήνη στην περιοχή

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας κλιμάκωσης της κατάστασης στο πεδίο της ασφάλειας, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της κομμουνιστικής ηγεσίας της Πιονγιάνγκ «σοβαρό κίνδυνο για την ειρήνη σε όλη την περιοχή».

Σε σχόλιό του στην εφημερίδα «Bild», ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας τονίζει ότι τα δρώμενα στην κορεατική χερσόνησο αφορούν την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας. «Το ανεύθυνο παιχνίδι της Βόρειας Κορέας με τη φωτιά θα πρέπει να σταματήσει, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βεστερβέλε.

Αυτοσυγκράτηση ζητά με τη σειρά της και η Μόσχα. «Φυσικά και δεν μας αφήνουν αδιάφορους οι εντάσεις στα ανατολικά μας σύνορα» τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Γκριγκόρι Λογκίνοφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα αξιολογεί την κατάσταση ως «τεταμένη και επικίνδυνη». «Ελπίζουμε ότι όλες οι πλευρές θα επιδείξουν τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα, και ότι δεν θα υπερβεί κανείς τις κόκκινες γραμμές» υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

H ένταση των τελευταίων εβδομάδων -με αποκορύφωμα τις πολεμικές κορόνες- έχει οπωσδήποτε δημιουργήσει νευρικότητα με ενδεχομένως ανεξέλεγκτες επιπτώσεις.

Η κλιμάκωση της έντασης ακολούθησε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας να επιβάλει νέα αντίποινα στη Βόρεια Κορέα. Γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά η Κίνα -ο στενότερος σύμμαχος της Πιονγιάνγκ- υποστήριξε τα αντίποινα, με αποτέλεσμα η τελευταία να βρεθεί απομονωμένη όσο ποτέ άλλοτε. Έτσι, για πολλούς σχολιαστές, η πολεμική φρασεολογία της Β. Κορέας έχει τελικό αποδέκτη μάλλον την Κίνα παρά τους παραδοσιακούς εχθρούς της.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Πηγή: CNN – BBC – Deutsche Welle