Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον βρίσκονται σε συζητήσεις για τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Politico».
«Ασφαλώς και υπάρχουν διαφορές. Αλλά μόνο τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συμφέρει η αποκατάσταση της φυσιολογικής προμήθειας ενέργειας στην Ευρώπη; Υπάρχουν συζητήσεις για τους αγωγούς Nord Stream» σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Channel One, όπως μεταδίδει το Tass.
«Θα είναι ενδιαφέρον εάν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην απορρίψουν το ρωσικό αέριο. Αυτό θα έμοιαζε σουρεαλιστικό» σχολίασε ο Λαβρόφ χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ακόμα, «οι τιμές των καυσίμων είναι πολλές φορές υψηλότερες για την Ευρώπη και τις επιχειρήσεις της απ’ ό,τι για τις αμερικανικές επιχειρήσεις».
«Την ίδια ώρα, άνθρωποι όπως ο (σ.σ. αντικαγκελάριος της Γερμανίας) Ρόμπερτ Χάμπεκ, η (σ.σ. πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ούρσουλα φον ντες Λάιεν, ο (σ.σ. Γερμανός υπουργός Άμυνας) Μπόρις Πιστόριους, όλοι τους λένε ότι δεν θα επιτρέψουν ποτέ την αποκατάσταση των αγωγών Nord Stream. Αυτοί οι άνθρωποι είτε δεν είναι καλά στην υγεία τους, είτε έχουν έχουν τάσεις αυτοκτονίας» σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα του «Politico»
Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream είναι οι υποθαλάσσιοι αγωγούς στη Βαλτική Θάλασσα, που τροφοδοτούσαν την Ευρώπη, μέσω Γερμανίας, με άφθονο φυσικό αέριο. Πριν από τον πόλεμο, η Μόσχα παρείχε το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ κυρίως από τους Nord Stream, αλλά και από τους αγωγούς μέσω Λευκορωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας.
Ο Nord Stream 1 ξεκίνησε να λειτουργεί το 2011, ενώ ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία και το Βερολίνο πιέστηκε να τερματίσει τις ροές.
Εν συνεχεία, στα τέλη του 2022, σημειώθηκε και έκρηξη, η οποία κατέστρεψε ένα σημαντικό μέρος των αγωγών. Μόνο ένας από τους συνολικά τέσσερις αγωγούς, οι οποίοι θα μπορούσαν θεωρητικά να καλύπτουν το 30% ετήσιας ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ, παραμένει άθικτος. Τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι πίσω από τη δολιοφθορά φαίνεται πως ήταν Ουκρανοί, παρότι η έρευνα συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Δεν θα με εξέπληττε αν αποκαθίσταντο οι γραμμές του Nord Stream» λέει ο CEO της TotalEnergies
Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να χρειάζεται ένα ορισμένο επίπεδο προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, προκειμένου οι βιομηχανίες της να παραμείνουν ανταγωνιστικές, εξέφρασε ο CEO της TotalEnergies, παραπέμποντας στους αγωγούς Nord Stream.
Η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα έχει αναζωπυρωθεί το τελευταίο διάστημα, εν μέσω των διεργασιών γύρω από το Ουκρανικό. Οι αγωγοί μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία μέχρι το 2022.
«Δεν θα με εξέπληττε εάν δύο από τις τέσσερις γραμμές επανέρχονταν σε λειτουργία, όχι και οι τέσσερις» είπε ο CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanne. «Δεν υπάρχει τρόπος να είσαι ανταγωνιστικός απέναντι στο ρωσικό αέριο, με το LNG να έρχεται από οπουδήποτε» είπε.
«Νομίζω ότι θα είναι ενδιαφέρον να δούμε εάν θα αντισταθούμε στο φθηνό ρωσικό αέριο ή όχι» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι η κεντρική Ευρώπη δεν θα αντισταθεί πλήρως».