Είναι οι πρώτες φωτογραφίες του αστεροειδή «2867 Στάινς» ή αλλιώς «διαμάντι στον ουρανό», τον οποίο απαθανάτισε το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Ροζέτα», που κατάφερε με επιτυχία να περάσει από δίπλα του σε απόσταση περίπου 360 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Η αποστολή του “Ροζέτα” – που πήρε το όνομά του από το βράχο που οδήγησε στην αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών – θα διαρκέσει 10 χρόνια. Εκτοξεύτηκε από τη βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος  (ESA) στη γαλλική Γουιάνα το 2004 και σύμφωνα με τους ειδικούς έχει φτάσει στο κοντινότερο σημείο που θα μπορούσε, καθώς είχε πλέον πλησιάσει στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Aρη και Δία.

Πολλοί μικροί κρατήρες και δύο τεράστιοι (σύνολο 23, ο ένας διαμέτρου 2 χλμ) φαίνονται πάνω στον αστεροειδή «2867 Στάινς», από τις εικόνες του κέντρου ελέγχου της αποστολής στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Αυτό μας δείχνει τη μεγάλη ηλικία του ουράνιου σώματος καθώς και ότι έχει υποστεί διαδοχικές προσκρούσεις άλλων σωμάτων.

Την απαιτούμενη ενέργεια το διαστημόπλοιο την παίρνει από μια γενιά συλλεκτών ηλιακής ενέργειας, σε κάτοπτρα επιφάνειας 64 τετρ. μέτρων, ενώ το βάρος του «Ροζέτα» φτάνει τους 3 τόνους.

Το σχήμα του μικρού αλλά φωτεινού αστεροειδή, που περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του σε έξι ώρες, είναι ακανόνιστο και η διάμετρός του 4,6 χλμ, ενώ η σύνθεση του αποτελείται από άλατα, βασάλτη και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου σίδηρο.

Ωστόσο, κατά το πέρασμα του «Ροζέτα» δίπλα από τον αστεροειδή, ανακοινώθηκε από την ESA μια μικρή ανωμαλία σε μια από τις δύο φωτογραφικές κάμερες χωρίς όμως να παρουσιάσουν πρόβλημα και τα υπόλοιπα 15 επιστημονικά όργανα της «Ροζέτα», τα οποία ήταν έτοιμα να αποκτήσουν πλούτο πληροφοριών.

Οι επιστημονικές παρατηρήσεις θα συνεχιστούν ως τις 10 Σεπτεμβρίου, όταν και θα εκτοξευθεί από ρωσικό πύραυλο ο ευρωπαϊκός δορυφόρος “GOCE”, ο οποίος θα μελετήσει το πεδίο βαρύτητας της Γης.