Επί του παρόντος δεν υπάρχουν απειλές για τα Βαλκάνια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

«Ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχουμε τώρα πληροφορίες, αξιόπιστες πληροφορίες και με βάση αυτές τις πληροφορίες, δεν πρέπει να ανησυχούμε για μια στρατιωτική σύγκρουση στα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή. Ως παράδειγμα αυτών των πληροφοριών, ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα επισημάνω ότι γνωρίζαμε ακριβώς ποια μέρα και ώρα θα ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ωστόσο, είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους εταίρους μας όταν πρόκειται για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης σε άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων ως hotspot», πρόσθεσε.

Όλοι έχουν μιλήσει για πιθανά άλλα hotspots όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, πρόσθεσε. «Θα πω ξανά ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχουν προς το παρόν απειλές για τα Βαλκάνια».

«Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίληψη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ότι το ζήτημα της διεύρυνσης γίνεται ζήτημα ασφάλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάντα προειδοποιούσαμε ότι δεν πρόκειται απλώς για πολιτική ολοκλήρωση αυτού του πολιτικού σχεδίου της ΕΕ, αλλά για εδραίωση της ασφάλειας της ηπείρου», υποστήριξε ο Οσμάνι τη Δευτέρα (7 Μαρτίου).

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε σενάρια στις Βρυξέλλες που έκαναν λόγο για πιθανή αναζωπύρωση των συγκρούσεων στα Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα, το Κοσσυφοπέδιο εξέφρασε ανησυχίες για πιθανή σερβική επίθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Βελιγράδι είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης η οποία καταδίκασε μεν την ρωσική εισβολή αλλά δεν θα συμμετέχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε να επιταχυνθεί η ένταξή του στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, φαίνεται απίθανο προς το παρόν ένα τέτοιο σενάριο.

Επιπλέον, στα τέλη Φλεβάρη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα καταδικάσει την κίνηση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδικάσει δημόσια και συγκεκριμένα στην τηλεόραση, τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999.

Ο Σέρβος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά η πολιτική της δεν είναι ουδέτερη και ότι δεν θα εγκαταλείψει τις παραδοσιακές της φιλίες.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης