Με μια σεμνή και λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η ορκωμοσία του νέου προέδρου της Αιθιοπίας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Ο Hailemariam Desalegn αντικατέστησε τον Meles Zenawi, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του τελευταίου σε νοσοκομείο των Βρυξελλών τον περασμένο Αύγουστο. Είχε διατελέσει αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αναλαμβάνω την ευθύνη του να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός. Υπόσχομαι να συνεχίσω την κληρονομιά του. Φέραμε την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη στη χώρα κι αυτό θα συνεχιστεί χωρίς καμία αλλαγή», εξήγησε ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος (Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο των Λαών) σε δηλώσεις του στο Associated Press.
Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα, Αντίς Αμπέμπα, παρουσία 385 εκ των 547 μελών του Κοινοβουλίου.
Ο Meles Zenawi βρισκόταν επί 21 συναπτά έτη στην εξουσία και πιστώνεται τη θεαματική βελτίωση της οικονομίας καθώς και την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Αιθιοπίας στη Β. Αφρική. Ωστόσο είχε δεχτεί έντονη κριτική για τη στάση του απέναντι στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την Αντιπολίτευση και ακτιβιστικές οργανώσεις να τον κατηγορούν για αυταρχισμό. Θεωρούταν πιστός σύμμαχος της Δύσης στον πόλεμο των ένοπλων οργανώσεων στο Κέρας της Αφρικής και ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στην αποστολή στρατευμάτων της Αφρικανικής Ένωσης (AU) στη γειτονική Σομαλία για την καταπολέμηση της Αλ Σαμπάμπ.
Αμφισβήτηση με το… καλημέρα!
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας δεν χαρακτηρίζεται από τα ηγετικά χαρακτηριστικά του προκατόχου του και είναι πιθανό να μην καταφέρει να ηγηθεί της χώρας του μέχρι τις εκλογές του 2015, εντείνοντας την ανησυχία της Δύσης για τη σταθερότητα στο αφρικανικό κράτος μετά τον θάνατο του Μeles Zenawi.
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πρόκειται για έναν τεχνοκράτη πολιτικό, ο οποίος καλείται να οδηγήσει ομαλά το κράτος μέχρι τις εκλογές και να αμβλύνει τις εντάσεις ανάμεσα στις διαφορετικές εθνότητες που ζουν μέσα στα γεωγραφικά όρια της χώρας. Με καταγωγή από το νότιο τμήμα της χώρας και όχι από τις πολιτικές ελίτ του Βορρά και έχοντας ασπαστεί τον Προτεσταντισμό σε μια χώρα όπου η Ορθοδοξία είναι το κυρίαρχο θρήσκευμα, αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στη διάρκεια της θητείας του στον προεδρικό θώκο.
Πριν ασχοληθεί με την πολιτική είχε σπουδάσει μηχανικός στη Φινλανδία.
Διαβάστε επίσης:
Τελευταίο αντίο στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012, 05:10
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας