Κλιμακώνεται η ένταση στη Βαγδάτη. Μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οπλισμένα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ξεκίνησαν πτήσεις πάνω από τη Βαγδάτη τις προηγούμενες ώρες, προκειμένου να παρέχουν επιπλέον προστασία στους 180 Αμερικανούς στρατιωτικούς συμβούλους που βρίσκονται στη χώρα.
Μέχρι σήμερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν έφεραν όπλα και ότι πραγματοποιούσαν αναγνωριστικές πτήσεις.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για επιθέσεις κατά στόχων των τζιχαντιστών απαιτεί την έγκριση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.
Καταγγελίες για μαζικές εκτελέσεις
Η οργάνωση Human Rights Watch (HRW) κατήγγειλε την Παρασκευή ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε διέπραξαν μαζικές εκτελέσεις στην πόλη Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ.
Η μη κυβερνητική οργάνωση, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι οι μαζικές αυτές εκτελέσεις επιβεβαιώνονται από φωτογραφίες και εικόνες από δορυφόρους.
Η HRW επισήμανε ότι η ISIS σκότωσε 160 έως 190 άνδρες σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες μέσα και γύρω από την πόλη Τικρίτ –γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν– το διάστημα μεταξύ 11ης και 14ης Ιουνίου.
Υπογράμμισε ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερος, τόνισε ωστόσο ότι η δυσκολία στο να εντοπιστούν τα θύματα και η πρόσβαση στην περιοχή έχουν αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης έρευνας.
Φωτογραφίες που ανήρτησε στον ιστότοπό της η HRW απεικονίζουν άνδρες που έχουν παραταχθεί ο ένας δίπλα στον άλλο μπρούμυτα μέσα σε τάφρους, τους οποίους πυροβολούν και σκοτώνουν οι ένοπλοι.
«Οι φωτογραφίες και οι εικόνες των δορυφόρων από το Τικρίτ προσφέρουν ξεκάθαρες αποδείξεις ενός φρικτού εγκλήματος πολέμου που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω» δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων της οργάνωσης Πίτερ Μπούκαρτ σε μια ανακοίνωση.
«Εκείνοι και όσοι διαπράττουν καταχρήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μάτια των Ιρακινών και όλου του κόσμου παρακολουθούν» τόνισε.
Το ISIS δεν σχολίασε τις καταγγελίες της οργάνωσης.
«Κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης, η δολοφονία οιουδήποτε προσώπου που δεν έχει ενεργή συμμετοχή στις εχθροπραξίες, περιλαμβανομένων στρατιωτών που έχουν παραδώσει τα όπλα τους και εκείνων που κρατούνται αιχμάλωτοι, είναι ένα έγκλημα πολέμου» τονίζει η HRW.
«Οι φόνοι, όταν διαπράττονται με συστηματικό τρόπο και σε μεγάλη κλίμακα και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας προμελετημένης πολιτικής μιας οργανωμένης ομάδας, μπορούν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» πρόσθεσε η οργάνωση.
Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έκθεση επικαλούμενη στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι εφαρμόζεται ένα πρότυπο «εξωδικαστικών εκτελέσεων» σουνιτών κρατουμένων από τις κυβερνητικές δυνάμεις και σιίτες ενόπλους στις πόλεις Ταλ Αφάρ, Μοσούλ και Μπακούμπα.
«Πληροφορίες για πολλαπλά περιστατικά, όπου σουνίτες κρατούμενοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από τις ιρακινές δυνάμεις είναι άκρως ανησυχητικές» είπε η Ντονατέλα Ροβέρα, σύμβουλος διαχείρισης κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.
«Οι δολοφονίες υποδηλώνουν ένα ανησυχητικό πρότυπο επιθέσεων αντιποίνων κατά σουνιτών, ως απάντηση για τις νίκες του ISIS» είπε η ίδια.
Παρέμβαση του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών
Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης των σιιτών του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλι Σιστάνι, κάλεσε τους ηγέτες του Ιράκ να επιλέξουν τον πρωθυπουργό της χώρας μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, σε μια δραματική πολιτική παρέμβαση.
Ο Αλ Σιστάνι είπε ότι οι πολιτικές ομάδες θα πρέπει να συμφωνήσουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της χώρας μέχρι την Τρίτη και τη συνεδρίαση της νέας Βουλής, που προέκυψε από τις εκλογές του Απριλίου.
Μετά τις εκλογές του 2010 είχαν χρειαστεί εννέα μήνες για να καταλήξουν τα πολιτικά κόμματα σε συμφωνία.
Ερώτημα αποτελεί το ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. Ο Νούρι Αλ Μαλίκι επιθυμεί τρίτη θητεία. Ωστόσο, η χαοτική κατάσταση στο Ιράκ έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις και φωνές που ζητούν την παραίτησή του.