Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση
Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τα όσα γράφονται, ακούγονται και λέγονται για το τρίτο κατά σειρά τρομοκρατικό χτύπημα στη Μεγάλη Βρετανία, το zougla.gr φιλοξενεί και καταγράφει μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στην Αγγλία.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, Γιάννης Αμουτζάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια δήλωσε: «Στο οικονομικό κέντρο του κόσμου, ο απολογισμός του αριθμού των θυμάτων, από τις τρεις «αυτές» τυφλές επιθέσεις και σε διάστημα λιγότερο από τρεις μήνες, είναι 33 νεκροί και 107 τραυματίες. «Πως» λοιπόν, μπορούμε να αισθανόμαστε όταν έχουμε έναν “πολεμικό” απολογισμό;».
«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα σας έλεγα πως έχει επικρατήσει ο φόβος σε όλους εμάς, με αφορμή όλα αυτά τα γεγονότα που διαδραματίζονται εδώ και τρεις μήνες»«Μιλάμε για πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε κατά το τελευταίο τρίμηνο, στη Μεγάλη Βρετανία. Τα σκηνικά που έχουν διαδραματιστεί είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα με τις λέξεις πλέον χάνουν το νόημά τους. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως αυτές οι «τυφλές» και άνανδρες πράξεις βίας, με στόχο ανυποψίαστους πολίτες – μιλάμε για γυναίκες, παιδιά, νέους ανθρώπους, ανθρώπους που «απλά» έτυχε να βρεθούν στη λάθος στιγμή στο λάθος μέρος – είναι πράξεις βίας ολόκληρου του ελεύθερου κόσμου», επεσήμανε ο κ. Αμουτζάς.
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Πράγματι είναι πολύ δύσκολες οι καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, στη Μεγάλη Βρετανία. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα σας έλεγα πως έχει επικρατήσει ο φόβος σε όλους εμάς, με αφορμή όλα αυτά τα γεγονότα που διαδραματίζονται εδώ και τρεις μήνες».
Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Αμουτζάς περιέγραψε στο zougla,gr, το πώς βιώνουν οι νέοι μας, όλη αυτή την κατάσταση και πως την αντιμετωπίζουν. Απάντησε στο τι ζητούν από την πολιτεία για τον περιορισμό και την καταστολή των τρομοκρατικών χτυπημάτων.
Στο κατά πόσο κι αν μπορεί ν’ αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους τρομοκρατικά φαινόμενα, επεσήμανε πως «είναι κάτι που και εμάς τους ίδιους, μας απασχολεί ιδιαίτερα. Διερωτόμαστε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς οι ίδιοι ως πολίτες αλλά και πως μπορεί να το αντιμετωπίσει το κράτος. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν αλλά θα πρέπει «αυτό» το φαινόμενο ν’ αντιμετωπιστεί. Η δημοκρατία δεν μπορεί να τρομοκρατείται. Κι αυτό που κάποιοι θέλουν να περάσουν όπως είναι ο φόβος και η τρομοκρατία, δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να το πετύχουν».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκαν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αυτό στη Γαλλία κι εκείνο στη Γερμανία: «Χωρίς να γνωρίζει κανείς το που θα γίνει ένα τρομοκρατικό χτύπημα, μπορεί ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός κι ολόκληρος ο κόσμος ν’ αποτελεί «στόχο» της τρομοκρατικής λαίλαπας».
Ενδεικτικά παρατήρησε: «Ενώ ένα τρομοκρατικό χτύπημα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκο και πάρα πολύ ακριβό –οικονομικά- η μετεξέλιξη της τρομοκρατίας, το έχει μετατρέψει σε «φθηνό» οικονομικά και πολύ εύκολο να εκτελεστεί. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα γίνονται οπουδήποτε, χωρίς συγκεκριμένους στόχους, είναι τυφλά χτυπήματα απέναντι σε ανυποψίαστους πολίτες. Είναι θρασύδειλα χτυπήματα και μπορεί ο καθένας πλέον να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο και να δημιουργήσει όλον αυτόν τον πανικό που έσπειραν πριν από τρεις μέρες οι τρομοκράτες, σε νεκρούς και τραυματίες».
Και συνέχισε: «Το σκηνικό που εκτυλίχθηκε στο Λονδίνο, το Σάββατο, σε χρονική διάρκεια, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, δεν ξεπέρασε τα οκτώ λεπτά».
Η μαρτυρία
Ο κ. Αμουτζάς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, κατέθεσε μαρτυρία κοπέλας που βρέθηκε κοντά στο τρομοκρατικό χτύπημα του Σαββάτου.
«Αμέσως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα, μέσω των social media, δόθηκε η δυνατότητα σ’ εκείνους που ήθελαν «εθελοντικά» να φιλοξενήσουν στο σπίτι τους ή στο χώρο τους, ανθρώπους που μπορεί να κινδύνευαν . Όλοι εμείς λοιπόν που μένουμε κοντά κοντά στην London Bridge, δώσαμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν και να μείνουν στο σπίτι μας».
«Μία κοπέλα, γνωστή μας, που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο τρομοκρατικό χτύπημα, μέσω των μηνυμάτων που είδε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μου τηλεφώνησε πραγματικά τρομοκρατημένη και ήρθε στο σπίτι μου»»Μία κοπέλα, γνωστή μας, που έτυχε να βρίσκεται κοντά στο τρομοκρατικό χτύπημα, μέσω των μηνυμάτων που είδε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μου τηλεφώνησε πραγματικά τρομοκρατημένη και ήρθε στο σπίτι μου.
»Πραγματικά ο τρόμος στα μάτια της δεν είχε προηγούμενο. Δεν περιγραφότανε. Η κοπέλα, μας περιέγραφε πως έβλεπε το πλήθος να τρέχει, έβλεπε ανθρώπους με αίματα να κυλιούνται προς άγνωστες κατευθύνσεις και να είναι τρομοκρατημένοι. Άκουγε σειρήνες οι οποίες θύμισαν πολεμικό τοπίο. Έβλεπε ανθρώπους πεσμένους κάτω στο δρόμο, οι οποίοι –δε φαινόταν απαραίτητα πως ήταν νεκροί- αλλά… Μιλάμε για ένα περιβάλλον που θύμιζε από σκηνές (πολεμικής ή τρόμου) ταινίας».
Ο κ. Αμουτζάς, μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση των κατοίκων στη Μεγάλη Βρετανία, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Ο φόβος και η ανησυχία, αποτελεί πλέον, μέρος της καθημερινής συζήτησης. Η ανάγκη των ανθρώπων να νοιώσουν ασφαλείς είναι και το «πιο» κομβικό κομμάτι «αυτής» της συζήτησης».
Η συνεργασία των ευρωπαίων ηγετών
Ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, αναφερόμενος στο μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης πως «Είναι χρέος μας, να κάνουμε τα πάντα για να τελειώνουμε με την τρομοκρατία» και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του zougla.gr στο κατά πόσο η συνεργασία των ευρωπαίων ηγετών, μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των τρομοκρατικών φαινομένων, υπογράμμισε: «Η δήλωση του Προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, τα «λέει» όλα. Δεν μπορούμε ν΄ αφήνουμε την τρομοκρατία να κάνει «άλλο» ότι θέλει. Επομένως στο πλαίσιο εκείνο πάνω στο οποίο, τα κράτη θα συνεργαστούν για να μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν είναι κάτι που ασφαλώς όλοι μας, το βλέπουμε θετικά».
«Οι λόγοι που είμαστε στο εξωτερικό είναι προφανείς και αφορούν σε ακαδημαϊκούς και βιοποριστικούς. Ωστόσο, η τρομοκρατία δε θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα μας φοβίσουν. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και ο φόβος δεν πρέπει να καθορίζει τις κινήσεις μας»
Ο κ. Αμουτζάς, μίλησε για το ενδεχόμενο να επιστρέψει ή όχι στην Ελλάδα και εξήγησε: «Ο φόβος και ο τρόμος λόγω των τρομοκρατικών ενεργειών, δεν πρόκειται να επηρεάσει «καμία» απόφασή μου». Και με συναισθηματική νοσταλγία είπε: «Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και ασφαλώς το όνειρο του καθενός που βρίσκεται στο εξωτερικό, χωρίς αμφιβολία, είναι να γυρίσει πίσω στην πατρίδα του, να ανταμώσει με την οικογένειά του, τους φίλους του και να προοδεύσει στη χώρα μας. Επομένως, το όνειρό μου, να γυρίσω στην πατρίδα, είναι σαφές».
»Οι λόγοι που είμαστε στο εξωτερικό είναι προφανείς και αφορούν σε ακαδημαϊκούς και βιοποριστικούς. Ωστόσο, η τρομοκρατία δε θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα μας φοβίσουν. Η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται και ο φόβος δεν πρέπει να καθορίζει τις κινήσεις μας» δήλωσε ο κ. Αμουτζάς.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ηνωμένου Βασιλείου, Γιάννη Αμουτζά στο zougla.gr: