Τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και ισάριθμοι άλλοι τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη στην Ονδούρα από πυρά μελών της εξαιρετικά βίαιης συμμορίας Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) που απελευθέρωσαν έναν από τους ηγέτες της ενώ μεταγόταν σε δικαστήριο, γνωστοποίησαν οι Αρχές.
Η έφοδος μελών της MS-13, που φόραγαν στολές του στρατού και της αστυνομίας, έγινε καθώς ο Αλεξάντερ Μεντόσα, γνωστός με το ψευδώνυμο «Ελ Πόρκι», μεταγόταν για μια ακροαματική διαδικασία στην πόλη Ελ Προγκρέσο, περίπου 140 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.
Τα περίπου 20 μέλη της συμμορίας, κινούμενα με αυτοκίνητα, άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, σκοτώνοντας τέσσερις και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις που φρουρούσαν τον κρατούμενο ή φύλασσαν το δικαστήριο.
Ο Μεντόσα, που έχει καταδικαστεί να εκτίσει 20 χρόνια για τη δολοφονία δύο εισαγγελέων και συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2015, μπόρεσε να διαφύγει κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
«Τα όργανα της κρατικής ασφαλείας συντονίζουν τις προσπάθειές τους για να καταφέρουν να συλλάβουν αυτόν τον επικίνδυνο εγκληματία», διαβεβαίωσε το υπουργείο Ασφάλειας, υποσχόμενο αμοιβή 1 εκατομμυρίου λεμπίρας (36.000 ευρώ) για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή του. Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος Χουάν Ορλάντο Ερνάντες διπλασίασε το ποσό της επικήρυξης στα δύο εκατομμύρια λεμπίρας.
Επικεφαλής της MS-13 στη βόρεια πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, ο Μεντόσα είχε καταδικαστεί επίσης για σύσταση και συμμορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η διαβόητη Μάρα Σαλβατρούτσα ιδρύθηκε από πολίτες του Σαλβαδόρ στο Λος Άντζελες (ΗΠΑ) τη δεκαετία του 1980. Όταν οι αμερικανικές αρχές απέλασαν μετανάστες από χώρες της κεντρικής Αμερικής κατά κύματα, η συμμορία άπλωσε τα πλοκάμια της στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Θεωρείται η ισχυρότερη συμμορία στην Ονδούρα, όπου αναμετράται συχνά με την αντίπαλη Μάρα 18.
Η δράση των συμμοριών — η διακίνηση ναρκωτικών, οι εκβιάσεις κάθε είδους, οι δολοφονίες επ’ αμοιβή… — έχουν μετατρέψει την Ονδούρα σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη, με τον δείκτη των ανθρωποκτονιών να ανέρχεται σε 44 ανά 100.000 κατοίκους το 2019, κατά προκαταρκτικά δεδομένα του Παρατηρητηρίου της Βίας του Εθνικού Πανεπιστημίου.
Πηγές: ΑΠΕ, AFP, Reuters
Φωτογραφία-Video: laprensa.hn